Riktig mat & hälsa

Balansera din kropp med basisk föda!

Det här tycker jag är jätteviktig information för dig som äter för mycket sött i i form av socker och snabba kolhydrater. För det gör en stor skada i din kropp!
Dessutom länkar jag till ett annat av mina inlägg där du kan läsa om hur socker påverkar hormoner i hjärnan, och hur du kan ersätta ditt sötsug med motion.

//kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Jag fick häromdagen frågan vad jag menar med basisk och icke basiskt?
Så jag återupplivar ett gammalt inlägg som jag skrivit tidigare i bloggen.

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl,te och kaffe. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven. Urinsyra kan skapa inflammationer och gikt i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet.
För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska! Människan består av 70% vatten och vi blir liksom våra sjöar också försurade.
Vi människor kan bli mer basiska med hjälp av bra basisk föda samt mineraler som till exempel kalcium, magnesium och zink. Mineraler är bra för att återställa en sur kropp. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Inte många vet hur farliga friaradikaler egentligen är.
Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler.

Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen. Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål av alla sorter och spenat.
Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra.
Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten. Det stoppar även sötsuget. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium, samt zink är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.
Ju mer basisk föda du äter, desto mindre sötsug får du! 🙂

Ha det gott! // Mia


66 comments on “Balansera din kropp med basisk föda!

  1. anneli Johansson on

    Stämmer bra! Har sedan två månader börjat dricka citronvatten – endast – som måltidsdryck och när jag är törstig samt äta magnesiumtabletter. Mår jättebra av det och har fått avsmak för att etc dricka mjölk.. nästan helt utan ”sur mage”..känns fräscht!

    Svara
  2. ako on

    Vilken bra och tydlig text! Har nyligen börjat intressera mig för basisk föda och tycker att det du skriver förtydligar mycket. Jag har många frågor, men börjar med en: jag har för avsikt att stegvis öka mängden basisk mat och minska den försurande. Men det kommer att bli en kamp för jag äter idag mycket fisk, ägg, mejeriprodukter och kött. Finns det något man kan ta som komplement, som ett kosttillskott, på vägen, som drar ner ph-värdet? Jag är ute efter att förenkla vid övergången till mer basisk föda och för att öka andelen basiskt i det jag får i mig.

    En annan fråga: finns det något man kan ta till på samma sätt för barn, som idag är väldigt ensidiga i sin kost och där 80% basiskt känns som en fullständig utopi?

    Tack på förhand!

    Svara
  3. Mias mat- och bakblogg on

    Hej!
    Det finns ett kosttillskott på hälsokost som heter Basica. Det innehåller zink, kalcium och magnesium bland annat. Rör ut i vatten och drick varje morgon på fastande mage ca 1/2 timme innan frukost. Om barnen är små ge dem tillskott av vitaminer och mineraler, samt servera citron-eller gurkvatten till måltid. Försök öka deras intag av råa grönsaker . Gurkstavar, broccolie och kål kanske de gillar?
    Vitkål är jättebra. Börja införa en vegetarisk dag i veckan till att börja med. Det kan vara en bra övergång till att minska lite på intaget av kött och mejeriprodukter. Skynda långsamt. Det tar tid att ändra sin kost.
    Mvh Mia

    Svara
  4. Anonym on

    Hej! Jag var på en behandling där de rekommenderade ett helt kit med produkter för att komma till rätta med försurningen i min kropp. Det var bl.a. MSN O björkaska. Jag kände att jag inte hade råd med allt men valde en burk med kalcium, magnesium o d3 vitamin. Anser du att alla kosttillskott behövs eller kommer man långt endast med rätt kost? Tack för din sida!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Tack!
      Vissa kosttillskott hjälper absolut till att snabba på processen från ”sur” till basisk, men det viktigaste är ändå att man är medveten
      om det man äter. Att försöka få en bra balans. Sen finns det ”hjälpmedel” i form av bra mineraler, MSM osv.
      Men A och O är ju det man äter förstås. Inga kosttillskott i världen kan hjälpa om man äter allt för mycket snabbmat, socker, nikotin, koffein osv. Sen lever vi förstås i en försurande miljö. Liksom våra sjöar blir försurade, blir också vi det. Vi är ju så påverkade av mycket. Stress eller sorg kan också vara en orsak till att vi blir ”sura”. En bra balanserad kost och ett tillskott av exempelvis Basica,( det är inte jätte dyrt) som innehåller bland annat zink, magnesium och kalcium är vad jag försöker upprätthålla balansen i kroppen med. Och jag har blivit mer och mer basisk sen jag la om kosten, men det händer ändå att jag vissa perioder är mer sur i kroppen än andra gånger. Då kör jag naturligtvis på med mer Basica och mer basiskt i kosten. Det är svårt att hitta en balans tycker jag. Till exempel dricker jag ibland för mycket kaffe, eller så åker man på semester och då kan man kanske inte äta det man är van vid, kanske man måste äta restaurangmat osv. Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
      Mvh/ Mia

      Svara
  5. Anonym on

    Tack! Jag har länge tänkt på kosten men nu när jag är försurad känns det som att jag behöver göra vissa förändringar… Utan att känna stress/dåligt samvete om/när något opassande slinker ner.. Socker finner jag mycket svårt att helt sluta med t.ex. Gamla sorger har jag jobbat med en hel del med men det kan säkert finnas något kvar. Jag har en känslig mage där det sitter en del oro. På något vis har jag lättare att ge råd till andra än att själv leva på ett optimalt vis.. Tror att det kan finnas dom som känner igen sig!
    Mvh Miranda

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Miranda!
      Visst känner man igen sig. Det gäller att Ta en dag i taget! Att lägga om sin kost kan ta tid, för mig tog det flera år. Och jag håller fortfarande på och ändrar. Jag började i alla fall med att ta bort socker och vetemjöl till vardags. Men ibland, och det händer fortfarande när jag är bortbjuden att jag kanske äter något med vete eller socker. Jag frågar inte vad såsen är redd med. Däremot vet alla att jag undviker gluten, för att min mage inte tål det. Hemma finns det dock ingenting med socker eller vete och jag har faktiskt inget sug heller. Så till vardags går det jättebra och det är ingenting jag tänker på längre. Det jag däremot tänker på är att se till att ha balans på kosten. Äter jag ägg till frukost, vilket är försurande för kroppen, dricker jag en basisk smoothie till eller lägger till lite spenat på tallriken och dricker ett glas pressad grapefrukt eller citronvatten för att på så sätt balansera syra /bas-balansen. Som sagt, ibland är man mer sur i kroppen beroende på oro, sorg och- eller stress som är en yttre påverkan trots att man äter en bra basisk kost.
      Mvh Mia

      Svara
  6. Ingrid on

    Hej
    Hur är det med bovete? Basiskt? Håller på att sätta mig in i vad jag kan göra för en magkatarr eller magsår. Tips?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Ingrid!
      Bovete är en ört och inte ett sädesslag och är därför glutenfritt och basiskt.
      Jag tycker personligen att bovete är bra som gröt, istället för ris i te x sallad, istället för mjöl i bröd osv. Det mättar gott och är som bomull i magen.
      Magkatarr har jag haft, dock inte magsår. OBS!Vill inte råda någon som inte först varit i kontakt med läkare. Och eventuella mediciner vill jag inte heller råda någon att INTE ta.
      Jag åt Silicea mag-tarm-gel som kosttillskott, och det tyckte jag verkade väldigt bra. Men jag la också om kosten. Jag åt kokta grönsaker, kokt fisk, tog bort gluten och laktos ur kosten. Jag åt mycket quinoa istället för potatis och drog ner på stark kryddad, stekt och friterad mat och kaffe, alkohol, socker osv. Ät på regelbundna tider, tugga maten ordentligt och försök att stressa mindre. Nu vet jag ju inte om du gör det, men om!
      Tänkte faktiskt på det för bara några dagar sedan att det var länge sedan jag hade magkatarr. Annars brukar jag av någon konstig anledning få symtom just på våren. Jag tror att det beror på att jag äter så pass mycket bättre kost i dag. Jag äter mycket basisk kost, har tagit bort socker och snabba kolhydrater samt laktos. Kaffe kan jag dricka igen, men kan få ont i magen av ett glas vin.
      Hoppas att du fått svar på det du undrade. Hör av dig igen annars.
      Mvh/ Mia

      Svara
  7. Erik on

    Jättebra skrivet. Jag jobbar för tillfället med syror och baser med en skolklass i NO. Många av eleverna käkar ständigt godis och snabbmat och hoppar över skollunchen för att istället äta just godis. Jag plockar ut lite från ditt inlägg här och skriver ihop ett instuderingsblad att ge till eleverna, då det både gynnar dem i det vi för tillfället läser och kanske även kan påverka dem till att få en bättre livsstil. Hoppas detta är ok. Bra skrivet 🙂

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Erik!
      Det är jag som ska säga tack!
      Det får du jätte gärna göra. Det är bara bra att informationen
      når ut till den yngre generationen. Jag har själv en dotter i skolåldern
      som gärna smyger iväg och äter godis istället för lunch i skolan. Och om jag säger något om det är jag bara en tjatig morsa! Bra om skolorna/lärare informerar också.
      Detta är så viktigt!
      Mvh/ Mia

      Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja socker göder både cancerceller och är skadligt för hjärta och kärl. Och socker innehåller ingen som helst näring, bara kolhydrater. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt. Frukt är nyttigt och innehåller massor av vitaminer och fibrer samt antioxidanter. Däremot så är vissa frukter inte helt basiska. Men som sagt, man måste äta av båda. Alltså både basiskt (70%) och inte basiskt(20-30%) för att ha en jämn balans i kroppen. Däremot, om man vill bli mer basisk i kroppen eller vill sluta med sötsaker, kan man under en period utesluta frukt som ökar syrabalansen i kroppen. Frukt kan ju också trigga sötsuget hos en del människor. Men jag tycker! Blir man sötsugen, ta hellre en frukt än en godisbit! 🙂
      Mvh Mia

      Svara
  8. Johan Kjellgren on

    Hej Mia och alla ni som kommenterar!
    Jag har väldigt svårt att förstå det här med basisk och sur mat i vår kropp vad gäller hut det funkar och vilka mekanismer som är i spel. Jag förstod inte heller liknelsen med hur våra kroppar kan bli försurade precis som våra sjöar. Kan ni tipsa mig om någon länk?

    Jag kan förstå att frukt och grönt är bättre än sötsaker och stort intag av vitt bröd och rött kött, men ur andra perspektiv än sur/basisk.

    Finns det någon forskning på ämnet eller är allt ”bevisat” genom anekdoter?

    Vänliga hälsningar,
    Johan

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Johan!
      Har haft lite mycket att göra, därför har jag väntat med att svara. Det blev dessutom ett långt svar som egentligen kunde ha blivit ett nytt blogginlägg.

      Jag har faktiskt aldrig tänkt på om man forskat på basisk/försurad kropp/födas inverkan eftersom att jag är uppvuxen med begreppet och aldrig har tänkt i de banorna då det är så naturligt för mig. När jag letade på nätet står det massor om syra/basbalansen. Det är bara att googla. Däremot hittade jag ganska lite när det gäller forskning, men hittade vem som skapade begreppet syra-basbalansen iallafall och det var doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorier. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.

      På din fråga om försurade sjöar och försurad kropp.
      Man utsöndrar vanligtvis syraöverskottet genom lungor, njurarna och huden. Men när kroppen är sur så lagrars syrorna istället i bindväven och leder. Har man ett för stort syaröverskott i kroppen använder kroppen kalket ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Därför menar jag. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalakar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera PH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

      Jag vill också förklara Syreomsättningen:
      Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter de vävnader som är i behov av syre. Syremonekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa processer. En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen.

      DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en kropp som har en bra PH-balans även har en bättre syreupptagningsförmåga.
      Hoppas du är nöjd med svar.

      Mia

      Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Ramona!
      Ja all ost och mejeri är svagt försurande för kroppen. Dessutom är det slembildande. Ost från get och får är dock lite bättre än från ko.
      Det du kan göra är att minska intaget av ost om du äter mycket av det. Samtidigt öka intag av basiska livsmedel. Äter jag som ett exempel ägg som är försurande till frukost ser jag till att äta grönt som spenat till eller gör jag en smoothie som är basbildande. jag dricker också mycket ciron- eller gurkvatten under dagen. Man får helt enkelt tänka till och se till att äta mer av den basiska kosten och mindre av det försurande.
      Mvh/ Mia

      Svara
      • Elle_ on

        Hej! Jag har har hört att det är en myt att ost och andra mejeriprodukter är slembildande. Har du någon vetenskaplig källa som styrker ditt påstående?
        Undrar även hur det går till när sura livsmedel blir basiska i kroppen? Tack på förhand!

        Svara
        • Mias mat- och bakblogg on

          Hej!
          Det första som kommer upp på Google ( jag antar att du har googlat) mjölk- slembildande, är Arlas inlägg som påstår att det skulle vara en myt att mjölk är slembildande. Och självklart vill de påstå det, för de vill ju fortsätta sälja sin mjölk.
          Nej det finns inga vetenskapliga bevis på mitt påstående att mjölk skulle vara slembildande vad jag kan hitta, men vänder man på steken finns det inte heller några vetenskapliga bevis på påstående att det INTE skulle vara slembildande. Man har förmodligen inte forskat i ämnet helt enkelt. Men det finns säkert bra mycket viktigare sjukdomar osv att lägga pengar på.
          Jag kan tycka att det här med att ha vetenskapliga bevis på så banala saker är löjligt. I synnerhet när man ändå vet att mjölk är slembildande.
          Jag har genom mitt liv med både bronkit och astma flera gånger blivit avrådd av läkare att inte dricka mjölk då det är just slembildande. Många sångare med mig skulle inte heller dricka mjölk innan ett framträdande då man i annat fall riskerar att få tuppar- slem i halsen”. Sen finns det ju analytiker som påstår att det skulle vara fettet i mjölken som kan upplevas som att man blir slemmig. Hur som helst, finns det vetenskapliga bevis för det? Nej!
          Man kan också läsa på Hjärt & lungfonden eller vårdguiden att man avråder Kol-patienter från att dricka mjölk för att det kan upplevas slembildande. Om det sen är fettet eller något annat i mjölk och ost som upplevs slemmigt spelar liksom ingen roll. Man får mer slem av att dricka mjölk och äta ost. Även om man inte är överkänslig eller allergisk mot mjölk eller laktos.
          På din nästa fråga: Jag kan inte jag lägga länkar här i kommentarer men om du söker i sökrutan: ”hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen” på min blogg, har jag skrivit ett bra inlägg hur det går till när sura livsmedel blir basiska i kroppen. Läs även i kommentarer där jag väldigt utförligt beskriver hur det går till.
          Vänliga Hälsningar
          Mia

          Svara
  9. Mattias on

    Jag läser på många hälsosidor att Otto Warburg skulle ha fått nobelpriset för upptäckten av ett samband mellan cancer och suret. Detta är inte sant. Otto Warburg fick nobelpriset för sin forskning på enzymer aktiva i respirationen. Hans hypotes om cancer är en hypotes som inte gett honom något nobelpris.

    Svara
  10. Ajgul on

    Hej Mia jag äter smårgåsar till morgon kaffe. Jag har lågt blodtryck och kopp kaffe är ett måste.Vad kan du föreslå till frukost för mig. Det räker inte en smoothies för mig då jag har en springande jobb och är alldrig på kontor. Vad ska jag äta då var tredje timme?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ursäkta sent svar.
      Jag dricker också kaffe varje morgon men ser till att balansera upp det med bra, näringsrikt och nyttigt inslag i min frukost.
      Det du äter till frukost påverkar hela din dag.Den typiska frukosten består av en sockerbomb av snabba kolhydrater och socker, man känner sig piggare för stunden men det går snabbt över och man blir trött och sötsugen hela dagen. Därför är det bra att äta en frukost som man står sig på länge. Bäst är att äta en frukost som består av bra proteiner och bra fetter, samt inslag av grönt och bär och sura frukter. Sura frukter som citron eller grapefrukt är nämligen bra för PH-värdet och håller maten kvar i magsäcken längre tid, och det innebär att blodsockernivåerna blir mer balanserade.
      Proteiner balanserar blodsockret väldigt bra och ökar utsöndringen av mättnadshormonet CCK. Detta gör att du håller dig mättare fram till lunch och samtidigt ökar det din koncentrationsförmåga och energi. Ägg i olika former som omelett, pannkakor (utan vete) eller kokta är superbra att äta till frukost. Är man vegetarian kan man istället äta exempelvis hommus eller tofu.Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.
      Bra fettsyror får du från:
      Kokosolja
      Avocado
      Omega-3
      Linfröolja

      Till mellanmål är det riktigt bra att förbereda och ha något i beredskap som en handfull nötter eller frön, kanske avokado (ligger bra förpackad i sitt skal, men ta med en kniv och sked 🙂 ) morötter, gurkstavar eller någon frukt.Och glöm inte vatten. Det balanserar också blodsockret.
      Hoppas att du fått svar på din fråga.
      Med Vänlig Hälsning / Mia

      Svara
  11. Mosf on

    celler mår bra av alkalisk pH. cancer celler är normalt känsliga och kräver rätt Ph värde för att inte dö. vilket gör att vi normalt inte får cancer. men om vi får för högt pH värde (alkalisk) så trivs cancer cellerna och kan överleva och sedan sprida sig.

    Svara
  12. Marie on

    Intressant läsning! Kostråd som handlar om att äta basiskt är ofta väldigt pseudovetenskapliga, så jag uppskattade att läsa något som har lite mer grund om varför det är bra för kroppen.

    Jag sökte runt lite kring urinsyra och det verkar ofta bildas av proteinrik mat. Basisk mat är bra, men man ska alltså vara försiktig inte bara med kött utan även med exempelvis viss fisk och bönor (som jag annars är väldigt förtjust i).

    Kostråden verkar stämma bra överens med vad man skriver om gikt och den typen av inflammationer så är det någon mer liksom jag som vill söka fler källor så rekommenderar jag att läsa på om orsak och kostråd vid gikt.

    Tack för bra inlägg!

    Svara
  13. Bo Hulten on

    Jag hittar ingen förklaring till hur citron kan bli basisk?
    Är det en sådan vedertagen sanning som att C-vitamin är bra mot förkylning, för att en Amerikansk professor sa det på 40-talet, för att han helt ovetenskapligt trodde det?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Bo!
      Förlåt mig för sent svar.
      Jo men visst är väl C-vitamin bra mot förkylning :-)! C-vitamin är en stark antioxidant som stärker ditt immunförsvar vilket hjälper till att hålla bakterier borta.

      Det jag menar med att citron som ju smakar surt, ändå är starkt basisk, är att den innehåller antioxidanter, vitaminer och basiska mineraler som kalcium, zink och magnesium. Dessa verkar för att hålla en bra PH-balans i kroppen.

      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  14. Carl eklund on

    Hej Mia!
    Jag läser din blogg med stort intresse.
    Kan du utveckla teorin om att cItron är starkt basisk
    Mvh Calle

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Calle!
      Vad roligt att du läser min blogg! 🙂
      Egentligen så gott som all frukt och grönt ger en basisk reaktion i kroppen då de innehåller antioxidanter, vitaminer och basiska mineraler. Det jag menar är att citron kan verka surt- för att det smakar surt, men är nyttigt för dig och din kropp. 🙂
      Citron är alltså en alkalisk frukt som innehåller ämnen som kan hjälpa till att återställa kroppens PH-värde.

      Med Vänlig Hälsning Mia

      Svara
  15. Lisa on

    Hej Mia!
    Intressant läsning! Jag undrar om du vet hur syran i kroppen påverkar huden? Jag var under ett års tid utvecklat problem med min hy med finnar på främst kinder och hals. De är svårläkta och rinner av genomskinlig vätska. Jag fick tipset att pröva med bikarbonat som ansiktsmask och detta gjorde underverk men jag behövde göra det dagligen eller varannan dag för att bibehålla resultatet. Fick då tanken att det rörde sig om någon form av inflammation i kroppen. Kanske ett resultat av att jag tar starka värktabletter några dagar varje månad eller fel föda, stress. Har ni prövat att ta samarin då jag fick tipset att det kan hjälpa innefrån på liknande sätt som bikarbonatet gör utifrån. Det har hållt hyn i ordning men när jag inte tagit det på en till två dagar kommer problemen tillbaka. Vill inte behöva hålla mig till dessa ”kurer”. Tror du att hudproblem kan bero på en sur kropp? Vilka födoämnen är då viktigast att inta och undvika? // Lisa

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Lisa!
      Acne i ungdomen är oftast hormonrelaterat, men acne och andra hudproblem som eksem hör oftast samman med en ogynnsam tarmflora och tarminflammationer. Immunförsvaret har till största delen sitt säte i tjocktarmen och det skapar både autoimmuna reaktioner och avgiftning genom huden.
      Det finns flera stora studier som visar att personer som äter mycket av bröd, ris, vete, pasta, socker och mjölkprodukter har mer besvär av acne än andra.
      Blodsockerhöjningar ger kroppen en hormonell obalans då högt blodsocker får kroppen att producera
      hormoner. Att äta mycket av mejeriprodukter har visat sig stimulera insulinproduktionen lika mycket som en läsk och högt blodsocker ökar också det manliga könshormonet testosteron. Forskning visar även att kvinnor med högt intag av socker, får mer acne, ökad hårväxt i ansiktet och infertilitet på grund av höga nivåer av manligt köshormon som enkelt kan lösas med ändrad näringsrik kost.
      Äter man mycket snabba kolhydrater och socker som ökar insulinnivåerna i kroppen stimulerar det din hud att producera acne. Näringsbrist kan också höra samman med hudproblem. Man kan ha brist på E-vitaminer, A-vitamin och zink.Omega-3 som du får från fiskolja är också väldigt viktigt för huden- och för kroppen då det är en fettsyra som är inflammationshämmande. Även nattljusolja som är en inflammationshämmande omega-6 fettsyra är bra för huden.
      Det du kan testa är att utesluta mjölkprodukter, socker, snabba kolhydrater (vitt ris, vete, pasta) och gluten.
      Ät kosttillskott av E-vitamin,betakaroten, zink, omega- 3 och nattljusolja samt B-5 eller pantotensyra som det också heter. Oftast har den som har acne låga nivåer av antioxidanter. Jätteviktigt och faktiskt a och o är att äta ett tillskott av probiotika -lacobakterier som du hitta på hälsokosten. Probiotika innehåller bra bakterier för en sund tarmflora och hjälper kroppen att ta upp näringen från maten bättre. Utan dessa bakterier kan du inte tillgodogöra dig näringen från kosten och de hjälper till att öka ditt immunförsvar.
      Maten ska vara lagad från grunden med bra råvaror och undvik färdigmat och halvfabrikat som oftast innehåller massor av socker. Ät även ekologisk odlad mat, då höga halter av bekämpningsmedel och kemikalier påverkar levern negativt vilket ökar risken att kroppen portionerar ut skräp och slaggprodukter ut i vävnader och i huden för att gifter inte ska cirkulera i blodet.
      Ät mer av frukt och bär, grönsaker för att öka antioxidantnivåerna.
      Ät antiinflammatorisk- basisk mat så som fisk (omega-3), Avokado, mörk röda eller lila bär, mörkgröna grönsaker, gurkmeja, ingefära, nötter, grönt te och mjölksyrade grönsaker. Drick gärna ett glas ljummet citronvatten på morgonen en halv timme innan frukost och gärna citron eller gurkvatten till maten under dagen.
      Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  16. Beryl on

    Hej!
    Min man har väldiga problem med bensår sen många år. Han är född -53.
    Nyligen träffade han en zonterapeut som kom fram till att han är väldigt ”sur”.
    När jag nu läser om basiska livsmedel så inser jag att det som är mest basiskt har han aldrig velat äta. Hans sockerbehov är stort.
    Nu till min fråga: kan bensåren ha att göra med fel kost och kan de förbättras om han ändrar kostvanor?
    Nu började han med ett kosttillskott i tablettform plus att hon ger honom någon slags behandling och som hon då sade skulle kunna göra honom sämre. Det blev hen verkligen. Såren såsar värre än någonsin och smärtar så klart. Vad tror du om detta?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Jag antar att ni har sökt läkarhjälp i första hand eftersom att din man har haft problem i flera år. Och zonterapeuten har förmodligen helt rätt när hon bekräftar att din make är sur eftersom att du säger att han äter mycket socker och fel mat.
      Jag vet att av många alternativa behandlingar som av zonterapi blir sjukdomar som eksem osv mycket sämre ett tag innan de blir bättre. Det kan vara väldigt jobbigt ett tag så det gäller att man har ork att härda ut.
      Visst kan bensår uppstå av en felaktig kost med ett för stort intag av socker vilket ställer till med sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar, blodcirkulationen och inflammationer i kroppen.
      Bensår uppkommer när blodflödet i benen inte är tillräcklig och ett djupare problem som högt blodtryck, dålig blodcirkulation, nedsatt immunförsvar eller diabetes kan orsaka hudens problem med hälsa och sämre läkning av sår. Dessa problem ka uppkomma av bristfällig och näringsfattig kost. Bensår/ huden behöver cirkulation och bra näring för att kunna läka.
      Prata med din man om att lägga om kosten, äta mindre raffinerade livsmedel som vitt ris, vete som är en stor bov och i kroppen omvandlas till socker, pasta av vete osv och ta helt bort socker ur kosten. Ät mer av gröna grönsaker som kål, broccoli, bönor och spenat och ha mindre kött och potatis på tallriken.
      Att sluta med socker kan vara väldigt jobbigt första veckan/orna om man är sockerberoende. För att ha en bra blodsockerbalans kan se till att gå promenader eller motionera på annat vis, dricka mycket vatten, gärna börja dagen med ett glas ljummet citronvatten. Det är viktigt att man äter en bra frukost med grönt, frukt med massor av fibrer och bra proteiner som exempelvis från ägg för en längre mättnadskänsla. Man ska också se till att äta mellanmål för att inte få suget, alltså aldrig behöva bli hungrig. En sked kokosolja kan stilla suget, en handfull nötter eller frön eller att inta syrliga bär som lingon eller hallon som innehåller en syra som dämpar sockersuget.
      Om ni lägger till baljväxter som bönor till måltiden håller även det blodsockerbalansen på en bra nivå och det hämmar sockersuget.
      Han ska även tänka på att äta inflammationshämmande kost. På kurera.se finns en bra artikel om det om du skriver in det i sökrutan. Gurkmeja har fantastiska egenskaper för olika inflammationer i kroppen liksom nypon.Det finns exempelvis recept på guldmjölk här på sidan. Guldmjölk är en blandning av gurkmeja, goda kryddor och mjölk som man kan dricka av varje dag. Se bara till att gurkmejan är ekologisk.
      För att öka blodcirkulationen och få bort inflammationer i kroppen ska man äta bra fetter som omega-3 från fisk eller kosttillskott eller linfröolja. (OBS! Om man äter blodförtunnande medel bör man rådfråga sin läkare innan man intar Omega- 3 eftersom att det också är blodförtunnande). Omega- 3 är även bra för hjärta och kärl.
      Kosttillskott för läkning av sår i huden är mineralerna zink som är väldigt viktigt och Magnesium, tillsammans med vitaminer som C-vitamin,Bioflavonoider, B6, B5,E-vitamin. Q-10 och probiotika- bra bakterier för magen är också viktigt liksom klorofyll som du får av gröna grönsaker och alger. 15-50 ml intag av Aloe Vera är också bra för läkning av sår.
      För cirkulationen i benen kan man äta E-vitamin, Magnesium, Kalcium och selen samt Q-10.
      Även rödbetsjuice är bra för din blodcirkulation och det sänker även ett högt blodtryck.
      Hoppas att du är tillfreds med mitt svar.
      Stort lycka till! Jag hoppas att din man är villig att lägga om sin kost.

      Mia

      Svara
  17. Mats Ohlsson on

    Hej, Du säger att Citron är basisk föda. Men Citron är ju surt (PH 2-4), hur hänger detta ihop? Min sambo säger att Citron är basiskt, det är det ju inte alls.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Mats!
      Jag har skrivit i bloggen om just citron där du kan läsa om just hur citron som är sur kan bli basisk i kroppen.
      Av någon konstig anledning kan jag inte klistra in länk till inlägget här i kommentarer. Eller så är det så att jag inte vet hur jag ska göra helt enkelt. Men om du går in på min sida i bloggen och skriver in i sökrutan: ”Hur kan citron som är surt bli basisk i kroppen kan du läsa vidare om hur det funkar.
      Med Vänlig hälsning
      Mia

      Svara
  18. Anja Vazguez on

    Hej undrar om Molkosam(mjölksyrad koncenderad ostvasla ) är surt eller basisk! Har läst , att den ska vara bra till magen .

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anja!
      Molkosan är jätte, jättebra! Ostvasslan i molkosan är mjölksyrejäst och är därför basiskt.
      Samtidigt främjar mjölksyrat matsmältningen och bildar bra, goda bakterier vilket är superviktigt för att vi ska kunna ta upp näringen från maten.
      Du kan läsa mer om bra bakterier och hur nyttigt det är, i min blogg om du skriver ”Mjöksyrning” i sökrutan på min sida. (Jag kan tyvärr inte lägga in länkar här i kommentarer).

      Med Vänlig Hälsning Mia

      Svara
  19. Anja on

    Hej igen, är grön te basiskt , har läst någonstans ,att den är basisk ,någon annanstans att den är sur? Vad säger du ? Om den är sur ,vilken te så fall skulle du rekomnera? En fråga till ,hur är det med äkta kakao( ekologiskt) Tack för en interesant blogg . MVH Anja

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anja!
      Vad roligt att du läser min blogg.
      Grönt te innehåller koffein och är därför surt om man ser till syra/basbalansen. Men å andra sidan är det ju nyttigt och innehåller massor av antioxidanter.
      Raw kakao är neutralt och kan intas i mindre mängd.

      Ha en fin helg!
      Med vänlig hälsning
      Mia

      Svara
  20. Margareta on

    Fick en gång äta just kalciumpulver vilket resulterade i njursten. Även för mycket spenat ger njursten. Vad säger du om detta?
    Du rekomenderar också färska bär. Gäller det alla bär? Jag får ont i magen av att äta bär varje dag. Varför?

    Tack på förhand

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Margareta!
      Ursäkta sent svar!
      Nu vet jag inte vad för kalciumpulver du åt av, men man måste se till att även äta magnesium för bäst upptag då dessa mineraler är i symbios och fungerar som komplement till varandra i kroppen. Det är jätteviktigt att det finns en balans mellan dessa två mineraler. Kalcium är också den mineral som vi har mest av i kroppen och vid normal användning ger det inga biverkningar. Kalcium tävlar dock med magnesium om utrymme i kroppen och motverkar också upptaget av magnesium. kalcium får du i dig till 60 procent av vårt dagliga behov om du äter mejeriprodukter.
      Njursten bildas av salter i urinen som blir för koncentrerade av att vi dricker för lite. Det kan även bero på att vi intar för mycket salt då ett högt saltintag gör att njurarna utsöndrar mer kalcium i urinen. Vi behöver endast 1 gram per dag för att upprätthålla en bra syrabasbalans. Har man fått njursten av kalciumfosfat ska man därför minska på saltet, dricka mer men även minska på intaget av animalisk protein. Har man fått njursten av kalciumoxalat ska man även där minska intaget på salt, animaliska proteiner och se till att man får i sig tillräckligt med kalcium från maten. Här ska man även undvika att äta mat med hög oxalatinnehåll som rabarber, jordnötter, rödbetor och som du nämner- spenat. dessutom ska man dricka mer.
      Att du får ont i magen av bär kan bero på att du kan ha svårt att ta upp fruktos ett symtom som kallas fruktosmalabsorption. Vid detta tillstånd tas fruktsockret inte upp av tunntarmen utan hamnar istället i tjocktarmen som har svårt att bryta ner fruktsockret. Symtom kan vara gaser, svullen mage, diareer eller förstoppning och ont i magen. Prova dig fram och undvik att äta bär varje dag om du får ont, Snällare bär för magen är blåbär och jordgubbar. Variera även kosten mycket. Det är jätteviktigt.
      Med vänlig hälsning
      Mia

      Svara
  21. Carina on

    Hej!
    Väldigt mycket intressanta saker att läsa. En fråga, hur ska jag prioritera om jag ska äta både låghistaminkost men också vill gå över til mer basisk då det verkar vara en mer långsiktig lösning? Jag har läst och läst och det verkar som de ”krockar” ibland eller? Hur lång tid tar det innan man kan märka någon skillnad på nässelutslag tror du?
    Tack för en fantastisk blogg.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Carina!
      Detta är en svår fråga beroende på hur känslig du är och naturligtvis vill jag inte rekommendera allergiker eller histaminintoleranta personer att äta föda de inte tål. Och basisk kost innehåller ju faktiskt en hel del histaminrika födoämnen.
      Men jag kan ju berätta lite ur min egen erfarenhet.
      Det svårt att veta vad som är överkänslighet eller allergi mot biogena ämnen- histamin. Kroppen producera själv histamin, vilket är ett viktigt bioaktivt ämne, en signalsubstans/ enzym som fyller sin funktion i mastcellerna som är en del av vårt immunförsvar. Vi får också i oss histamin genom kosten och hos de flesta personer finns DAO- ett enzym som har till uppgift att bryta ner histamin i födan. Ju större mängd DAO vi har i kroppen desto snabbare bryts det ner. Hos histaminintoleranta har man funnit väldigt låga halter av DAO, histaminet kan inte brytas ner tillräckligt snabbt och man får histaminförgiftning. Man kan få symtom som påminner mycket om en allergisk reaktion.
      Jag är själv påverkad av histaminrik kost, eller var iallafall. Det försvann mer och mer när jag tog bort gluten och mjölk och övergick till basisk kost. Antagligen, eftersom att jag inte verkar tåla gluten även om prover visade att jag INTE är intolerant, påverkade histaminet mig mycket mer än vad det gör nu när jag äter glutenfri kost. Jag kunde inte dricka ett glas rött eller äta vissa ostar, thaimat, jordgubbar osv utan att få hjärtklappning, bli illröd i ansiktet och på halsen eller få känning av astma eller andnöd. Jag hade även ALLTID mer eller mindre nässelutslag på armarna och på halsen. Ingen läkare kunde förstå vad det var eftersom att inga prover visade på allergi.
      Idag har jag dock inga känningar alls om jag inte fuskar med kosten förstås. Det kan dock uppstå om jag till exempel äter mycket av histaminrik föda en dag, till exempel frossar i jordgubbar, äter en apelsin och sen tar ett glas vin till maten, då rinner bägaren över.
      Du kan läsa mer om detta på min sida i bloggen: Fettsyror, mineraler och ändrad-kost botade min astma. ( Tyvärr lyckas jag inte lägga in en länk i kommentarfältet, men sök i bloggen).
      Jag har ingen aning om hur fort nässelutslagen försvinner, men om man får nässelutslag av något man äter bör det ta någon eller några veckor för kroppen att rensa ut ämnet, om man förstås övergår till annan kost. Jag själv märkte det som en bonus när jag la om kosten, men tänkte inte på hur lång tid det tog.
      Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  22. Alexandra on

    Hej!

    Något som jag har funderat på det senaste ang. pH-värdet är att huden bör vara svagt surt för att har optimalt skydd då bakterier annars börjar gro. Men i kroppen ska det vara basiskt för annars börjar bakterier att gro? Borde det inte vara konsekvent? Antingen är det i en basiskmiljö eller surmiljö som bakterier trivs?`

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Ja det är ju något att bita i! 🙂
      Dåliga bakterier trivs inte alls i sur miljö vare sig i kroppen eller på huden. De vill ha en basisk miljö. I tarmen producerar dåliga bakterier ammoniak vilket höjer pH och gynnar dess tillväxt. Huden har en skyddsmantel som har ett svagt pH-värde 4- 6,5. Den sura miljön funkar som en skyddsbarriär för att skydda huden mot yttre angrepp från bakterier och andra åkommor som svamp och hjälper till att bevara fukten i huden.

      Jag ska göra ett försök att förklara men då måste det bli lite ingående. Det har med goda bakterier och enzymer att göra.
      Och olika organ i kroppen behöver olika pH-värden! Så för att ha en bra pH-balans måste balansen vara olika i olika organ.
      Blodet är alltid svagt basiskt (7, 38- 7,42) om man inte är allvarligt sjuk, medan det i magsäcken är väldigt surt på grund av saltsyran. I tunntarmen där vårt största näringsupptag sker är pH-värdet 7, alltså svagt basiskt.
      Enzymer som är jätteviktiga för näringsupptaget i tarmen är beroende av en basisk miljö. När man har ett balanserat pH-värde i kroppen lever microorganismer, bakterier och virus i harmoni med varandra. Blir dock kroppen sur förökar de sig och blir mer aggressiva.

      Av alla celler i vår kropp är hela 90 % bakterier och varje människa har en unik sammansättning av bakteriefloran. Bakterierna bygger upp ett helt fantastiskt ekosystem och är kroppen i balans är detta system vårt skydd mot farliga bakterier och virus.
      I mun och svalg finns 10 000 till 1 miljard bakterier/ ml saliv och i magsaften minskar antalet till ca 10007/ ml magsaft. Magsaften som är otroligt sur tar död på majoriteten av de bakterier som når magen. Magsaften är sur för att vi ska kunna spjälka / smälta maten
      . Även den övre delen av tunntarmen är fattig på bakterier då gallblåsan tömmer sitt innehåll där. Galla är starkt antibakteriellet och mag- och gallsyra ser till att de flesta bakterier dör innan de når tarmen. I tunntarmen stiger sen antalet bakterier efter hand och i tjocktarmen har de kommit upp i 1000 miljarder/ g avföring.
      En frisk tarmflora innehåller goda, mjölsyraproducerande bakterier vilket är ett skydd mot de skadliga bakterierna. För att vi optimalt ska kunna ta upp näring från maten i form av vitaminer och mineraler måste mag-och tarmfloran vara i balans. Vitaminer och mineraler som är viktiga för ett bra immunförsvar ger en ökad motståndskraft mot infektioner och överväxt av skadliga bakterier i tarmen.
      Ett balanserat pH är även väldigt viktigt för tarmens funktion. Magen har ett lågt pH (ca 2-4). I tunntarmen stiger dock pH.
      Mjölksyraproducerande bakterier ( de goda) trivs bäst i sur miljö faktiskt medan föruttnelsebakterier föredrar en basisk miljö. Men i tarmen sker en bakteriellt krig mellan fermenterade mjölksyrebakterier och föruttnelsebakterier. De goda bakterierna producerar organiska syror- mjölksyra som sänker pH- värdet och motverkar de onda bakteriernas tillväxt. 😉 Fiffigt värre!
      Förruttnelsebakterier i sin tur ger upphov till kvävehaltiga slaggprodukter som ammoniak, fenol och svavelväte. Detta i sin tur ger upphov till förstoppning, matsmältningsproblem och oönskade slaggprodukter i kroppen
      Är tarmslemhinnan skadad på grund av fel kost som exempel kan brister på enzymer uppstå och leda till matsmältningsproblem och absorptionsproblem.
      Om passagen av näringsämnen inte är kontrollerad kan upptaget av näringsämnen försämras och oönskade ämnen läcka ut i kroppen.
      Så ligger det till och jag hoppas att jag har förklarat på ett vettigt sätt. Annars får du återkomma.
      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  23. Linda on

    Intressant läsning! Jag äter LCHF eftersom min problematiska mage mår väldigt bra av det. Dock är jag fortfarande försurad (så även före denna kosthållning) och det är lite svårare att åtgärda med LCHF när man ofta äter mycket kött. Försöker justera kosten till grönare LCHF för att bli mer basisk men under tiden äter jag basiskt preparat i tablettform för att hålla en bra nivå. Det jag undrar över är när under dagen tillskottet ska tas? Jag har hört att magen ska vara sur när maten förbränns och har nånstans läst att basiskt preparat i pulverform ska intas 1/2 h före måltid och minst 2 h efter? Men om man äter försurande mat i måltiden kan det väl inte vara någon fara att komplettera med tabletterna till måltiden eller? Och dessa rekommendationer kanske inte gäller lika för tillskott i tablettform? Pulvret borde snabbare tas upp eller? Det finns inga rekommendationer på förpackningen (använder Friways BASIC i tablettform). Jag tycker det är svårt om man bör hålla sig till dessa tider då jag ofta äter små mellanmål och det passar aldrig bra att ta tabletterna och då blir det oftast inte alls. Lättare att komma ihåg till maten. Vad anser du? Är det pga matförbränningen eller finns det andra orsaker att hålla sig till vissa tider? Tas det inte upp lika bra i kroppen om det tas till måltid? Mvh Linda

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Linda!
      Kosttillskott för syra/basbalansen ska tas 1/2 innan eller minst 2 timmar efter måltid.
      Precis som du skriver behöver magsyran vara balanserad- tillräckligt sur (0,8)för att kunna smälta maten. När du intar tillskott med basiska mineraler får du nämligen svårare att utsöndra pepsin det enzym som bidrar till att spjälka proteiner, fett och kolhydrater i födan.
      Mineraler i pulverform blandas i vätska och tas alltså lättare upp än tabletter.
      Jag vet inte hur många gånger om dagen just ditt tillskott rekommenderas att tas, men 1-3 gånger är vanligt för tillskott med basiska mineraler.
      Ett tips kan vara att du kanske kan ta ditt tillskott direkt på morgonen när du vaknar? Jag själv har svårt att äta direkt på morgonen och brukar vänta med frukost då jag har bättre aptit när jag kommit igång lite.
      Sen kan du åter igen ta på kvällen en stund innan middag då du ändå ska laga mat, vilket tar en stund. Eller kanske du kan ta innan du går och lägger dig?
      Vänligen Mia

      Svara
  24. Mona on

    Hej,
    Jag har cancer och är rekommenderad att gå över till ketogen kost, dvs med minsta möjliga intag av kolhydrater, liberalt med proteiner och en stor andel fett.
    Hur ställer du dig till den kosthållningen i jämförelse med att inta basisk föda
    Pga min sjukdom ‘ter jag inte k;tt men fisk
    Tacksam f;r snabbt svar

    Svara
  25. Mias mat- och bakblogg on

    Hej Mona!
    Har varit iväg på semester så har därför inte kunnat svara dig.
    När det gäller basisk kost så är kolhydrater, animaliska- och mejeriprodukter försurande för kroppen.
    Enligt LCHF ersätter man kolhydrater med fett och animaliska proteiner.
    Jag ska villigt erkänna at jag inte har någon erfarenhet hur extremvarianten av LCHF- ketogen diet funkar och absolut inte vid just cancer så jag vill inte jämföra- uttala mig om detta med så lite kött på benen.

    Men det jag kan säga däremot är att cancerceller har ett enormt sockersug och man bör undvika kolhydratrik kost som höjer blodsockret.
    Socker skapar inflammationer som sedan utvecklas till sjukdomar i kroppen.

    Detta läser jag om ketogen diet på nätet:
    Vid ketogen diet ska man reducera kolhydrater (socker) och stärkelse till ett minimum för att kroppens celler inte längre ska leva på glucos -blodsocker (kroppens huvudsakliga bränsle) och ersätta med fett- gärna kokosolja. Cellerna börjar då istället att förbränna fett, vår lever börjar skicka ut bränsle i form av fettsyror- ketonkroppar. Det finns studier enligt det lilla jag läst om dieten, på att cancerceller inte kan leva på ketonkroppar men växer och sprider sig snabbt med hjälp av glucos.
    Jag är ledsen att jag inte kan svara på din fråga, men jag hoppas att du hittar den diet som är bra för dig. Ta reda på mer, exempelvis i grupper om cancer på facebook där du kan få råd och stöttning när det gäller kosten och annat.
    Varma hälsningar
    Mia

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]