Riktig mat & hälsa

Fettepidemi i USA och svartkål med fetaost

Läser i Aftonbladet på nätet i dag om att fetma i Missisippi orsakar för tidigt födda barn, diabetes, högt blodtryck och sömnapnè. Hela Universitetesjukhuset i Jackson är fullt av patienter med metabola symtom. Hela 35% av invånarna i Jackson är feta. Alltså inte överviktiga utan feta.
I USA skapas den nya människan och resten av världen följer efter skriver man i Aftonbladet. Den nya människan är en fet vaggande glufsande varelse som har svårt att röra sig. I Missisippi kommer fetmaepidemin ge stora konsekvenser i framtiden. År 2030 kommer 30% av befolkningen att ha diabetes. Redan nu finns diabetes 2 hos 20-åringar, som förr endast uppstod hos människor i 60-års åldern. Förutom mänskligt lidande innebär detta också stora ekonomiska påfrestningar. På grund av övervikten är dagens generation den första som kommer att leva kortare än sina föräldrar. De äter sig till döds.
Vad beror då fetman på? I Jackson Missisippi orsakar fattigdom fetman. Det är billigare att äta hamburgare och pizza än att laga maten själv. Oftast har invånarna 2-3 dåligt betalda arbeten och hinner heller inte att tillaga maten hemma.  Fetmaepidemin innehåller flera paradoxer. Överflöd av mat mitt i eländet. Övervik är en signal på fattigdom. Och små, små smala för tidigt födda  barn. Och de enorma resurser som spenderas på att lindra fattigdomens följder.
Kuslig läsning tycker jag! Men så är det ju faktiskt. Det ÄR billigare att köpa färdigmat. Det är enklare när man kommer hem efter en lång arbetsdag att slänga in något snabbt i micron.  Jag tycker detta är viktig läsning för alla, så besök sidan på aftonbladet. Vi har faktiskt även detta problem i Sverige.

Jag tycker att det är kul att testa nytt. Igår när jag var på affären hittade jag svartkål. Har aldrig sett det förut och visste inte hur det smakade. Så det var jag nyfiken på att prova. Det stod ett recept med svartkål och fetaost på påsen, så jag gjorde efter recpetet. Smarrigt blev det. Gott som ett tillbehör.

Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Svartkål med ugnsbakad fetaost
4 portioner
400g fetaost
200 g svartkål
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och svartpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Lägg fetost i en ugnsfast form och ringla över olivolja och peppar. Säät in i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 5 minuter eller tills osten fått färg. Skölj och skär bort den grövsta nedersta delen av bladen på svartkålen och dela den i mindre bitar. Skiva vitlök i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kålen hastigt tillsammans med vitlök och chilipeppar. Servera osten på en bädd av kålen. Salta och peppra efter behag, men var försiktig med saltet. Fetaosten är väldigt salt i sig.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]