Riktig mat & hälsa

Fettepidemi i USA och svartkål med fetaost

Läser i Aftonbladet på nätet i dag om att fetma i Missisippi orsakar för tidigt födda barn, diabetes, högt blodtryck och sömnapnè. Hela Universitetesjukhuset i Jackson är fullt av patienter med metabola symtom. Hela 35% av invånarna i Jackson är feta. Alltså inte överviktiga utan feta.
I USA skapas den nya människan och resten av världen följer efter skriver man i Aftonbladet. Den nya människan är en fet vaggande glufsande varelse som har svårt att röra sig. I Missisippi kommer fetmaepidemin ge stora konsekvenser i framtiden. År 2030 kommer 30% av befolkningen att ha diabetes. Redan nu finns diabetes 2 hos 20-åringar, som förr endast uppstod hos människor i 60-års åldern. Förutom mänskligt lidande innebär detta också stora ekonomiska påfrestningar. På grund av övervikten är dagens generation den första som kommer att leva kortare än sina föräldrar. De äter sig till döds.
Vad beror då fetman på? I Jackson Missisippi orsakar fattigdom fetman. Det är billigare att äta hamburgare och pizza än att laga maten själv. Oftast har invånarna 2-3 dåligt betalda arbeten och hinner heller inte att tillaga maten hemma.  Fetmaepidemin innehåller flera paradoxer. Överflöd av mat mitt i eländet. Övervik är en signal på fattigdom. Och små, små smala för tidigt födda  barn. Och de enorma resurser som spenderas på att lindra fattigdomens följder.
Kuslig läsning tycker jag! Men så är det ju faktiskt. Det ÄR billigare att köpa färdigmat. Det är enklare när man kommer hem efter en lång arbetsdag att slänga in något snabbt i micron.  Jag tycker detta är viktig läsning för alla, så besök sidan på aftonbladet. Vi har faktiskt även detta problem i Sverige.

Jag tycker att det är kul att testa nytt. Igår när jag var på affären hittade jag svartkål. Har aldrig sett det förut och visste inte hur det smakade. Så det var jag nyfiken på att prova. Det stod ett recept med svartkål och fetaost på påsen, så jag gjorde efter recpetet. Smarrigt blev det. Gott som ett tillbehör.

Ugnsbakad fetaost på en bädd av stekt svartkål på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Svartkål med ugnsbakad fetaost
4 portioner
400g fetaost
200 g svartkål
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och svartpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Lägg fetost i en ugnsfast form och ringla över olivolja och peppar. Säät in i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 5 minuter eller tills osten fått färg. Skölj och skär bort den grövsta nedersta delen av bladen på svartkålen och dela den i mindre bitar. Skiva vitlök i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kålen hastigt tillsammans med vitlök och chilipeppar. Servera osten på en bädd av kålen. Salta och peppra efter behag, men var försiktig med saltet. Fetaosten är väldigt salt i sig.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]