Riktig mat & hälsa

Oiiiihh! Pirr i magen och sång för hjärtat!

Oiiih! Hjälp vad det pirrar i maggropen i dag!
Idag är jag verkligen känslig för det mesta. Har torkat mina tårar flera gånger på morgonen. Ja inte för att jag är ledsen utan för att snart intar vi VM-scenen på Hawaii! Lyckotårar! Det här är riktigt stort! Jag har tävlat internationellt två gånger förut. Men jag har nog aldrig varit så bra som nu, och aldrig så taggad som nu!!!!
På söndag har vi genrep för allmänheten i Nacka Aula/ Stockholm! Pirrigt värre!

Att tåraran kommer idag är för att jag affirmerar! Jag tar tillbaka känslan när vi stod på scen i Houston 2011! Den gången gjorde Rönninge Show Chorus ett avtryck i barbershopvärlden som sent ska glömmas.  Vi vann finalen med fler poäng än vad som någonsin delats ut i VM-final! Ändå kom vi tvåa! Jag glömmer inte publikens jubel! De stod upp och bara applåderade! Länge, länge! Detta är inget skryt! Det är vad som hände där i Houston!

Idag såg jag dessutom en röstningslista figurera. Vilken kör vinner VM på Hawaii? Vi har flest röster än så länge. Vi ligger före två körer som tagit guld förut! Sååå himla spännande! Man blir taggad!
Men det är förstås det vi gör ifrån oss på tävlingarna som gäller!

Att sjunga gör mig lycklig! Jag kan inte leva utan sång! Jag har sjungit i hela mitt liv! Innan jag ens kunde prata.  Och redan som nio-åring uppträdde jag i olika talangjakter.

Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att sång är bra för ditt hjärta!
Vagusnerven som går från hjärnstammen till hjärtat aktiveras vid utandning vilket får hjärtat att slå långsammare. I till exempel Yoga utövar man mental kontroll med just andningsövningar. Samma gäller för sång, med långa fraser.
Lugna sånger, ballader, visor och annat med långa fraser har alltså en lugnande effekt på hela det autonoma systemet i kroppen och på hjärtat! Vet du att när man sjunger körsång följer hjärtats frekveneser takten,  tonstyrka och rytm! 🙂
Dessutom fyller du på dina depåer av endorfiner i hjärnan, vilket gör dig lycklig och välmående!

Ha en bra dag! /Mia

 

 


4 comments on “Oiiiihh! Pirr i magen och sång för hjärtat!

 1. Hanna on

  Ja att sjunga är fantastiskt och som du skriver så blir det långa utandningar vilket också förespråkas vid ex. medveten andning :). Vad roligt att du skriver om så många delar av hälsa på din blogg! Jag gillar också helhetstänk.

  Jag har sjungit i kör nästan hela livet men så för ca 7 år sen blev jag trött på att bara sjunga i snäll “huvudklang” och ville utmana mig, så jag tog sånglektioner under 5 terminer och utvecklade en helt ny sångröst :). Gick från sopran 1 till att få en mkt djupare starkare röst (alt antar jag? d-moll som favvo). Sen fick jag astma, allergier och blev jämt sjuk så då orkade jag inte sjunga. Nu testar jag att göra om min kost och annat för att bli frisk igen. Bl.a. utesluter jag gluten, mjölk, socker (ej frukt).

  Jag tycker det är svårt det där om jag ska sjunga mer i kör eller fortsätta satsa mer på att utvecklas individuellt. Både och är ju så kul fast på olika sätt. Sjunger du “solo” också?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Hanna!
   Vad kul att du gillar bloggen!
   Ja visst är det härligt att sjunga, och tråkigt att du drabbats av astma så att du inte orkar. Har du testat Lyprinol för din astma?
   Lyprinol är en Omega- 3 fettsyra som kommer ifrån grönläppad mussla, och verkar fantastiskt bra på andningsvägarna och leder. Jag har själv haft astma när jag var barn. Sen fick jag det i vuxen ålder, då som infektionsastma vid förkylningar. Började äta Lyprinol och nu är jag peppar, peppar frisk från eländet. Ett litet tips till dig kanske?

   Jo jag sjunger solo också, går hos sångpedagog. Däremot tar kören så mycket tid och det är så roligt att jag inte hinner med något annat. När jag var yngre däremot uppträdde jag på olika talangjakter och har skrivit många egna låtar som jag har försökt få ut. Tyvärr är det en hård bransch, och jag lyckades inte med det. Men man ska aldrig säga aldrig. 🙂
   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Hanna on

  Tack för tipset! Ska absolut kolla upp Lyprinol! Jag samlar alla tips jag hittar mot astma och delar på min facebook eftersom det är så många som har astma idag.

  Massa grattis till att din kör vann VM (var det va?)! Helt grymt. Vad härligt att det var i Miami också.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]