Riktig mat & hälsa

Bråda dagar, resfeber och blomkålsgratäng

Nu har jag ordentlig resfeber! Igår ville jag inte ens åka. Idag har jag dock fått mycket gjort av det som ska vara färdigt innan jag åker.
Som till exempel bankärenden, betala alla räkningar, ringa försäkringsbolag osv. Igår fick jag hjälp att få på vinterdäcken på bilen och jag har tvättat klart. Det känns mycket lugnare nu, och jag längtar verkligen tills jag sitter på planet mot New York på tisdag! På tisdag! Det är då vi börjar resan, jag och min dotter. Mot Hawaii! Helt sjukt underbart! Nu är det lite som ska inhandlas, som svenskt kaffe vilket är ett måste. Kaffet i USA är inte att leka med. Otroligt äckligt!

Måste berätta om mitt lilla apotek som är med på resan. Jag äter redan betakaroten och det har jag även med mig. Jag får alltid soleksem av solen annars, men jag slipper det med betakaroten.. Tea tree olja är ett annat måste. Mot insektsbett osv. Jag har även solskyddsfaktor 30, ecos solkräm utan nanoteknik. Och jag kan inte vara utan Secuvies After Sun. Den är helt outstanding. Läker solsveda och eksem på ett kick. Ett Universalmedel. Helt naturligt! Lactiplus, goda bakterier för semestermagen, även om det är mycket rent på Hawaii. OCH!! Inte att förglömma: Cool Down! Min trygghet vid tävlingar! Cool Down är ett speciellt extrakt från grönt te som gör att man blir lugn och fokuserad. Superbra!

Min lunch idag blev en blomkålsgratäng med ost, paprika och kalkonbacon. Tyvärr blev fotot ganska dåligt då jag tog bilden med mobilen då min kamera gått i strejk.

Blomkålsgratäng på svartrandig tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

 

Blomkålsgratäng med ost och kalkonbacon.
2 portioner:
1 litet blomkålshuvud
100 g philadelphiaost
0,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk örter
1 gul eller röd paprika
4 cm purjolök, skivad
1/2 paket kalkonbacon
smör

Gör så här:
Lägg blomkålshuvudet i en kastrull med kallt lätt saltat vatten som täcker hela grönsaken. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10-15 minuter. Känn gärna efter med en sticka. Det ska vara lite al dente (tuggmotstånd).
Häll av vattnet från blomkålen och låt det rinna av i exempelvist ett durkslag. Skiva under tiden paprikan och finhacka löken. Stek i smör tills löken blir genomskinlig. Skär bacon i tärningar och fräs snabbt. Lägg blomkålen i en ugnsfast form. Blanda osten med pressad vitlök och örter och bred på röran
över kålen. Fördela bacon, lök och paprika över  blomkålen. Ugnsgratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter på 225 grader. Servera med sallad.

Ha det gott!/ Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]