Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Julig lakritskola gjord på kokossocker och ischoklad gjord på EKO kokosfett

 

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Igår gjorde jag en sååå god lakritskola! Och när jag ändå höll på blev det ischoklad också. Var lite rädd att det inte skulle funka med kokossocker i kolan men det gjorde det. De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap.. 🙂 Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola.

Jag har uteskutit vitt socker i den här kolan, men det är ju socker i chokladen?  Är du noga så kollar du efter en choklad som innehåller rörsocker vilket är bättre än vitt socker därför att rörsocker innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35, och innehåller också massor av bra antioxidanter.  Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer  den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk förstås.

Jag kan ju damma av sockerlistan igen:
Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Kokande kolasmet i gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten  börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten.  Häll upp smeten  på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar  Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem.  Tror knappast att kolan får vara ifred till jul, så jag får nog koka en ny sats innan dess. Riktigt mumsiga blev de!  🙂

Hemgjord lakritskola på grått avlångt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ischoklad i små färgglada formar liggandes i ett glas

Ischoklad med ekologiskt kokosfett ca 50 st
200g kokosfett utan smak, EKO
250 g 75% choklad, EKO

Små formar av alluminium

Gör så här:
Smält kokosfettet i en gryta. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kokosfettet.
Rör om ordentligt. Det får inte koka. Häll chokladröran i en kanna med pip och fyll formarna med smeten. Ställ kallt!

 

 


3 comments on “Julig lakritskola gjord på kokossocker och ischoklad gjord på EKO kokosfett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)