Riktig mat & hälsa

Julig lakritskola gjord på kokossocker och ischoklad gjord på EKO kokosfett

 

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Igår gjorde jag en sååå god lakritskola! Och när jag ändå höll på blev det ischoklad också. Var lite rädd att det inte skulle funka med kokossocker i kolan men det gjorde det. De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap.. 🙂 Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola.

Jag har uteskutit vitt socker i den här kolan, men det är ju socker i chokladen?  Är du noga så kollar du efter en choklad som innehåller rörsocker vilket är bättre än vitt socker därför att rörsocker innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35, och innehåller också massor av bra antioxidanter.  Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer  den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk förstås.

Jag kan ju damma av sockerlistan igen:
Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Kokande kolasmet i gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten  börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten.  Häll upp smeten  på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar  Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem.  Tror knappast att kolan får vara ifred till jul, så jag får nog koka en ny sats innan dess. Riktigt mumsiga blev de!  🙂

Hemgjord lakritskola på grått avlångt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ischoklad i små färgglada formar liggandes i ett glas

Ischoklad med ekologiskt kokosfett ca 50 st
200g kokosfett utan smak, EKO
250 g 75% choklad, EKO

Små formar av alluminium

Gör så här:
Smält kokosfettet i en gryta. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kokosfettet.
Rör om ordentligt. Det får inte koka. Häll chokladröran i en kanna med pip och fyll formarna med smeten. Ställ kallt!

 

 


3 comments on “Julig lakritskola gjord på kokossocker och ischoklad gjord på EKO kokosfett

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]