Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Juliga hemdrillade köttbullar, glöggkokt rödkål och 2 X rödbetssallad

Köttbullar, rödbetssallad, rödkål i vita skålar på julbord

Foto: Mia Hagenmalm

Nu får jag dra ihop lite på recepten, om inte Kurera ska översvämmas av mina inlägg. Jag har flera goda rätter av sådant som hör julen till som jag vill lägga upp INNAN jul. Här kommer fyra stycken. Alla är traditionella rätter på julbordet och allt utom köttbullarna är ett måste för mig. Ja köttbullar är gott, och dessa blev väldigt goda, men äter jag köttbullar ska de vara hemgjorda.

Köttbullar med ansjovis och  kalkonbacon
För ca 4 portioner på buffèbordet
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl  grädde
1ägg
1 msk ansjovisspad
1 liten gul lök, finhackad
1/2 pkt kalkonbacon ca 60-70g
400 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk kryddpeppar, mald

Gör så här:
Fräs bacon och lök, så att det blir mjukt men inte tar färg. Ta åt sidan och låt svalna. Blanda grädden med potatismjöl och havregryn. Låt Svälla några minuter. Blanda ner färs, bacon och lök, ansjovisspad, salt och kryddpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Blöt händerna under vatten och forma färsen till små bullar. Stek i smör på medelhög värme tills de är genomstekta.

Den här rödkålen fick julens alla kryddiga smaker av ekologisk vinbärsglögg. Annorlunda mot hur jag har tillrett rödkål förr. Och så gott!

Rödkål i vit skål på bord med julröd duk

Foto: Mia Hagenmalm

Glöggkokt Rödkål
4 portioner
ca 300 g rödkål, i strimlor
1 gul lök, i klyftor
1 äpple, gärna Ingrid Marie, urkärnad och i klyftor
1 1/2 dl Ekologisk vinbärsglögg
1 msk vinäger
1 tsk salt
kryddpeppar

Gör så här:
Fräs rödkålen tillsammans med lök och äpple i någon matsked smör.

Rödkål och äpple som fräser i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Häll över glöggen och vinäger (vinäger får rödkålen att behålla sin röda färg. Har man inte vinäger i så blir kålen mer lila) och låt koka upp. Låt småskoka ca 25-30 minuter under lock. Du kan gärna röra om då och då. Är det mycket vätska kvar när kålen har mjuknat kan du ta av locket, så reduceras vätskan. Smaka av med salt och kryddor. Serveras ljummen.

Det blir två sorters rödbetssallad på mitt julbord i år. En klassisk med äpple och creme fraiche och en  ljummen, het röbetssallad. Den klassiska är ändå lite annorlunda då jag använder mig av färska kokta rödbetor istället för inlagda.  Min favorit är dock den sistnämda. Så god!

Rödbetssallad i vit skål på röd julig duk

Foto: Mia Hagenmalm


Rödbetssallad med äpple och creme fraiche
ca 2- 3 dl
2 st rödbetor, medelstora
1/2 röd lök
1 äpple, syrligt
2-3 msk creme fraiche
(ev. 1 msk majonäs)
1 tsk senap, dijon
1 tsk agavesirap
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka. Slå av det varma vattnet och dra sedan av ytterskiktet.
Skär rödbetor och äpplen i tärningar och hacka löken fint. Blanda övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman såsen med rödbetor, äpple och lök. Låt stå i kylskåp minst ett dygn innan servering så det får stå och dra åt sig smakerna.

Rödbetssallad i glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Het, ljummen rödbetssallad alà Mia (2 portioner)
3 stora rödbetor

Gör så här
Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Ingredienser till dressing
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här
Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Vill du kan du röra ner lite
ädelost. Så mumsigt!

Återkommer i morgon med lite nya recept!

Ha en fin kväll! / Mia


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)