Riktig mat & hälsa

Juliga hemdrillade köttbullar, glöggkokt rödkål och 2 X rödbetssallad

Köttbullar, rödbetssallad, rödkål i vita skålar på julbord

Foto: Mia Hagenmalm

Nu får jag dra ihop lite på recepten, om inte Kurera ska översvämmas av mina inlägg. Jag har flera goda rätter av sådant som hör julen till som jag vill lägga upp INNAN jul. Här kommer fyra stycken. Alla är traditionella rätter på julbordet och allt utom köttbullarna är ett måste för mig. Ja köttbullar är gott, och dessa blev väldigt goda, men äter jag köttbullar ska de vara hemgjorda.

Köttbullar med ansjovis och  kalkonbacon
För ca 4 portioner på buffèbordet
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl  grädde
1ägg
1 msk ansjovisspad
1 liten gul lök, finhackad
1/2 pkt kalkonbacon ca 60-70g
400 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk kryddpeppar, mald

Gör så här:
Fräs bacon och lök, så att det blir mjukt men inte tar färg. Ta åt sidan och låt svalna. Blanda grädden med potatismjöl och havregryn. Låt Svälla några minuter. Blanda ner färs, bacon och lök, ansjovisspad, salt och kryddpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Blöt händerna under vatten och forma färsen till små bullar. Stek i smör på medelhög värme tills de är genomstekta.

Den här rödkålen fick julens alla kryddiga smaker av ekologisk vinbärsglögg. Annorlunda mot hur jag har tillrett rödkål förr. Och så gott!

Rödkål i vit skål på bord med julröd duk

Foto: Mia Hagenmalm

Glöggkokt Rödkål
4 portioner
ca 300 g rödkål, i strimlor
1 gul lök, i klyftor
1 äpple, gärna Ingrid Marie, urkärnad och i klyftor
1 1/2 dl Ekologisk vinbärsglögg
1 msk vinäger
1 tsk salt
kryddpeppar

Gör så här:
Fräs rödkålen tillsammans med lök och äpple i någon matsked smör.

Rödkål och äpple som fräser i en gryta

Foto: Mia Hagenmalm

Häll över glöggen och vinäger (vinäger får rödkålen att behålla sin röda färg. Har man inte vinäger i så blir kålen mer lila) och låt koka upp. Låt småskoka ca 25-30 minuter under lock. Du kan gärna röra om då och då. Är det mycket vätska kvar när kålen har mjuknat kan du ta av locket, så reduceras vätskan. Smaka av med salt och kryddor. Serveras ljummen.

Det blir två sorters rödbetssallad på mitt julbord i år. En klassisk med äpple och creme fraiche och en  ljummen, het röbetssallad. Den klassiska är ändå lite annorlunda då jag använder mig av färska kokta rödbetor istället för inlagda.  Min favorit är dock den sistnämda. Så god!

Rödbetssallad i vit skål på röd julig duk

Foto: Mia Hagenmalm


Rödbetssallad med äpple och creme fraiche
ca 2- 3 dl
2 st rödbetor, medelstora
1/2 röd lök
1 äpple, syrligt
2-3 msk creme fraiche
(ev. 1 msk majonäs)
1 tsk senap, dijon
1 tsk agavesirap
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka. Slå av det varma vattnet och dra sedan av ytterskiktet.
Skär rödbetor och äpplen i tärningar och hacka löken fint. Blanda övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman såsen med rödbetor, äpple och lök. Låt stå i kylskåp minst ett dygn innan servering så det får stå och dra åt sig smakerna.

Rödbetssallad i glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

 

Het, ljummen rödbetssallad alà Mia (2 portioner)
3 stora rödbetor

Gör så här
Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Ingredienser till dressing
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här
Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Vill du kan du röra ner lite
ädelost. Så mumsigt!

Återkommer i morgon med lite nya recept!

Ha en fin kväll! / Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]