Riktig mat & hälsa

Giftig Cocktail

Läste just i DN att allt fler giftiga kemikalier används och sprids över grödorna i Europa. Naturskyddsföreningen avslöjar en ännu helt opublicerad granskning och undersökning som  EU-kommisionens Food and Veterinary Office, gjort av frukt och grönt.
Av den omfattande granskningen på 65 000 livsmedel, innehöll hälften som produceras inom EU, resthalter av kemiska bekämpningsmedel.

Av de prover som visade en omedelbar negativ inverkan av gifter kom hela 60 procent från vindruvor..
Vindruvan är så giftig att den i vissa fall överskred den tillåtna resthalten för barn med hela 900 procent. EU:s experter har angett en akut referensdos, det vill säga en dos där halten har en omedelbar effekt på hälsan. I hela 124 av dessa prover överskreds den akuta referensdosen och 73 av dessa var vindruvor.

I ett och samma livsmedel har även antalet bekämpningsmedel ökat visar proverna. Ett  exempel på det är en paprika som innehöll hela 29 stycken olika gifter. Om man ska jämföra med prover som togs 1997 då antalet fler än två bekämpningsmedel och rester hittades i 15,5 procent av proverna med dagens undersökning som har ökat till hela 27,7 procent.
Man tror att det beror på att odlarna försöker att undvika att överskrida gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel genom att använda sig av flera olika preparat istället. Kombinationen av flera giftiga kemikalier ger dessutom en högre giftverkan vilket slår hårt på fler arter och drabbar också den biologiska mångfalden och förutsättningar för liv och det på genetisk nivå.

Det mest förvånadsvärda i detta är att EU tillåter både bekämpningsmedel och gränsvärden utan hänsyn till kombinationseffekten när dessa gifter sprider sig i naturen runt omkrig odlingarna.  En rik mångfald av djur, växter arter och svampar är en nödvändighet för vårt Ekosystem och samhällets funktion och anpassning vid tillexempel klimatförändringar. Men aldrig någonsin har antalet arter på jorden minskat så mycket som nu.

Dessutom visade en WHO-studie 1990  att 25 miljoner arbetare, bönder och lantbrukare förgiftades årligen och att tio procent av alla dödsfall orsakades av bekämpningsmedel i samband med lantbruksarbete.

Detta är fruktansvärt, men sant!
Att vindruvor är giftiga av bekämpningsmedel har jag förstått länge.
När jag var yngre arbetade jag på livsmedelsbutiker, och när man plockade upp grönsaker fick man ha handskar på sig för att inte få klåda och utslag på händerna. Och jag minns att det uppträdde blåsor på  mina fingrar av vindruvor. Lite naiv var man på den tiden då man trodde att kemikalierna gick bort om man bara sköljde all frukt under vattenkranen. Men inte heller ett skal lika tjockt som hos bananen kan hindra kemikalier att ta sig in till frukten man äter.

Nej nu får det vara nog tycker jag! Tjata, tjata och tjata på din livsmedelsbutik att ta in mer ekologisk mat så vi får slut på eländet. Tänk på våra barn. Det är inte bara i växter som gifterna påverkar på
genetisk nivå. Bekämpningsmedel innehåller cancerframkallande,  hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen, och handeln har ett stort ansvar att utöka sina ekologiska varor både mot sina kunder och deras hälsa men också den biologiska mångfalden. Detta gäller också barnens förskolor och skolor! Varför ska mitt barn äta icke ekologisk mat i skolan när jag aldrig skulle servera detta hemma? Och  nu har jag hört att man kan faktiskt genom kommunen hämta blanketter, och därigenom begära att ditt barn ska äta ekologisk mat, liksom du kan begära att ditt barn inte ska äta kött eller något som det är allergisk mot! Upp till kamp! Ju fler som skriker, desto mer lyssnar de.

Må så gott! // Mia


One comment on “Giftig Cocktail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]