Riktig mat & hälsa

Giftig Cocktail

Läste just i DN att allt fler giftiga kemikalier används och sprids över grödorna i Europa. Naturskyddsföreningen avslöjar en ännu helt opublicerad granskning och undersökning som  EU-kommisionens Food and Veterinary Office, gjort av frukt och grönt.
Av den omfattande granskningen på 65 000 livsmedel, innehöll hälften som produceras inom EU, resthalter av kemiska bekämpningsmedel.

Av de prover som visade en omedelbar negativ inverkan av gifter kom hela 60 procent från vindruvor..
Vindruvan är så giftig att den i vissa fall överskred den tillåtna resthalten för barn med hela 900 procent. EU:s experter har angett en akut referensdos, det vill säga en dos där halten har en omedelbar effekt på hälsan. I hela 124 av dessa prover överskreds den akuta referensdosen och 73 av dessa var vindruvor.

I ett och samma livsmedel har även antalet bekämpningsmedel ökat visar proverna. Ett  exempel på det är en paprika som innehöll hela 29 stycken olika gifter. Om man ska jämföra med prover som togs 1997 då antalet fler än två bekämpningsmedel och rester hittades i 15,5 procent av proverna med dagens undersökning som har ökat till hela 27,7 procent.
Man tror att det beror på att odlarna försöker att undvika att överskrida gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel genom att använda sig av flera olika preparat istället. Kombinationen av flera giftiga kemikalier ger dessutom en högre giftverkan vilket slår hårt på fler arter och drabbar också den biologiska mångfalden och förutsättningar för liv och det på genetisk nivå.

Det mest förvånadsvärda i detta är att EU tillåter både bekämpningsmedel och gränsvärden utan hänsyn till kombinationseffekten när dessa gifter sprider sig i naturen runt omkrig odlingarna.  En rik mångfald av djur, växter arter och svampar är en nödvändighet för vårt Ekosystem och samhällets funktion och anpassning vid tillexempel klimatförändringar. Men aldrig någonsin har antalet arter på jorden minskat så mycket som nu.

Dessutom visade en WHO-studie 1990  att 25 miljoner arbetare, bönder och lantbrukare förgiftades årligen och att tio procent av alla dödsfall orsakades av bekämpningsmedel i samband med lantbruksarbete.

Detta är fruktansvärt, men sant!
Att vindruvor är giftiga av bekämpningsmedel har jag förstått länge.
När jag var yngre arbetade jag på livsmedelsbutiker, och när man plockade upp grönsaker fick man ha handskar på sig för att inte få klåda och utslag på händerna. Och jag minns att det uppträdde blåsor på  mina fingrar av vindruvor. Lite naiv var man på den tiden då man trodde att kemikalierna gick bort om man bara sköljde all frukt under vattenkranen. Men inte heller ett skal lika tjockt som hos bananen kan hindra kemikalier att ta sig in till frukten man äter.

Nej nu får det vara nog tycker jag! Tjata, tjata och tjata på din livsmedelsbutik att ta in mer ekologisk mat så vi får slut på eländet. Tänk på våra barn. Det är inte bara i växter som gifterna påverkar på
genetisk nivå. Bekämpningsmedel innehåller cancerframkallande,  hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen, och handeln har ett stort ansvar att utöka sina ekologiska varor både mot sina kunder och deras hälsa men också den biologiska mångfalden. Detta gäller också barnens förskolor och skolor! Varför ska mitt barn äta icke ekologisk mat i skolan när jag aldrig skulle servera detta hemma? Och  nu har jag hört att man kan faktiskt genom kommunen hämta blanketter, och därigenom begära att ditt barn ska äta ekologisk mat, liksom du kan begära att ditt barn inte ska äta kött eller något som det är allergisk mot! Upp till kamp! Ju fler som skriker, desto mer lyssnar de.

Må så gott! // Mia


One comment on “Giftig Cocktail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]