Riktig mat & hälsa

Tips om kost inför sockerutmaningen!

Jag har länge förespråkat att vi måste minska vår konsumtion av socker. Nu har det plingat till även inom WHO-världshälsoorganisationen, som gått ut med att vi måste minska vårt sockerintag. Socker är den stora boven när det gäller övervikt, fetma och karies. Dessutom uppstår det sjukdomar av socker som diabetes, gikt osv. Det är många som är sockerberoende och kanske inte så många som vet om det. Det finns socker i så mycket. Och det dolda sockret är värst. Dolt socker går att hitta i bland  annat  påläggskorven,skinkan,  kycklingfileèr, färdigmat och halvfabrikat.

Det här är bra att veta och tänka på för dig som ska hänga på sockerutmaningen. Det är  jättebra att under tiden man slutar med socker,  äta eller undvika vissa saker för att inte trigga sötsuget.       

En sockerberoende kan äta:

  • Ovanjordsgrönsaker. Kål av alla sorter; blomkål, vitkål, brysselkål, grönkål. Sparris, broccoli squash, aubergine,zucchini, oliver spenat, svamp, gurka, all sorts grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat.
    Välj närproducerat och efter säsong så behålls näringsämnena bättre och vi sparar på miljön.
  • Färska kryddor, citron, vitlök, heta kryddor som chili, cayennepeppar, ingefära är toppen!
  • Mejeriprodukter
  • Riktigt Smör och Bregott, inga konstigheter
  • Ost, keso
  • Grädde, Cremé fraiche, yoghurt naturell och grekisk/turkisk, mjölk och fil. Välj de fetare sorterna där alla näringsämnen och det nyttiga fettet finns kvar.
    Helst ekologiska produkter och närproducerat.
  • Kokosfett/Kokosolja
  • Nötter/frön (ca 1 näve/dag)!
  • Bär är ok.

    En sockerberoende bör aldrig äta:

    • Socker; strösocker, bitsocker, sirap, godis,läsk, kakor, kaffebröd. För att inte tala om allt dolt socker som finns överallt. Kolla ingrediensförteckningen noga! (Till och med i kycklingfilè finns det ibland socker).
      Potatis, rotfrukter, pasta, bröd, spannmålsprodukter är också socker, bara i en annan form. Även i fullkornsformat. Och som skräpmat, chips, pommes frites, ris, majs, couscous, bulgur är också socker.
    • MARGARIN! Som är en kemisk produkt med diverse tillsatser. Här ingår även Becel och Flytande smör&rapsolja.
    • Korv och diverse charkvaror som innehåller tillsatser, bl a glutamat och socker. Läs på förpackningen, det finns goda undantag
    • Omega6-rika matoljor som majsolja, jordnötsolja, sojaolja och solrosolja
    • Frukt innehåller mycket fruktos och kan dra igång söstug. Välj bär istället. Torkad frukt är koncentrerat socker och skall ej heller ätas. Iallafall inte under denna övergångsperiod. Men naturligtvis ska man äta frukt sen. Det är nyttigt!

 

Ha en bra dag!/ Mia

 


One comment on “Tips om kost inför sockerutmaningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]