Riktig mat & hälsa

Alternativ till komjölk och vad är socker egentligen?

Lovade att titta närmare på alternativ till mjölk.
Jag dricker aldrig mjölk till maten och äter numer ytterst sällan yoghurt eller fil till frukost. Det händer dock ibland. Men då blir det i laktosfri form, eftersom att min mage inte  klarar laktosen/ mjölksockret inte för att jag ska slippa sockret i mjölken på grund av just socker. För det spelar ingen roll om man dricker utan laktos eller med. Mjölk har alltid samma GI-värde på ca 46.

Förr kunde jag leta alternativ till mjölk, men jag tycker att det verkar som om alla innehåller socker eller E-ämnen och tillsatser, så jag vet inte om jag tycker att det skulle vara ett så nyttigare alternativ. Men det är ju min åsikt. Till exempel sojamjölken innehåller både stabiliseringsämnen, emugleringsämnen gellangummi osv.

För att ändå kunna kartlägga alternativa livsmedel som sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk och havremjölk kollade jag upp det häromdagen. Ren socker är inte bra för hälsan och är bara tomma kalorier och ger alltså ingen som helst näring, bara snabba kolhydrater.

Alpro soyadrycker och yoghurt innehåller socker i form av fruktos – glucossirap men de har också osötade drycker, så kolla.

Fruktos är utvunnet från frukt och har ett lågt GI på ca 22.

Glycossirap framställs industriellt från antingen majs, vete eller någon annan stärkelserik råvara. Den består av olika sockerarter, främst glucos och maltos. Glycossirap  har ett väldigt högt GI på 100. Alltså högre än vanligt vitt socker. (men blanda inte ihop glycossirap med ren Glycos från honung, frukt och bär). 
Kemiskt framställd glycos är den som snabbast fyller på blodsockret därför att den inte behöver omvandlas för att bli blodsocker. Direkt ut i blodet alltså.

Maltros består av två molekyler glucos och den har ännu högre GI-värde än glycos, nämligen 105.

 

Alpro rismjölk verkar dock vara osötad, iallafall den jag tittade på.

Hittade bara en sort havremjölk i butiken, och den var från Oatly.
På den står det: Varav sockerarter 4 g per 200ml. Alltså inte något tillsatt socker utan det är ett naturligt förekommande kolhydrater/ socker i produkten.

Det är ofta man drar ordet socker över en kam som raffinerat socker, kolhydrater och naturligt förekommande sockerarter. Det gäller att inte blanda ihop andelen sockerarter med  produkter som tex bröd där innehållet sockerarter är naturligt förekommande med andra livsmedel som innehåller tillsatt socker som oftast  finns i fruktyoghurt, kaviar och en del  mindre bra fryst  kyckling där man tillsätter socker som smakförstärkare. Varav sockerarter, naturligt förekommande socker, är egentligen ingenting att hänga upp sig på om man inte vill gå till ytterligheter , är starkt sockerberoende eller kanske kör LCHF och vill skippa alla kolhydrater. Det finns som sagt både snabba kolhydrater som från vitt raffinerat socker, vete och vitt ris, och långsamma från fullkornsprodukter.

 

Jag brukar göra min egen nötmjölk om jag är sugen. Annars dricker jag helst vatten eller färskpressad fruktjuice, smoothie eller kokosvatten. Mina smoothies gör jag  oftast på kokosmjölk och- eller på vatten med mandelsmör eller någon annan nötsmör.

// Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]