Annons
Annons

Alternativ till komjölk och vad är socker egentligen?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
28 mars, 2014

Lovade att titta närmare på alternativ till mjölk.
Jag dricker aldrig mjölk till maten och äter numer ytterst sällan yoghurt eller fil till frukost. Det händer dock ibland. Men då blir det i laktosfri form, eftersom att min mage inte klarar laktosen/ mjölksockret inte för att jag ska slippa sockret i mjölken på grund av just socker. För det spelar ingen roll om man dricker utan laktos eller med. Mjölk har alltid samma GI-värde på ca 46.

Förr kunde jag leta alternativ till mjölk, men jag tycker att det verkar som om alla innehåller socker eller E-ämnen och tillsatser, så jag vet inte om jag tycker att det skulle vara ett så nyttigare alternativ. Men det är ju min åsikt. Till exempel sojamjölken innehåller både stabiliseringsämnen, emugleringsämnen gellangummi osv.

För att ändå kunna kartlägga alternativa livsmedel som sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk och havremjölk kollade jag upp det häromdagen. Ren socker är inte bra för hälsan och är bara tomma kalorier och ger alltså ingen som helst näring, bara snabba kolhydrater.

Annons

Alpro soyadrycker och yoghurt innehåller socker i form av fruktos – glucossirap men de har också osötade drycker, så kolla.

Fruktos är utvunnet från frukt och har ett lågt GI på ca 22.

Glycossirap framställs industriellt från antingen majs, vete eller någon annan stärkelserik råvara. Den består av olika sockerarter, främst glucos och maltos. Glycossirap har ett väldigt högt GI på 100. Alltså högre än vanligt vitt socker. (men blanda inte ihop glycossirap med ren Glycos från honung, frukt och bär).
Kemiskt framställd glycos är den som snabbast fyller på blodsockret därför att den inte behöver omvandlas för att bli blodsocker. Direkt ut i blodet alltså.

Maltros består av två molekyler glucos och den har ännu högre GI-värde än glycos, nämligen 105.

 

Alpro rismjölk verkar dock vara osötad, iallafall den jag tittade på.

Hittade bara en sort havremjölk i butiken, och den var från Oatly.
På den står det: Varav sockerarter 4 g per 200ml. Alltså inte något tillsatt socker utan det är ett naturligt förekommande kolhydrater/ socker i produkten.

Det är ofta man drar ordet socker över en kam som raffinerat socker, kolhydrater och naturligt förekommande sockerarter. Det gäller att inte blanda ihop andelen sockerarter med produkter som tex bröd där innehållet sockerarter är naturligt förekommande med andra livsmedel som innehåller tillsatt socker som oftast finns i fruktyoghurt, kaviar och en del mindre bra fryst kyckling där man tillsätter socker som smakförstärkare. Varav sockerarter, naturligt förekommande socker, är egentligen ingenting att hänga upp sig på om man inte vill gå till ytterligheter , är starkt sockerberoende eller kanske kör LCHF och vill skippa alla kolhydrater. Det finns som sagt både snabba kolhydrater som från vitt raffinerat socker, vete och vitt ris, och långsamma från fullkornsprodukter.

 

Jag brukar göra min egen nötmjölk om jag är sugen. Annars dricker jag helst vatten eller färskpressad fruktjuice, smoothie eller kokosvatten. Mina smoothies gör jag oftast på kokosmjölk och- eller på vatten med mandelsmör eller någon annan nötsmör.

// Mia

 

Annons
Annons