Riktig mat & hälsa

Egg Benedict med lax & blodgrapehollandaise

 

Posherat ägg på en bädda av babyspenat och lax

Foto: Mia Hagenmalm

Ägg hör ju påsken till! Och ägg är väldigt nyttigt om man ser till näringsinnehållet. Det innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Det här är absolut en lyxig rätt med ägg, lax och hemmagjord hollandaisesås. Supergott! 🙂

 
Egg Benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise
6 Portioner
6 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
75 g babyspenat
12 skivor rökt lax
 
Gör så här:
Knäck varje ägg i en kopp eller form.
Häll i en tsk vitvinsvinäger i vardera kopp och låt stå minst 10 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg därefter i äggen och låt sjuda i ca 3 minuter.
Ha en gryta med kallt vatten bredvid. Ta upp äggen med hålslev och doppa dem snabbt i kallt vatten.  Ställ åt sidan.
 
Blodgrapehollandaise
200g smör
2 charlottenlökar
2 lagerblad
3 msk balsamvinäger
6 msk vatten
1/2 blodgrape/ saften av
4 äggulor
havssalt, vitpeppar, chiliflakes
 
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Finhacka lök och koka ner tillsammans med kryddor, vatten , grape och vinäger till det återstår ca  en tredjedel.Sila av genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull.
Tillsätt äggulorna och vispa  hela tiden på mycket svag värme tills såsen tjocknat. Tillsätt smöret lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenat på sex tallrikar och toppa med äggen, lax,  och ringla över hollandaisesåsen. Om du vill kan du doppa äggen i lite kokande vatten strax innan servering så att de blir lite ljumma.
 
Ha det gott i vårsolen! / Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]