Riktig mat & hälsa

Superfrukost med portabellosvamp&ägg, smoothie samt chiamellis

portabellosvamp med ägg på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och frukost ska vara nyttigt, proteinrikt och innehålla bra med näring för att man ska orka en hel dag.

Själv är  jag inte hungrig direkt på morgonen, men väl när min dotter gått till skolan och jag tagit en långpromenad med hunden, brukar  jag bli nästan tokhungrig. Redan under promenaden brukar jag tänka ut min frukost. Och det är superbra, för då blir jag mer sugen på att tillreda en ordentlig måltid. Naturligtvis äter min dotter också frukost, men hon vill inte ha samma som jag. Hennes smoothie och omeletter är lite mer enkla än mina.
 I morse hittade jag svamp- portabello, i kylen som jag köpte häromdagen, så en  av dem fick bli  bas för min frukost idag. De här svamparna är oftast ganska stora, vilka mina var, så det räckte med en för mig. Lite får man använda fantasin när man inte äter bröd. Jag älskar svamp! Jag kan steka endast champinjoner i smör med lite salt och peppar och äta endast det, för att det är så himla gott!. Här la jag ost och ägg ovanpå. Eftersom att de ägg jag hade hemma var väldigt små, samstekte jag två. Ägg är en superkälla till proteiner. Det gör mig mätt och jag slipper bli sugen och hungrig innan lunch. Skulle jag ändå bli det, brukar jag ha nötter till hands.

Jag mixade även en dubbel spenat och ingefärasmoothie. Hälften tog jag till frukost och hälften blandade jag med chiafrön för att ha en chiapudding med till jobbet. Två flugor i en smäll!

Stekt Portabellosvamp med ägg, rädisor och spenat
1 stor portabellosvamp
1 stort ägg eller två små
1 skiva ost
4-5 rädisor
babyspenat
Smör till stekning
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Du kan göra på två sätt:
1, Lägg svampen i en ugnsfast form, knäck ett ägg över och baka den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
2, Eller stek svampen på hög värme i smör ca 5 minuter tills den blir krispig, lite brun och god. Krydda med herbamare örtkrydda och låt en skiva ost smälta över den varma svampen på slutet.
Sänk värmen på stekpannan och stek ägget på ena sidan tills vitan stannat något, eller vändstek om du hellre gillar det. (Jag gillar rinnande gula). Ta upp och lägg ägget över svampen. Krydda med örtkrydda. Jag använder herbamare örtkrydda till nästan allting. Servera med skivade rädisor och babyspenat.

Röd smoothie i ett gals med rosa och vitt sugrör

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med ingefära och spenat
2 glas
1/2 banan
1/2 dl fryst mango
1/2 dl hallon
1 näve babayspenat
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och i skivor
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk kokosfett

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas. Jag drack ett glas smoothie till frukost.
I den smoothie som blev över blandade jag ner 4 msk chiafrön  och gjorde en pudding till mellis idag.

Chiapudding i glasburk, toppad med hallon

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en bra dag! 🙂

// Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]