Riktig mat & hälsa

Superfrukost med portabellosvamp&ägg, smoothie samt chiamellis

portabellosvamp med ägg på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och frukost ska vara nyttigt, proteinrikt och innehålla bra med näring för att man ska orka en hel dag.

Själv är  jag inte hungrig direkt på morgonen, men väl när min dotter gått till skolan och jag tagit en långpromenad med hunden, brukar  jag bli nästan tokhungrig. Redan under promenaden brukar jag tänka ut min frukost. Och det är superbra, för då blir jag mer sugen på att tillreda en ordentlig måltid. Naturligtvis äter min dotter också frukost, men hon vill inte ha samma som jag. Hennes smoothie och omeletter är lite mer enkla än mina.
 I morse hittade jag svamp- portabello, i kylen som jag köpte häromdagen, så en  av dem fick bli  bas för min frukost idag. De här svamparna är oftast ganska stora, vilka mina var, så det räckte med en för mig. Lite får man använda fantasin när man inte äter bröd. Jag älskar svamp! Jag kan steka endast champinjoner i smör med lite salt och peppar och äta endast det, för att det är så himla gott!. Här la jag ost och ägg ovanpå. Eftersom att de ägg jag hade hemma var väldigt små, samstekte jag två. Ägg är en superkälla till proteiner. Det gör mig mätt och jag slipper bli sugen och hungrig innan lunch. Skulle jag ändå bli det, brukar jag ha nötter till hands.

Jag mixade även en dubbel spenat och ingefärasmoothie. Hälften tog jag till frukost och hälften blandade jag med chiafrön för att ha en chiapudding med till jobbet. Två flugor i en smäll!

Stekt Portabellosvamp med ägg, rädisor och spenat
1 stor portabellosvamp
1 stort ägg eller två små
1 skiva ost
4-5 rädisor
babyspenat
Smör till stekning
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Du kan göra på två sätt:
1, Lägg svampen i en ugnsfast form, knäck ett ägg över och baka den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
2, Eller stek svampen på hög värme i smör ca 5 minuter tills den blir krispig, lite brun och god. Krydda med herbamare örtkrydda och låt en skiva ost smälta över den varma svampen på slutet.
Sänk värmen på stekpannan och stek ägget på ena sidan tills vitan stannat något, eller vändstek om du hellre gillar det. (Jag gillar rinnande gula). Ta upp och lägg ägget över svampen. Krydda med örtkrydda. Jag använder herbamare örtkrydda till nästan allting. Servera med skivade rädisor och babyspenat.

Röd smoothie i ett gals med rosa och vitt sugrör

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med ingefära och spenat
2 glas
1/2 banan
1/2 dl fryst mango
1/2 dl hallon
1 näve babayspenat
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och i skivor
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk kokosfett

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas. Jag drack ett glas smoothie till frukost.
I den smoothie som blev över blandade jag ner 4 msk chiafrön  och gjorde en pudding till mellis idag.

Chiapudding i glasburk, toppad med hallon

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en bra dag! 🙂

// Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]