Riktig mat & hälsa

Superfrukost med portabellosvamp&ägg, smoothie samt chiamellis

portabellosvamp med ägg på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och frukost ska vara nyttigt, proteinrikt och innehålla bra med näring för att man ska orka en hel dag.

Själv är  jag inte hungrig direkt på morgonen, men väl när min dotter gått till skolan och jag tagit en långpromenad med hunden, brukar  jag bli nästan tokhungrig. Redan under promenaden brukar jag tänka ut min frukost. Och det är superbra, för då blir jag mer sugen på att tillreda en ordentlig måltid. Naturligtvis äter min dotter också frukost, men hon vill inte ha samma som jag. Hennes smoothie och omeletter är lite mer enkla än mina.
 I morse hittade jag svamp- portabello, i kylen som jag köpte häromdagen, så en  av dem fick bli  bas för min frukost idag. De här svamparna är oftast ganska stora, vilka mina var, så det räckte med en för mig. Lite får man använda fantasin när man inte äter bröd. Jag älskar svamp! Jag kan steka endast champinjoner i smör med lite salt och peppar och äta endast det, för att det är så himla gott!. Här la jag ost och ägg ovanpå. Eftersom att de ägg jag hade hemma var väldigt små, samstekte jag två. Ägg är en superkälla till proteiner. Det gör mig mätt och jag slipper bli sugen och hungrig innan lunch. Skulle jag ändå bli det, brukar jag ha nötter till hands.

Jag mixade även en dubbel spenat och ingefärasmoothie. Hälften tog jag till frukost och hälften blandade jag med chiafrön för att ha en chiapudding med till jobbet. Två flugor i en smäll!

Stekt Portabellosvamp med ägg, rädisor och spenat
1 stor portabellosvamp
1 stort ägg eller två små
1 skiva ost
4-5 rädisor
babyspenat
Smör till stekning
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Du kan göra på två sätt:
1, Lägg svampen i en ugnsfast form, knäck ett ägg över och baka den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
2, Eller stek svampen på hög värme i smör ca 5 minuter tills den blir krispig, lite brun och god. Krydda med herbamare örtkrydda och låt en skiva ost smälta över den varma svampen på slutet.
Sänk värmen på stekpannan och stek ägget på ena sidan tills vitan stannat något, eller vändstek om du hellre gillar det. (Jag gillar rinnande gula). Ta upp och lägg ägget över svampen. Krydda med örtkrydda. Jag använder herbamare örtkrydda till nästan allting. Servera med skivade rädisor och babyspenat.

Röd smoothie i ett gals med rosa och vitt sugrör

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med ingefära och spenat
2 glas
1/2 banan
1/2 dl fryst mango
1/2 dl hallon
1 näve babayspenat
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och i skivor
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk kokosfett

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas. Jag drack ett glas smoothie till frukost.
I den smoothie som blev över blandade jag ner 4 msk chiafrön  och gjorde en pudding till mellis idag.

Chiapudding i glasburk, toppad med hallon

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en bra dag! 🙂

// Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]