Annons
Annons

Superfrukost med portabellosvamp&ägg, smoothie samt chiamellis

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
9 maj, 2014
portabellosvamp med ägg på ett grått fat
portabellosvamp med ägg på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och frukost ska vara nyttigt, proteinrikt och innehålla bra med näring för att man ska orka en hel dag.

Själv är jag inte hungrig direkt på morgonen, men väl när min dotter gått till skolan och jag tagit en långpromenad med hunden, brukar jag bli nästan tokhungrig. Redan under promenaden brukar jag tänka ut min frukost. Och det är superbra, för då blir jag mer sugen på att tillreda en ordentlig måltid. Naturligtvis äter min dotter också frukost, men hon vill inte ha samma som jag. Hennes smoothie och omeletter är lite mer enkla än mina.
I morse hittade jag svamp- portabello, i kylen som jag köpte häromdagen, så en av dem fick bli bas för min frukost idag. De här svamparna är oftast ganska stora, vilka mina var, så det räckte med en för mig. Lite får man använda fantasin när man inte äter bröd. Jag älskar svamp! Jag kan steka endast champinjoner i smör med lite salt och peppar och äta endast det, för att det är så himla gott!. Här la jag ost och ägg ovanpå. Eftersom att de ägg jag hade hemma var väldigt små, samstekte jag två. Ägg är en superkälla till proteiner. Det gör mig mätt och jag slipper bli sugen och hungrig innan lunch. Skulle jag ändå bli det, brukar jag ha nötter till hands.

Jag mixade även en dubbel spenat och ingefärasmoothie. Hälften tog jag till frukost och hälften blandade jag med chiafrön för att ha en chiapudding med till jobbet. Två flugor i en smäll!

Annons

Stekt Portabellosvamp med ägg, rädisor och spenat
1 stor portabellosvamp
1 stort ägg eller två små
1 skiva ost
4-5 rädisor
babyspenat
Smör till stekning
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Du kan göra på två sätt:
1, Lägg svampen i en ugnsfast form, knäck ett ägg över och baka den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
2, Eller stek svampen på hög värme i smör ca 5 minuter tills den blir krispig, lite brun och god. Krydda med herbamare örtkrydda och låt en skiva ost smälta över den varma svampen på slutet.
Sänk värmen på stekpannan och stek ägget på ena sidan tills vitan stannat något, eller vändstek om du hellre gillar det. (Jag gillar rinnande gula). Ta upp och lägg ägget över svampen. Krydda med örtkrydda. Jag använder herbamare örtkrydda till nästan allting. Servera med skivade rädisor och babyspenat.

Röd smoothie i ett gals med rosa och vitt sugrör
Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med ingefära och spenat
2 glas
1/2 banan
1/2 dl fryst mango
1/2 dl hallon
1 näve babayspenat
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och i skivor
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk kokosfett

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas. Jag drack ett glas smoothie till frukost.
I den smoothie som blev över blandade jag ner 4 msk chiafrön och gjorde en pudding till mellis idag.

Chiapudding i glasburk, toppad med hallon
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en bra dag! 🙂

// Mia

 

Annons
Annons