Riktig mat & hälsa

Grönt skyddar mot solbränna och luftföroreningar!

Naturen är otroligt intressant när det gäller vad den har att erbjuda för bra vitaminer och antioxidanter i växter, frukt och grönsaker.  Jag tycker att det är så spännande, och jag är jättenoga med att försöka samverka med naturen och det naturliga. Det  gör jag för att förebygga och motverka uppkomsten av sjukdomar! 
I grönsaker kan man  hitta så många bra egenskaper som verkar bra för  kroppen och som motverkar dåliga ämnen utifrån.

Ta bara som exempel kusinerna broccoli och grönkål, kungar bland grönsaker, för dess näringsrika innehåll!

Broccoli och grönkål  är ju två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet  Sulforafan i både broccoli och grönkål, så nu när sommaren nalkas kan det faktiskt vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan  skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök. 
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller  mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium, folat och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Broccoli är fullsmockad av C-vitaminer men har också  ett innehåll av andra bra vitaminer som A-vitamin K-vitamin och folat. Dessutom är den rik på både B-vtamin, E-vitamin, kalium, kalcium, magnesium zink och järn. En bra grej kan vara att grodda broccoli. Broccoligroddar innehåller så mycket som 20- 50 gånger mer Sulforafan än den färdiga broccolin. Kan vara  att föredra  för den som inte gillar broccoli! 🙂

Mia


One comment on “Grönt skyddar mot solbränna och luftföroreningar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]