Riktig mat & hälsa

Banankontakt i vår takt

Hur fina är bananerna du köper i dag? Handlar du ekologiska eller oekologiska?

Många gånger när man går och handlar är eko-bananerna billigare än besprutade bananer och i flera butiker säljer man faktiskt endast ekologogiska bananer. Det tycker jag är så bra! Jag blir så glad när jag ser det! 🙂

Försäljningen av ekobananer  fördubblades under 2013 och ekologiska äpplen har ökat med 500 procent! Sköna siffror tycker jag, men vill ändå komma med en liten påminnelse! Kanske någon har missat varför vi ska välja KRAV?

Ja naturligtvis är det för din hälsas skull, det säger ju sig själv. Men struntar du i din egen hälsa så finns det ju andra bra orsaker att välja EKO/KRAV.

Om vi ökar andelen till att köpa var tionde banan ekologisk så kan man minska användningen av bekämpningsmedel med ca 20 000 kilo per år. Det skulle innebära att ungefär tusen bananarbetare skulle slippa gifter i sitt arbete. Och med tanke på att man flygbesprutar bananplantagen med gift en gång i veckan mot bladsvampar, förstår man vilken giftig arbetsmiljö det är. Bananarbetarna och deras familjer bor ofta alldeles intill plantagen, så rester av bekämpningsmedel finns i deras bostäder och i barnens skolor. Kvinnor och män har blivit sterila eller fått cancer, men bananbolagen tar inte sitt ansvar och betalar ut någon ersättning.

Och för din vetskap: Man låter bananklasarna växa inuti plastpåsar som impregnerats med bekämpningsmedel för att hålla skadeinsekter borta.

Dessutom sköljs giftrester ut i vattendrag och i diken med regnet. Tillslut hamnar förstås gifterna i havet där det förgiftar fiskar, sjökor samt drabbar även korallreven.
Man använder även gifter mot ogräs och innan man paketerar bananerna i lådor behandlas de med medel mot svamp.

I Svergie är potatis den allra mest besprutade grönsaken, och man använder 11 gånger mer bekämpningsmedel  på bananer per år mot vad man gör i Sverige på potatis. Och i nästan hälften av bananerna som sälj i Svergie har man hittat bekämpningsmedel precis under skalet. Så det är inte så att bara för att man skalar en banan är den fri från gifter. Nix! Du äter giftet!

Gör ett bra val! Köp EKOLOGISKT OCH KRAV, för din hälsa, för barnens hälsa, för bananarbetarna och för miljön.

Mia

Källa:  Svenska Naturskyddsföreningen


2 comments on “Banankontakt i vår takt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]