Riktig mat & hälsa

Banankontakt i vår takt

Hur fina är bananerna du köper i dag? Handlar du ekologiska eller oekologiska?

Många gånger när man går och handlar är eko-bananerna billigare än besprutade bananer och i flera butiker säljer man faktiskt endast ekologogiska bananer. Det tycker jag är så bra! Jag blir så glad när jag ser det! 🙂

Försäljningen av ekobananer  fördubblades under 2013 och ekologiska äpplen har ökat med 500 procent! Sköna siffror tycker jag, men vill ändå komma med en liten påminnelse! Kanske någon har missat varför vi ska välja KRAV?

Ja naturligtvis är det för din hälsas skull, det säger ju sig själv. Men struntar du i din egen hälsa så finns det ju andra bra orsaker att välja EKO/KRAV.

Om vi ökar andelen till att köpa var tionde banan ekologisk så kan man minska användningen av bekämpningsmedel med ca 20 000 kilo per år. Det skulle innebära att ungefär tusen bananarbetare skulle slippa gifter i sitt arbete. Och med tanke på att man flygbesprutar bananplantagen med gift en gång i veckan mot bladsvampar, förstår man vilken giftig arbetsmiljö det är. Bananarbetarna och deras familjer bor ofta alldeles intill plantagen, så rester av bekämpningsmedel finns i deras bostäder och i barnens skolor. Kvinnor och män har blivit sterila eller fått cancer, men bananbolagen tar inte sitt ansvar och betalar ut någon ersättning.

Och för din vetskap: Man låter bananklasarna växa inuti plastpåsar som impregnerats med bekämpningsmedel för att hålla skadeinsekter borta.

Dessutom sköljs giftrester ut i vattendrag och i diken med regnet. Tillslut hamnar förstås gifterna i havet där det förgiftar fiskar, sjökor samt drabbar även korallreven.
Man använder även gifter mot ogräs och innan man paketerar bananerna i lådor behandlas de med medel mot svamp.

I Svergie är potatis den allra mest besprutade grönsaken, och man använder 11 gånger mer bekämpningsmedel  på bananer per år mot vad man gör i Sverige på potatis. Och i nästan hälften av bananerna som sälj i Svergie har man hittat bekämpningsmedel precis under skalet. Så det är inte så att bara för att man skalar en banan är den fri från gifter. Nix! Du äter giftet!

Gör ett bra val! Köp EKOLOGISKT OCH KRAV, för din hälsa, för barnens hälsa, för bananarbetarna och för miljön.

Mia

Källa:  Svenska Naturskyddsföreningen


2 comments on “Banankontakt i vår takt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]

Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Blogginlägg

På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll? Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze 1 blomkålshuvud2 dl vetemjöl 1-1,25 dl kolsyrat vatten1/2 msk paprikakrydda1 tsk salt en knivsudd cayenpepparnågra drag med […]

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]