Riktig mat & hälsa

Glutenfri rabarber/jordgubbspaj bakad på durramjöl!

I förrgår gjorde jag ju en rabarberpaj på ett för mig alldeles nytt mjöl.

Jag har länge tänkt skicka efter detta mjöl, för jag har aldrig sett det i en butik, men så kom jag att prata med en kompis om det, och det visade sig att hon hade mjölet hemma. Jag fick låna några deciliter av henne för att testa.

Durra är en gräsväxt, och i exempelvis Kina använder man durra  till att framställa sprit. I Asien och Afrika är det ett mycket viktigt sädeslag och man använder det främst till mat och foder.
Slavarna som kom från Afrika på 1800-talet introducerade durra i USA, och idag är durra det femte viktigaste sädeslag i världen. Dessutom är det glutenfritt och det är bra.

Pajen blev fantastiskt god, så nu kommer jag att skicka efter mer mjöl och testa att baka bröd också.

rabarber-och jordgubbspaj på duk med bär på

Foto: Mia Hagenmalm

Gluten- och sockerfri  Rabarberpaj
Pajskal:
1 1/2 dl durramjöl (Får du inte tag på det, går det bra med havremjöl istället)
1 1/2 dl rårismjöl
2 msk kokossocker
1/2 dl fiberhusk
1/2 krm salt
1 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 ägg
2-3 msk vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och arbeta in smöret i mjölet.
Blanda ner ägg och sist vatten. Låt degne vila i kylen 1 timme. Kavla ut degen och tryck ut den i smörad pajform. Förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15- 20 minuter.

Rabarberfyllning:
600 g rabarber i bitar
1 dl jordgubbar, i bitar
3 msk agavesirap
11/2 tsk vanilj bourbonextrakt
1-2 msk smör

Citronkräm:
4 msk majzena 
2 äggulor
3 msk kokossocker
2 msk pressad citron
1/2 citron, skal av
2 msk grädde

Gör så här:
Värm en stekpanna och stek rabarberbitarna i smör tillsammans med agavesirap och vanilextrakt. När de mjuknat något, fyll det förgräddade pajskalet med rabarber och jordgubbar.
Citronkräm:
Blanda grädde,kokossocker,  citron och skal med majzena. Vispa ordentligt. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en slät kräm. Häll citronsåsen över rabarber och jordgubbar.
Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter.

Jag gjorde en vaniljsås till som är supergod! 🙂 OBS!!! Viktigt här är att du använder sukrin melis i grädden. Vanligt sukrin smälter inte, och då blir det en kristallig vaniljkräm som knastrar mellan tänderna. Inte så himla lyckat tycker jag. 🙂

Vaniljsås
1 dl vatten
1 dl grädde
1 vaniljstång
3 msk sukrin melis
3 äggulor

Gör så här:

Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten.
Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Ta av och låt kallna.
Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt.
Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen.
Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning.
Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme.
Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt.
Vispa övriga 2 dl grädde fluffigt eller om du vill; tjockt, och rör ner den i vaniljsåsen.

Mia

 

 


2 comments on “Glutenfri rabarber/jordgubbspaj bakad på durramjöl!

  1. Mikael on

    Hej Mia. Av 100 gram curramjöl blir det 73 gram socker när det når magen. Rismjäl blir 75 gram socker när det når magen. Agavesirap är det farligaste av alla sockerarter. Agave innehåller 95% fruktos och 5% glykos. Fruktos höjer inte blodsocker men det belastar levern till den utsträckning att kroppen slits sönder. Så onyttigt det bara kan bli.

    Svara
  2. Stefan on

    Haha Mikael! Är du sockerfixerad?
    Ut o rör på dig lite så dör du inte av lite socker/energi ibland:-)

    Med vänlig hälsning Stefan.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]