Riktig mat & hälsa

Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!

Hel Fjällröding fylld med citron, dill och fänkål

Foto: Mia Hagenmalm

I midsommarhelgen gjorde jag i ordning fjällröding som jag fyllde med citron, dill och fänkål och tog med när vi skulle grilla. Ja det blev grillat i midsommar även om vädret var kallt, regnigt och blåsigt. Jag har även varit ute i skärgården med båt. Kanske inte den bästa av helger, men är det midsommar så är det. Då får man trotsa vädret, klä  sig varmt och ge sig ut. 🙂 Men jag längtade hem till ett varmt bad många gånger under helgen måste jag erkänna. Det var endast 11 grader i vattnet och 12 grader på land.

Maten blev i allafall lyckad, och vädret till trots en trevlig midsommarafton också. Vi hade både sill, rökta räkor med aioli och fjällröding, hemgjord potatissallad och fransyska.

Naturligtvis blev det jordgubbar också. EKO! 79 kr/litern för ekologiska gotländska gubbar! För trots att Livsmedelsverket till midsommarhelgen  gick ut med att det inte skulle vara hälsofarligt att äta besprutade jordgubbar så vet jag att de är oerhört giftiga. Tycker att man inte kan lita riktigt på vad de säger. Besprutat är besprutat! Däremot var det jättesvårt, eller faktiskt omöjligt att hitta ekologisk färskpotatis, så jag köpte eko vanlig. WWF_Fiskguide_mini_140226_1200px

Fjällröding står på den gröna listan för fisk man kan äta med god aptit och gott samvete. Men kolla för säkerhet skull efter märkning om du inte vill ha fisk från hårt fiskade hav där fisken håller på att ta slut! Här har jag lagt upp WWFs fiskguide om du är osäker på vad du kan äta om du vill vara miljövänlig och vad märkningen betyder.

1540695_271x136_scale_90

WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven!

Min fjällröding fyllde jag som sagt med citron, dill och fänkål. En mycket lyckad smakkombination. Tyvärr glömde jag kameran hemma för att kunna ta bild på den färdiga rätten. Men jag hade för avsikt att ta en före- och efterbild så fotot på den späckade råa fisken får duga idag. 🙂

 

Hel fylld fjällröding
3-4 portioner

1 hel urtagen fjällröding
1 citron i skivor, ekologisk
1 knippa dill, ekologisk
50 g smör, ekologisk
Fänkål, några tunnt skivade skivor, ekologisk
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skölj fisken  ordentligt i kallt vatten och salta fisken rejält på både in och utsidan. Krydda med svartpeppar i buken på fisken. Lägg fisken på en bit smörad folie. Lägg i smör, citron, fänkålsskivor och dill i buken på fisken. Jag band ihop den med steksnöre för att allt skulle ligga kvar. Lägg även några citron- och smörskivor ovanpå fisken. Tillslut foliet ordentligt. När fisken är klar, ta ur fyllningen och ät med god aptit. Det blir lite ben i fiskköttet när man gör så här, men det är bara att rensa bort.
På grillen: Grilla när du har en jämn fin glöd. Det tog ca 40-45 minuter. Vänd på paketet några gånger under tiden.
I ugn: 30-35 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Jag serverade min röding med en potatissallad med senapsdressing då vi skulle äta ute på en kobbe i skärgården. Annars hade jag förmodligen gjort en god sås av spadet som blir av fisken i foliepaketet och serverat klyftpotatis  och en god sallad till.

//Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]