Riktig mat & hälsa

Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!

Hel Fjällröding fylld med citron, dill och fänkål

Foto: Mia Hagenmalm

I midsommarhelgen gjorde jag i ordning fjällröding som jag fyllde med citron, dill och fänkål och tog med när vi skulle grilla. Ja det blev grillat i midsommar även om vädret var kallt, regnigt och blåsigt. Jag har även varit ute i skärgården med båt. Kanske inte den bästa av helger, men är det midsommar så är det. Då får man trotsa vädret, klä  sig varmt och ge sig ut. 🙂 Men jag längtade hem till ett varmt bad många gånger under helgen måste jag erkänna. Det var endast 11 grader i vattnet och 12 grader på land.

Maten blev i allafall lyckad, och vädret till trots en trevlig midsommarafton också. Vi hade både sill, rökta räkor med aioli och fjällröding, hemgjord potatissallad och fransyska.

Naturligtvis blev det jordgubbar också. EKO! 79 kr/litern för ekologiska gotländska gubbar! För trots att Livsmedelsverket till midsommarhelgen  gick ut med att det inte skulle vara hälsofarligt att äta besprutade jordgubbar så vet jag att de är oerhört giftiga. Tycker att man inte kan lita riktigt på vad de säger. Besprutat är besprutat! Däremot var det jättesvårt, eller faktiskt omöjligt att hitta ekologisk färskpotatis, så jag köpte eko vanlig. WWF_Fiskguide_mini_140226_1200px

Fjällröding står på den gröna listan för fisk man kan äta med god aptit och gott samvete. Men kolla för säkerhet skull efter märkning om du inte vill ha fisk från hårt fiskade hav där fisken håller på att ta slut! Här har jag lagt upp WWFs fiskguide om du är osäker på vad du kan äta om du vill vara miljövänlig och vad märkningen betyder.

1540695_271x136_scale_90

WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven!

Min fjällröding fyllde jag som sagt med citron, dill och fänkål. En mycket lyckad smakkombination. Tyvärr glömde jag kameran hemma för att kunna ta bild på den färdiga rätten. Men jag hade för avsikt att ta en före- och efterbild så fotot på den späckade råa fisken får duga idag. 🙂

 

Hel fylld fjällröding
3-4 portioner

1 hel urtagen fjällröding
1 citron i skivor, ekologisk
1 knippa dill, ekologisk
50 g smör, ekologisk
Fänkål, några tunnt skivade skivor, ekologisk
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skölj fisken  ordentligt i kallt vatten och salta fisken rejält på både in och utsidan. Krydda med svartpeppar i buken på fisken. Lägg fisken på en bit smörad folie. Lägg i smör, citron, fänkålsskivor och dill i buken på fisken. Jag band ihop den med steksnöre för att allt skulle ligga kvar. Lägg även några citron- och smörskivor ovanpå fisken. Tillslut foliet ordentligt. När fisken är klar, ta ur fyllningen och ät med god aptit. Det blir lite ben i fiskköttet när man gör så här, men det är bara att rensa bort.
På grillen: Grilla när du har en jämn fin glöd. Det tog ca 40-45 minuter. Vänd på paketet några gånger under tiden.
I ugn: 30-35 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Jag serverade min röding med en potatissallad med senapsdressing då vi skulle äta ute på en kobbe i skärgården. Annars hade jag förmodligen gjort en god sås av spadet som blir av fisken i foliepaketet och serverat klyftpotatis  och en god sallad till.

//Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]