Annons
Annons

Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
24 juni, 2014
Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!
Hel Fjällröding fylld med citron, dill och fänkål
Foto: Mia Hagenmalm

I midsommarhelgen gjorde jag i ordning fjällröding som jag fyllde med citron, dill och fänkål och tog med när vi skulle grilla. Ja det blev grillat i midsommar även om vädret var kallt, regnigt och blåsigt. Jag har även varit ute i skärgården med båt. Kanske inte den bästa av helger, men är det midsommar så är det. Då får man trotsa vädret, klä sig varmt och ge sig ut. 🙂 Men jag längtade hem till ett varmt bad många gånger under helgen måste jag erkänna. Det var endast 11 grader i vattnet och 12 grader på land.

Maten blev i allafall lyckad, och vädret till trots en trevlig midsommarafton också. Vi hade både sill, rökta räkor med aioli och fjällröding, hemgjord potatissallad och fransyska.

Naturligtvis blev det jordgubbar också. EKO! 79 kr/litern för ekologiska gotländska gubbar! För trots att Livsmedelsverket till midsommarhelgen gick ut med att det inte skulle vara hälsofarligt att äta besprutade jordgubbar så vet jag att de är oerhört giftiga. Tycker att man inte kan lita riktigt på vad de säger. Besprutat är besprutat! Däremot var det jättesvårt, eller faktiskt omöjligt att hitta ekologisk färskpotatis, så jag köpte eko vanlig. WWF_Fiskguide_mini_140226_1200px

Annons

Fjällröding står på den gröna listan för fisk man kan äta med god aptit och gott samvete. Men kolla för säkerhet skull efter märkning om du inte vill ha fisk från hårt fiskade hav där fisken håller på att ta slut! Här har jag lagt upp WWFs fiskguide om du är osäker på vad du kan äta om du vill vara miljövänlig och vad märkningen betyder.

1540695_271x136_scale_90

WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven!

Min fjällröding fyllde jag som sagt med citron, dill och fänkål. En mycket lyckad smakkombination. Tyvärr glömde jag kameran hemma för att kunna ta bild på den färdiga rätten. Men jag hade för avsikt att ta en före- och efterbild så fotot på den späckade råa fisken får duga idag. 🙂

 

Hel fylld fjällröding
3-4 portioner

1 hel urtagen fjällröding
1 citron i skivor, ekologisk
1 knippa dill, ekologisk
50 g smör, ekologisk
Fänkål, några tunnt skivade skivor, ekologisk
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skölj fisken ordentligt i kallt vatten och salta fisken rejält på både in och utsidan. Krydda med svartpeppar i buken på fisken. Lägg fisken på en bit smörad folie. Lägg i smör, citron, fänkålsskivor och dill i buken på fisken. Jag band ihop den med steksnöre för att allt skulle ligga kvar. Lägg även några citron- och smörskivor ovanpå fisken. Tillslut foliet ordentligt. När fisken är klar, ta ur fyllningen och ät med god aptit. Det blir lite ben i fiskköttet när man gör så här, men det är bara att rensa bort.
På grillen: Grilla när du har en jämn fin glöd. Det tog ca 40-45 minuter. Vänd på paketet några gånger under tiden.
I ugn: 30-35 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Jag serverade min röding med en potatissallad med senapsdressing då vi skulle äta ute på en kobbe i skärgården. Annars hade jag förmodligen gjort en god sås av spadet som blir av fisken i foliepaketet och serverat klyftpotatis och en god sallad till.

//Mia

Annons
Annons