Riktig mat & hälsa

Portabellotoast med krämig omelett

Jag älskar ju svamp! Och den ska vara kryddad och knaprigt stekt i smör, då tycker jag att det är som godast.

Omelett med tomat och gräslök toppad med kaviar på svampbädd

Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter  inte bröd om jag inte bakar något glutenfritt ibland. Men jag tycker att jag lika gärna kan vara utan vissa perioder. Däremot är det trist att äta samma gamla omelett till frukost vecka ut och vecka in, så där försöker jag variera mig ganska ofta. Även om basen på omeletten hänger med. 🙂 Jag mår så bra av att äta ägg till frukost, för då står jag mig hela förmiddagen och blir inte så trött som när jag inte äter något proteinrikt till frukost.
När jag åt bröd, brukade jag göra en stekt  macka med ost, tomat och ägg på. Så i morse återupplivade jag  gamla smakminnen  och gjorde en toast fast på portabellosvamp. Jag hade ingen hårdost hemma så jag använde mig av philadelphiaost istället. ( Man kan även använda champinjoner om man vill och lägga omeletten över).

Portabellotoast med krämig omelett
1 portion
1 stor portabellosvamp
1 ägg
2 msk philadelphiaost
1 msk gräslök, hackad
2 små tomater
1 msk kaviar/ rom
örtsalt
smör

Gör så här:
Stek svampen på båda sidor i ganska varm stekpanna i lite smör och krydda med örtsalt .Ta upp och lägg på tallrik.  Blanda ägget med philadelphiaost, örtsalt, gräslök och tomater i mindre bitar. Vispa ordentligt. Stek i smör tills ägget stannat. Garnera med kaviar/rom och gärna lite gräslök.

Portabello är en odlad, brun trädgårdschampinjon. Den har en mycket koncentrerad och fyllig smak, innehåller inte lika mycket vätska som vanliga små champinjoner, och har en fastare konsistens.

Kaviar eller rom är inte bara gott och lyxigt,  det är nyttigt för din hjärnas minne också!  
Det innehåller rikligt med B-vitaminet kolin, vilket omvandlas till viktiga  signalsubstanser i hjärnans minnescentra. 🙂

Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]