Riktig mat & hälsa

Att leva med Wiplash- skada.

En morgon i oktober 1994 förändrades mitt liv totalt!
Det var första morgonen med halka, och jag var på väg till mitt jobb på min lediga dag! På min lediga dag?
Av någon anledning som jag  idag fortfarande kan fundera över, hade en kollega till mig bett mig jobba för att vi var kort om folk, men det visade sig senare att hon sett fel, jag inte alls hade behövt komma.  Varför skulle jag ut på vägen denna dag? Fanns det någon mening med det? Ja! Att jag skulle krocka och få men för livet! Eller?

Vid näst sista korsningen på Örbyleden i Stockholm, innan jag skulle svänga av till mitt arbete stannar jag för rött ljus, och en bil bakom mig dundrar in i min bil som åker ut i korsningen.  Jag kunde starta bilen och få den till sidan av vägen, men kunde inte komma ut då dörrarna fastnat och blivit ihoptryckta. Polisen kom till platsen och kunde hjälpa mig ut genom passagerardörren. Jag kunde gå själv. Det var ingen skada som syntes. Men när vi stod där och skrev skadeanmälan, kände jag en varm våg som gick från nacken ner i ländryggen och en intensiv värk i nacken.
Jag var nog ganska chockad, för när bärgningsbilen kom, bad jag chauffören att köra mig till jobbet. Jag var en hel halvtimme försenad.
-Du ska inte till jobbet, du ska till sjukhuset för undersökning. jag ser att du tar dig åt nacken, sa han. Det var ingenting mer med det! Han tog mig och bilen till verkstad och fixade sedan en taxi till sjukhuset för röntgen av nacken. Ingenting syntes på vanlig röngen iallafall. men senare vid en MR-röntgen hade jag buktande diskar mellan femte och sjätte kotan i nacken.

Dagen efter kom värken. Jag hade ont i varenda muskel i kroppen och kunde inte lyfta mina armar. Hela kroppen var i någon slags chock! Vid ett läkarbesök på vårdcentralen blev jag sjukskriven en månad. När den månaden hade gått, hade skadan förvärrats, men jag hade fått ett nytt jobb som jag var så glad över, så jag började jobba ändå, hade en nackkrage och åt massor av värktabletter, tills jag efter några månader ramlade ihop hemma. Därefter blev jag sjukskriven och borta från arbete  med långa rehabliteringar på olika center och sjukhus i flera år.  Och nackkragen hade gjort sitt! Med anledning av den hade dessutom mina muskler i nacken förtvinats , eftersom att de inte behövde jobba när jag hade den på. Detta gjorde att huvudet kändes som hundra kilo, och jag hade det jättejobbigt att bära mitt eget huvud . Ett tag orkade jag inte ens bära min plånbok. Helt otroligt!
Jag har nog testat allt som testas kan. Naprapater, kiropraktiker, akupressur, akupunktur, zonterapi, sjukgymnastik, Thai shi osv. osv.
Det som hjälpt mig bäst är akupunktur, zonterapi, sjukgymnastik och naprapatbehandlingar. Värktabletter vägrar jag idag att äta. De hjälper för stunden men kan inte ta bort smärtan som finns kvar när tabletten slutat verka. Däremot gör nypon och omega -3 och gurkmeja min vardag mycket lättare.

Jag har fortfarande besvär, och buktande diskar i rygg och nacke har följt mig genom dessa år vilket har resulterat i värk och återkommande ryggskott och nackspärr, värk i huvudet, dommningar i ansiktet och i armar, sned käke, yrsel, tappar saker utan att jag vill, tinnitus och sämre seende. Och ibland när jag har som mest värk kan även minnet svika.
Man har till och med slipat ner mina tänder för att jag hade svårt att tugga pga käken, men jag avbröt behandlingen på eget bevåg, gick till en kiropraktiker som drog käken rätt. Kan ju säga att det inte var skönt! Ingenting som jag vill göra igen, men som jag ibland måste göra igen då besvären åtekommer.
Min wiplash-skada syns inte! Men den finns och den är!

Förra hösten visade en magnetröntgen att jag fått diskbråck i ländryggen efter att jag sökt läkare för en ny värk som jag inte haft innan.
Mitt ena ben värkte något så vansinnigt att jag höll på att bli galen. Jag trodde det var en propp i benet naturligtvis, men som sagt, det var diskbråck med nervpåverkan, alltså nervvärk i benet. Det hjälper inte att ta smärtstillande, så det får jag leva med tills det eventuellt läker. Värken i benet kommer vid vila och stör min nattsömn, men sjukgymnastik,  gör mig dock sakta bättre.

Det här är vad jag lever med varje dag, och i höst har det gått tjugo år sedan olyckan, men jag har lärt mig att leva med skadan, och i dag är jag ute i arbetslivet igen, vilket bara det gör att jag känner mig mycket bättre. Att ha ett socialt liv  gör mig gladare och mer tillfreds med livet, och jag hanterar värken på ett bättre sätt. Jag har lärt mig balans efter många år,  att strukturera upp saker: Jag kan inte tvätta bilen och dammsuga hemma samma dag som ett exempel. Jag får ta saker pö om pö för att må bra. Åker dammsugarn fram hemma, får det vara det enda jag gör denna dag, annars riskerar jag ett ryggskott eller ökad värk. Det kan jag ha svårt att hålla även idag, efter så många år, för värken kommer efteråt och inte under tiden jag håller på.  

Jag är  envis som en åsna vilket är både bra och dåligt! Värk får inte hindra mig att göra det jag tycker är kul! Att sjunga till exempel eller att laga mat. Eller att gå till mitt arbete. Jag vet inte hur många gånger jag har vaggat iväg till jobbet med nackspärr eller ryggskott. Men jag har lärt mig att vila, oftast inte gör det bättre. Man ska röra på sig för att det ska lossna. Och jag kan, om jag har tur, hindra ryggskottet när det är på väg, genom att trycka på triggerpunkter på ryggskottsmuskeln. Ett bra redskap för det är min Happy Trigger när inte kraften från mina händer räcker till. Muskeln brukar slappna av när jag trycker med den.Alla sätt är bra utom de dåliga. 🙂

Så från att inte orka bära min plånbok, till att orka gå till jobbet varje dag!                                                            
                                              Det är lycka!

Jag har ett mycket bra liv! Mina barn och barnbarn är friska.
Jag får hålla på med det jag älskar mest som att sjunga! Jag bloggar här på Kurera och får laga mat vilket är en höjdare då det är ett av mina stora intressen.
Jag jobbar med det jag alltid velat arbeta med och trivs oerhört bra!

Så i det stora hela:
Värken är min vardag! Jag har både bättre och sämre dagar !
Men jag har lärt mig att leva med den! Det finns så mycket annat som berikar att det överväger smärtan!

Mia

 


4 comments on “Att leva med Wiplash- skada.

 1. Katarina on

  Fina Mia! Att du har och har haft det så besvärligt men ändå kan förmedla sådan positivitet är fantastiskt! Jag blir så glad att jag mött dig och att vi sjunger tillsammans. Ta hand om dig! Många kramar Katarina

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Det har varit många berg- och dalgångar på resan till den jag är och hur jag tänker idag!
   Någonting som har hjälpt mig mycket är musiken och sången! 🙂 Och att få arbeta med något man trivs väldigt bra med ökar också lusten att orka med vardagen!
   Mvh Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]