Riktig mat & hälsa

Frusen raw Granatäpple-och lingonkaka

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Till helgen får jag gäster, så igår passade jag på att baka-göra en kaka som jag sneglat på ett tag. Den här  raw food cheesecaken med granatäpple har varit med på TV4- morgon och den såg så god ut att  jag blev sugen  att testa. Men eftersom att jag stod i valet och kvalet om jag skulle använda lingon istället för granatäpple som i ursprungsreceptet, fick jag kompromissa med mig själv, och slutligen valde jag båda. Det var ett lyckat experiment för det blev så himla bra! Mums!

Jag tycker att det är så tacksamt att baka raw food! Dels är det enkelt, det är på naturliga råvaror, och man slipper ugnen. Det är skönt nu när det är sommar. Sen är det ju mycket nyttigare än vanlig cheescake, även om denna kaka har ganska mycket agavesirap i sig. Men det är nödvändigt då både granatäpple och lingon är lite "bittersura" i smaken.
Denna kaka blev helt ljuvligt god!

OBS!!!! Cashewnötterna ska ligga i blöt i minst tre timmar innan de mixas.

 

Frusen raw granatäpple-och lingonkakaka
Botten:
200 g mandelmjöl
150 g dadlar, torkade
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver

Cashewgrädde
400 g cashewnötter, naturella EKO, blötlagda i vatten minst 3 timmar
2 1/2 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 dl färskpressad citron, Eko
2 1/2 dl agavesirap
2 dl granatäpplejuice ca 4 st granatäpplen eller köpt juice
1 dl lingon, frysta

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser och tryck ut "degen" ordentligt i en springform med avtagabar kant.

Cashewgrädde:
Mixa de blötlagda cashewnötterna med  alla ingredienser UTOM granatäpplejuice och lingon till en jämn, len smet. Häll ner granatäpplejuice och lingon och fortsätt mixa tills det är väl blandat. Häll fyllningen över botten och jämna ut den. Frys kakan i frysen över natten.

Bär på en frusen Granatäpple- och lingontårta

Foto: Mia Hagenmalm

Dekoration:
ca 15 st jordgubbar delade på mitten
1/2 dl lingon som jag rullade i sukrin melis och lät ligga på ett fat  i 15 minuteroch dra åt sig det söta.
Pumpafrön
Granatäpplekärnor

Ta ut och låt tina i kylskåp ca 1- 1 1/2 timme innan servering. Dekorera  med bär.

Trevlig helg! 🙂 Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]