Riktig mat & hälsa

Blueberry Pancakes

Blåbärspannkakor toppade med blåbär på ett vitt fat med blå blommot

Foto: Mia Hagenmalm

Jag ägnar en hel del tid till att göra en bra och näringsrik frukost på morgonen. Den ska innehålla bra med proteiner och bra fetter så  jag står mig fram till lunch, och är pigg  och full av energi. Så jag går gärna upp tidigt för att hinna ta en lång uppfriskande morgonpromenad med hunden. Då kommer cirkulationen igång i kroppen, och min stela rygg känns bättre. Under promenaden brukar jag fundera på vad jag ska äta till frukost.

I morse klampade jag som vanligt ut i linne, tunn kofta och barfota i mina öppna sandaler, men det var för första gången kyligt klockan halv sju, nästan som om det hade varit frost i natt. Jag mötte flera människor som tagit på sig  bättre med ytterkläder. Jag hade glömt att titta på termometern innan jag gick ut. Dax att ta fram jacka och hela skor kanske.

Det är underbart att promenera förbi alla trädgårdar där det växer äppelträd som nu är fulla med kart och på nyponbuskarna växer det rikligt med bleka nypon. Snart är det dax att skörda. Ibland, om har man tur, ställer villaägarna ut en låda med fallfrukt till förfogande  för oss som inte har äppelträd,vid grinden. Men än får man vänta på att äpplena ska mogna. Däremot finns det gott om blåbär i skogarna och i morse fick just blåbär bli en ingrediens i min frukost i form av blåbärspannkaka. Riktigt goda.

Blueberry Pancakes
2 portioner 4 st
1 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
1 krm kardemumma
1 msk fiberhusk
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 dl mandel -eller kokosmjölk
2 ägg
1 dl blåbär

Gör så här:
Vispa kraftfullt  ihop alla ingredienser utom blåbär, antingen med elvisp eller för hand. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Rör försiktigt ner blåbär.
Stek på svag värme i kokosfett. Servera med blåbär.

Jag drack också min gröna/ drink  med vetegräs för syra/basbalansen förstås.

Ha en bra dag! /Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]