Riktig mat & hälsa

Gluten-laktosintollerant eller “bara” IBS

Jag är inte  glutenintollerant eller mjölk/laktosallergiker enligt alla undersökningar jag gjort på min mage genom många år.
Jag fick diagnosen IBS, alltså irritable bowle syndrome på engelska, eller funktionella tarmbesvär på svenska efter en koloskopiundersökning. Men hur som helst. Inga prover visade på gluten eller laktosintollerans,  men min mage mår faktiskt väldigt mycket bättre när jag låter bli både laktos och gluten. Jag vill säga att den är NÄSTAN helt normal, platt och fin, utan oro. Men så fort som jag "syndar" och äter något med mjölk eller gluten får jag lida riktigt mycket för det i flera dagar. Det resulterar alltid med uppblåst och bullrig mage. man kan ibland tro att jag är gravid i femte månanden, och besök på hemlighuset upp till 6-10 gånger per dag.

Glutenintollerans har diagnoserats upp till 2 procent av den svenska befolkningen, och räknas numer som en folksjukdom i Svergie.
Man menar också att det finns ett mörkertal. Två personer på varje person med diagnosen glutenintollerant vet inte om sin sjukdom.
Men även icke glutenintolleranta, som jag, kan ändå må dåligt av att äta gluten. Troligtvis beror det på att vissa personer har svårt att bryta ner gluten i tarmen och när det ligger kvar där så frigörs det cytokiner vilket kan orsaka inflammationer i kroppen. Det kan orsaka magont, huvudvärk, trötthet, ledbesvär osv.
Jag läste någonstans att även andra faktorer förutom gluten i bröd,  kan orsaka de här symtomerna, och enligt australiska forskare  kan det bero på  kortkedjiga kolhydrater eller fodmap, en förkortning av fermenterbara oligo-di-monosackarider och sockeralkoholer, till exempel sorbitol som det finns i spannmål med gluten.

Gluten har jag helt tagit bort, och av mjölkprodukter äter jag numer nästan bara smör, och hårdost. Av någon konstig anledning klarar min mage av det. Skulle jag däremot dricka mjölk spårar det ut direkt.

Mia


6 comments on “Gluten-laktosintollerant eller “bara” IBS

 1. Katrine on

  Exakt sådär reagerar jag också på gluten/laktos. Minsta “fel” och jag får lida… Litar ALDRIG på en brista ute på café kan jag säga, har hänt ett antal ggr att de gett mig “fel” latte, med vanlig mjölk istället för soja. “Men är det så farligt” har jag fått till svar.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Så trist att man inte visar mer respekt! Men det är väl okunskap. Har du läst om Fodmap-dieten här på Kurera? Har just läst igenom den och verkligen fått en ahaupplevelse. För det stämde så himla bra in på vad jag tål oxh inte tål.

   Mvh Mia

   Svara
 2. Webbredaktör on

  jag har blivit jättebra med fodmap-dieten. Den vi skriver om i tidningen. Jag reagerar på två av grupperna – glutengruppen samt sockerartsgruppen (den med avokado, svamp och majs)
  Just det – skulle fråga, funkar majsmjölet för dig. Är det ok och vilken sort använder du. Jag menar majs…. det är ju rätt känt för sin gmo!? /malin (redaktionen)

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det majsmjöl jag använder är Saltåkvarns ekologiska och jag förutsätter att ekologidkt är GMO- fritt.
   Jag hade inte läst artikeln om fodmap- dieten på kurera, men har gjort det nu. Avocado kan jag äta en halv, men majskolvar och popcorn r ingen hit för magen. Däremot tror jag inte att jag reagerar på mjölet. Svamp kan jag nog äta i mindre mängder. Märkte iallafall ingenting av kantarellsoppan häromdagen. Däremot linser, bönor och ärtor och blomkål går bort. Det är gott men olidligt för magen.
   Mia

   Svara
 3. Mia Tjärnlund on

  Hej Mia,
  Nu kanske det inte är högsta prio att ha din intolerans på papper eftersom du har hittat vad som fungerar för dig ändå, men jag vill ändå tipsa dig om det här labbet i Norge: http://www.neurozym.com. De testar huruvida du har kvar icke nedbrutna proteiner, s.k. peptider från kasein eller gluten i urinen. Om du har det så visar det på en intolerans som än så länge går helt under radarn inom svensk sjukvård. Jag har testat både mig och barnen via urinprov man skickar på posten. Man får tillbaka en analys av tio kända peptider samt ett läkarutlåtande på analysen. Kostar ca tusenlappen per person.
  hälsar Mia

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Mia!
   Stort tack för din information! Jag har också hört att de har mer tillförlitliga tester i Norge.
   Jag har två barn som har krångelmagar, men det är svårt att säga åt dem vad de ska låta bli att äta när de är vuxna. Och jag själv vill nog ändå veta eftersom att vi har glutenintollerans i släkten.
   Tack igen!
   Mvh Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]