Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Gluten-laktosintollerant eller “bara” IBS

Jag är inte  glutenintollerant eller mjölk/laktosallergiker enligt alla undersökningar jag gjort på min mage genom många år.
Jag fick diagnosen IBS, alltså irritable bowle syndrome på engelska, eller funktionella tarmbesvär på svenska efter en koloskopiundersökning. Men hur som helst. Inga prover visade på gluten eller laktosintollerans,  men min mage mår faktiskt väldigt mycket bättre när jag låter bli både laktos och gluten. Jag vill säga att den är NÄSTAN helt normal, platt och fin, utan oro. Men så fort som jag "syndar" och äter något med mjölk eller gluten får jag lida riktigt mycket för det i flera dagar. Det resulterar alltid med uppblåst och bullrig mage. man kan ibland tro att jag är gravid i femte månanden, och besök på hemlighuset upp till 6-10 gånger per dag.

Glutenintollerans har diagnoserats upp till 2 procent av den svenska befolkningen, och räknas numer som en folksjukdom i Svergie.
Man menar också att det finns ett mörkertal. Två personer på varje person med diagnosen glutenintollerant vet inte om sin sjukdom.
Men även icke glutenintolleranta, som jag, kan ändå må dåligt av att äta gluten. Troligtvis beror det på att vissa personer har svårt att bryta ner gluten i tarmen och när det ligger kvar där så frigörs det cytokiner vilket kan orsaka inflammationer i kroppen. Det kan orsaka magont, huvudvärk, trötthet, ledbesvär osv.
Jag läste någonstans att även andra faktorer förutom gluten i bröd,  kan orsaka de här symtomerna, och enligt australiska forskare  kan det bero på  kortkedjiga kolhydrater eller fodmap, en förkortning av fermenterbara oligo-di-monosackarider och sockeralkoholer, till exempel sorbitol som det finns i spannmål med gluten.

Gluten har jag helt tagit bort, och av mjölkprodukter äter jag numer nästan bara smör, och hårdost. Av någon konstig anledning klarar min mage av det. Skulle jag däremot dricka mjölk spårar det ut direkt.

Mia


6 comments on “Gluten-laktosintollerant eller “bara” IBS

 1. Katrine on

  Exakt sådär reagerar jag också på gluten/laktos. Minsta “fel” och jag får lida… Litar ALDRIG på en brista ute på café kan jag säga, har hänt ett antal ggr att de gett mig “fel” latte, med vanlig mjölk istället för soja. “Men är det så farligt” har jag fått till svar.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Så trist att man inte visar mer respekt! Men det är väl okunskap. Har du läst om Fodmap-dieten här på Kurera? Har just läst igenom den och verkligen fått en ahaupplevelse. För det stämde så himla bra in på vad jag tål oxh inte tål.

   Mvh Mia

   Svara
 2. Webbredaktör on

  jag har blivit jättebra med fodmap-dieten. Den vi skriver om i tidningen. Jag reagerar på två av grupperna – glutengruppen samt sockerartsgruppen (den med avokado, svamp och majs)
  Just det – skulle fråga, funkar majsmjölet för dig. Är det ok och vilken sort använder du. Jag menar majs…. det är ju rätt känt för sin gmo!? /malin (redaktionen)

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det majsmjöl jag använder är Saltåkvarns ekologiska och jag förutsätter att ekologidkt är GMO- fritt.
   Jag hade inte läst artikeln om fodmap- dieten på kurera, men har gjort det nu. Avocado kan jag äta en halv, men majskolvar och popcorn r ingen hit för magen. Däremot tror jag inte att jag reagerar på mjölet. Svamp kan jag nog äta i mindre mängder. Märkte iallafall ingenting av kantarellsoppan häromdagen. Däremot linser, bönor och ärtor och blomkål går bort. Det är gott men olidligt för magen.
   Mia

   Svara
 3. Mia Tjärnlund on

  Hej Mia,
  Nu kanske det inte är högsta prio att ha din intolerans på papper eftersom du har hittat vad som fungerar för dig ändå, men jag vill ändå tipsa dig om det här labbet i Norge: http://www.neurozym.com. De testar huruvida du har kvar icke nedbrutna proteiner, s.k. peptider från kasein eller gluten i urinen. Om du har det så visar det på en intolerans som än så länge går helt under radarn inom svensk sjukvård. Jag har testat både mig och barnen via urinprov man skickar på posten. Man får tillbaka en analys av tio kända peptider samt ett läkarutlåtande på analysen. Kostar ca tusenlappen per person.
  hälsar Mia

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Mia!
   Stort tack för din information! Jag har också hört att de har mer tillförlitliga tester i Norge.
   Jag har två barn som har krångelmagar, men det är svårt att säga åt dem vad de ska låta bli att äta när de är vuxna. Och jag själv vill nog ändå veta eftersom att vi har glutenintollerans i släkten.
   Tack igen!
   Mvh Mia

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)