Riktig mat & hälsa

Gluten-laktosintollerant eller “bara” IBS

Jag är inte  glutenintollerant eller mjölk/laktosallergiker enligt alla undersökningar jag gjort på min mage genom många år.
Jag fick diagnosen IBS, alltså irritable bowle syndrome på engelska, eller funktionella tarmbesvär på svenska efter en koloskopiundersökning. Men hur som helst. Inga prover visade på gluten eller laktosintollerans,  men min mage mår faktiskt väldigt mycket bättre när jag låter bli både laktos och gluten. Jag vill säga att den är NÄSTAN helt normal, platt och fin, utan oro. Men så fort som jag “syndar” och äter något med mjölk eller gluten får jag lida riktigt mycket för det i flera dagar. Det resulterar alltid med uppblåst och bullrig mage. man kan ibland tro att jag är gravid i femte månanden, och besök på hemlighuset upp till 6-10 gånger per dag.

Glutenintollerans har diagnoserats upp till 2 procent av den svenska befolkningen, och räknas numer som en folksjukdom i Svergie.
Man menar också att det finns ett mörkertal. Två personer på varje person med diagnosen glutenintollerant vet inte om sin sjukdom.
Men även icke glutenintolleranta, som jag, kan ändå må dåligt av att äta gluten. Troligtvis beror det på att vissa personer har svårt att bryta ner gluten i tarmen och när det ligger kvar där så frigörs det cytokiner vilket kan orsaka inflammationer i kroppen. Det kan orsaka magont, huvudvärk, trötthet, ledbesvär osv.
Jag läste någonstans att även andra faktorer förutom gluten i bröd,  kan orsaka de här symtomerna, och enligt australiska forskare  kan det bero på  kortkedjiga kolhydrater eller fodmap, en förkortning av fermenterbara oligo-di-monosackarider och sockeralkoholer, till exempel sorbitol som det finns i spannmål med gluten.

Gluten har jag helt tagit bort, och av mjölkprodukter äter jag numer nästan bara smör, och hårdost. Av någon konstig anledning klarar min mage av det. Skulle jag däremot dricka mjölk spårar det ut direkt.

Mia


6 comments on “Gluten-laktosintollerant eller “bara” IBS

 1. Katrine on

  Exakt sådär reagerar jag också på gluten/laktos. Minsta “fel” och jag får lida… Litar ALDRIG på en brista ute på café kan jag säga, har hänt ett antal ggr att de gett mig “fel” latte, med vanlig mjölk istället för soja. “Men är det så farligt” har jag fått till svar.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Så trist att man inte visar mer respekt! Men det är väl okunskap. Har du läst om Fodmap-dieten här på Kurera? Har just läst igenom den och verkligen fått en ahaupplevelse. För det stämde så himla bra in på vad jag tål oxh inte tål.

   Mvh Mia

   Svara
 2. Webbredaktör on

  jag har blivit jättebra med fodmap-dieten. Den vi skriver om i tidningen. Jag reagerar på två av grupperna – glutengruppen samt sockerartsgruppen (den med avokado, svamp och majs)
  Just det – skulle fråga, funkar majsmjölet för dig. Är det ok och vilken sort använder du. Jag menar majs…. det är ju rätt känt för sin gmo!? /malin (redaktionen)

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det majsmjöl jag använder är Saltåkvarns ekologiska och jag förutsätter att ekologidkt är GMO- fritt.
   Jag hade inte läst artikeln om fodmap- dieten på kurera, men har gjort det nu. Avocado kan jag äta en halv, men majskolvar och popcorn r ingen hit för magen. Däremot tror jag inte att jag reagerar på mjölet. Svamp kan jag nog äta i mindre mängder. Märkte iallafall ingenting av kantarellsoppan häromdagen. Däremot linser, bönor och ärtor och blomkål går bort. Det är gott men olidligt för magen.
   Mia

   Svara
 3. Mia Tjärnlund on

  Hej Mia,
  Nu kanske det inte är högsta prio att ha din intolerans på papper eftersom du har hittat vad som fungerar för dig ändå, men jag vill ändå tipsa dig om det här labbet i Norge: http://www.neurozym.com. De testar huruvida du har kvar icke nedbrutna proteiner, s.k. peptider från kasein eller gluten i urinen. Om du har det så visar det på en intolerans som än så länge går helt under radarn inom svensk sjukvård. Jag har testat både mig och barnen via urinprov man skickar på posten. Man får tillbaka en analys av tio kända peptider samt ett läkarutlåtande på analysen. Kostar ca tusenlappen per person.
  hälsar Mia

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Mia!
   Stort tack för din information! Jag har också hört att de har mer tillförlitliga tester i Norge.
   Jag har två barn som har krångelmagar, men det är svårt att säga åt dem vad de ska låta bli att äta när de är vuxna. Och jag själv vill nog ändå veta eftersom att vi har glutenintollerans i släkten.
   Tack igen!
   Mvh Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]