Riktig mat & hälsa

Kostkontroll och raw morotskaka med cashewfrosting

Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.

Foto: Mia Hagenmalm

Jag fick ett schema av min bloggkollega Malin i bloggen Get in Shape här på kurera.se förra veckan!
Så nu håller jag stenkoll på vad jag äter och hur min mage mår av olika födoämnen. Jag vet redan att laktos och gluten har en förödande effekt på min mage, men jag reagerar också på äpple, vilket ger mig ”håll” under revbenet i något som jag själv tror är gallan. Men efter undersökningar och ultraljud på gallan, anses jag vara frisk och utan både grus och stenar. Vitlök klarar jag bara i små mängder, vitlök som jag verkligen frossade i och kunde  pressa rå över en macka och äta utan besvär-tror jag- när jag var yngre,   Bönor, linser och rå lök får jag också vara försiktig med. Det är lite spännande faktiskt att utröna vad som besvärar min galna IBS-mage. Men tråkigt att det är så mycket den reagerar på, då mycket av det jag måste avstå är så himla gott.

Igår blev det iallafall ”bak” utan ugn! Rawfood! Igen!
Rawfood ger mig inte lika dåligt samvete som traditionellt bakade kakor, för det är ju mycket nyttigare. Jag tycker att den här nya, för mig, mat-och baklagningskonsten rawfood är så himla kul! Och det blir så fantastiskt gott! Min mage och kropp jublar för jag mår så bra av det!

Dessa små utsökta morotskakor! Ja, vad ska jag säga! Mmmmmm! Det är så att snålvattnet riktigt rinner i mungipan! 🙂 De blev makalöst goda!
Ps.Jag använder endast ekologiska råvaror i min bakning.ds

Raw morotskaka med cashew- och citronfrosting
ca 10-12 st
Botten:
2 dl valnötter
2 dl dadlar
2 dl morot, finriven. (OBS! Pressa ur så mycket saft du kan. Det kan du spara till en juice eller ha i en smoothie)!
1,5 dl russin
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja
2 tsk ingefära
 1 msk kanel
2 krm muskot

Frosting:
2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl kokosfett
1/2- 1  dl vatten
14-16 dadlar( Blötlagda 15 min)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk citron, saft av

Gör så här:
Botten
Mixa dadlar tillsammans med valnötter tills de är fint fördelade. Lägg med morötter och kryddor och mixa till en jämn smet. Blanda ner russin och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant eller i muffinsformar. Ställ kallt.

Frosting:
Mixa alla ingredienser utom vatten till en slät creme. illsätt vatten lite i taget. Frostingen får inte bli för rinnig. Smaka  av med citronsaft.
Toppa kakan med frosting. Ställ kallt, gärna i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.

 Jag dekorerade kakorna med finriven morot.

Insperation till detta recept hittade jag på underbara bloggen Kajsas mat, men som vanligt har jag svävat ut och ändrat lite i receptet.

Ha en trevlig helg!

Mia

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]