Riktig mat & hälsa

Kostkontroll och raw morotskaka med cashewfrosting

Små morotskakor toppade med frosting och morotsriv på ett grönt fat dekorerat med morotsstrimlor.

Foto: Mia Hagenmalm

Jag fick ett schema av min bloggkollega Malin i bloggen Get in Shape här på kurera.se förra veckan!
Så nu håller jag stenkoll på vad jag äter och hur min mage mår av olika födoämnen. Jag vet redan att laktos och gluten har en förödande effekt på min mage, men jag reagerar också på äpple, vilket ger mig ”håll” under revbenet i något som jag själv tror är gallan. Men efter undersökningar och ultraljud på gallan, anses jag vara frisk och utan både grus och stenar. Vitlök klarar jag bara i små mängder, vitlök som jag verkligen frossade i och kunde  pressa rå över en macka och äta utan besvär-tror jag- när jag var yngre,   Bönor, linser och rå lök får jag också vara försiktig med. Det är lite spännande faktiskt att utröna vad som besvärar min galna IBS-mage. Men tråkigt att det är så mycket den reagerar på, då mycket av det jag måste avstå är så himla gott.

Igår blev det iallafall ”bak” utan ugn! Rawfood! Igen!
Rawfood ger mig inte lika dåligt samvete som traditionellt bakade kakor, för det är ju mycket nyttigare. Jag tycker att den här nya, för mig, mat-och baklagningskonsten rawfood är så himla kul! Och det blir så fantastiskt gott! Min mage och kropp jublar för jag mår så bra av det!

Dessa små utsökta morotskakor! Ja, vad ska jag säga! Mmmmmm! Det är så att snålvattnet riktigt rinner i mungipan! 🙂 De blev makalöst goda!
Ps.Jag använder endast ekologiska råvaror i min bakning.ds

Raw morotskaka med cashew- och citronfrosting
ca 10-12 st
Botten:
2 dl valnötter
2 dl dadlar
2 dl morot, finriven. (OBS! Pressa ur så mycket saft du kan. Det kan du spara till en juice eller ha i en smoothie)!
1,5 dl russin
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja
2 tsk ingefära
 1 msk kanel
2 krm muskot

Frosting:
2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl kokosfett
1/2- 1  dl vatten
14-16 dadlar( Blötlagda 15 min)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk citron, saft av

Gör så här:
Botten
Mixa dadlar tillsammans med valnötter tills de är fint fördelade. Lägg med morötter och kryddor och mixa till en jämn smet. Blanda ner russin och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant eller i muffinsformar. Ställ kallt.

Frosting:
Mixa alla ingredienser utom vatten till en slät creme. illsätt vatten lite i taget. Frostingen får inte bli för rinnig. Smaka  av med citronsaft.
Toppa kakan med frosting. Ställ kallt, gärna i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.

 Jag dekorerade kakorna med finriven morot.

Insperation till detta recept hittade jag på underbara bloggen Kajsas mat, men som vanligt har jag svävat ut och ändrat lite i receptet.

Ha en trevlig helg!

Mia

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]