Riktig mat & hälsa

Hemgjord ekologisk nyponsoppa med mandel&kokosgrädde

hemmagjord nyponsoppa i ensvartvitrandig skål dekorerad med kokosnötsgrädde och en kvist med nypon

Foto: Mia Hagenmalm

Jag och min dotter älskar nyponsoppa med grädde!
Helst ska den vara kall, men jag kan lika gärna dricka den varm. Och så ska den vara hemmagjord, ekologisk och förstås utan vanligt vitt socker. Jag vill att min dotter ska ha något nyttigt att äta till mellis när hon kommer hem från skolan, och nyponsoppa är ju väldigt nyttigt, rätt tillagat. Inte den man kan köpa i pulverform eller på tetra.
Nypon är ju väldigt rik på C-vitaminer, faktiskt innehåller bäret mer C-vitamin än andra bär.
Dessutom är den rik på magnesium som är bra för dina muskler. Nypon är även cancerhämmande, kolesterolsänkande och blodtryckssänkande.
Den här nyponsoppan sötade jag med kokossocker. Kokossocker har ett ganska lågt GI och innehåller bra med antioxidanter. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Och för att göra den ännu lite nyttigare tog jag kokosgrädde istället för vanlig grädde.

1 Liter hemmagjord Nyponsoppa med mandel&kokosgrädde
1 liter vatten
1 dl nyponpulver, ekologiskt
1/2 dl kokossocker
(någon matsked potatismjöl eller arrowrot att reda med, om man vill)

Gör så här:
Rör ner nyponpulvret i 1 liter kallt vatten och vispa ordentligt så att det inte är klumpar i. Värm soppan till kokopunkten och vispa ner kokossockret i soppan. Låt koka några minuter. Om du vill reda soppan, vispa ut någon matsked potatismjöl eller arrowrot med  kallt vatten och häll i en tunn stråle ner i den varma vätskan. Låt få ett snabbt uppkok under kraftig vispning. Ta av och låt bli kall. Servera med kokosgrädde och mandlar som du rostar lätt i en het, torr stekpanna.

Tips:Kokosgrädde:
Det finns en krämigare variant kokosgrädde på tetra att köpa i matbutikerna. Jag brukar sätta in kokosmjölk/grädde i kylen. Då särar den sig, och kokosvattnet hamnar överst och grädden underst så jag ställer  förpackningen uppochner så att när jag öppnar den, är grädden överst.


2 comments on “Hemgjord ekologisk nyponsoppa med mandel&kokosgrädde

  1. Anonym on

    Haj Mia,

    Jag och många andra gillar Nyponsoppa.
    Kall eller varm med tillbehör. Men jag föredrar ekologisk odlad,och mald (utan kärnor). Den med nermalda kärnor lämpar sig inte för dryck eller soppa
    Det blir en konstig irriterande smakupplevelse som
    kliar och river i halsen!
    Mitt problem är att jag inte hittar någon produkt utan kärnor, om den är eko.
    I andra fall är den inte eko, shit !!!
    Har du ett produktnamn
    Tacksam för hjälp,
    Hälsningar
    Alf

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Alf!
      Det var faktiskt svårt att hitta nyponpulver utan kärnor. Jag använder själv Biofoods eller Superfruits och båda har hela nyponet med.Jag upplever dock inte irritation i halsen som du beskriver, men det är förstås inte gott att dricka om man får den upplevelsen.
      Jag googlade iallafall och hittade endast timotej & Andersen (timotejandersen.se) på nätet som har ekologiskt nyponpulver utan kärnor. Det verkar annars vara svårt att hitta som du skriver.

      Med vänlig Hälsning
      Mia

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]