Riktig mat & hälsa

Raw cheesecake med citron på chokladbotten

En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake

Foto: Mia Hagenmalm

Jag tycker att det bleka, gråa  ljuset som infinner sig i oktober, på något sätt har ett lugn omkring sig, men på ett annat sätt en lite vemodig inverkan på dagen. Jag tycker inte att det känns tråkigt, eller deppig på något sätt, men det är just att jag känner ett slags vemod i luften när jag tittar ut i alltet, eller hur man nu ska förklara det. Jag gillar absolut stämningen som hösten ger, så här innan det riktigt trista novembermörkret infinner sig. Då blir det riktigt trist! Men!Jag har dock mycket skoj och en USA-resa att se fram emot denna höst. Nu känner jag att jag bara vill åka någon gång.

I går experimenterade jag lite med rawfood igen. Jag är helt såld på denna matlagningskonst.
Dels mår jag jättebra av att äta rawfood, dels framträder smakerna och färgerna på ett naturligt och vackert sätt. Och så är det mycket nyttigt, lättlagat och det går fort! Me like! 🙂
Denna gång blev det en raw cheesecake med chokladbotten gjord på valnötter och raw kakao. Mums! Kakan blev lite blek, skir och frostig. Lite som den första frosten eller den första snön. Vackert! Lika vemodig som hösten känns i oktober, kan jag glädjas åt den första snön som lyser upp i vintermörkret, även om jag inte gillar vintern särskilt mycket!

Receptet hittade jag på yle, en websida med rawfoodrecept på nätet. Jag hade dock inte alla ingredienser som i ursprungsreceptet, så jag har modifierat lite. Som vanligt.

Raw cheesecake dekorerad med citronskal, lavendel och björnbär på ett vitsvartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Raw cheesecake med citron på chokladbotten
10 portioner

Botten:
9 dadlar, ekologiska, blötlagda
2 dl valnötter, blötlagda några timmar, ekologiska
1 tsk vaniljpulver, ekologisk
1 dl kokosflingor, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk
2-3 msk raw kakao, ekologisk
1 msk agavesirap, ekologiska
1/2 krm himalaysalt

Frosting:
3 dl cashewnötter, ekologiska, blötlagda några timmar
175 g zucchini, ekologisk
1 dl kokosolja, eko
1 stor citron, ekologisk
1 dl agavesirap
(Vid behov:1 dl kokosvatten)

Gör så här:
Botten:
Mixa valnötterna med salt och vaniljpulver. Lägg ner övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt, gärna i frysen.

Frosting/fyllning:
Slå av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Smält kokosoljan försiktigt över ett vattenbad. Gnugga citronen väl i äppelcidervinäger, skölj i rikligt med vatten, och riv skal från halva citronen. Pressa sedan saften från hela citronen. Skala och tärna zucchini och mixa det tillsammans med cashewnötterna, kokosoljan, citronsaft och skal och agavesirap. Tillsätt lite vatten om smeten blir för tjock. Bred cashewsmeten över chokladbotten, Ställ i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.
Jag toppade med lite rivet citronskal, lavendelblommor och frostiga björnbär.

// Mia

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]