Riktig mat & hälsa

Raw Chokladtryffel och resfeber!

Chokladtryfflar i en skål med vitt papper

Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det mycket som rör sig i min hjärna! Jag har resfeber!!!!,
och dessutom har jag mitt i stressen, lyckats med megafelet att limma fast paljetter på avigsidan av min löstagbara krage på min scenklänning! Jag fattar inte att man kan vara så klantig! Detta skapar merjobb för mig, för nu måste jag sy på nya tryckknappar så att kragens paljetter hamnar rätt på klänningen. Att sy och pyssla är en sak som jag gärna skjuter upp, men ikväll ska jag banne mig tvinga mig själv till det. Så det blir klart och att jag sen kan släppa detta stressmoment. Jag är nämligen inte så bra på att sy: Det trots att jag faktiskt gått en sykurs en gång i tiden.

Idag är det en sån där trist höstdag då dagen aldrig tycks vakna! Det är nästan så att man vill dra upp rullgardinen och släppa in ljuset ur det tunga höstmörkret. Men det är bara att gilla läget. Vi går mot mörkare tider! Som det står i barnvisan: Oktober, november och december är så grå.
Det är sådana här dagar man vill fylla på lite lyckohormoner i hjärnan. Lite njutningsfull glädje!
Choklad är uppiggande, så till fredagsmyset ikväll blir det hemgjorda chokladtryfflar i min TV-soffa!
Jag har alltid varit särskilt förtjust i choklad. Och förr åt jag alltid mjölkchoklad med frukt och mandel. När man gör choklad på raw kakao och som i det här fallet kakaosmör, kan smaken bli lite kraftig och bitter. Därför har jag sötat med lite agave och russin. Jag använder endast ekologiska ingredienser i min tryfflar. Tänk på att just oekologiska russin kan vara väldigt besprutade och giftiga.

Raw chokladtryfflar
2 dl smält kokosolja
1/2 dl smält kakaosmör (Kan uteslutas)
3-4 msk raw kakao
2 tsk vaniljpulver
1-2 msk agavesirap
3/4 dl russin, gojibär eller andra bär eller nötter som du tycker om. Du kan variera mycket! 🙂

Gör så här:
Smält kokosolja och kakaosmör försiktigt i en skål över en gryta med kokande vatten. Rör ner övriga ingredienser i den smälta oljan. Jag hade russin i min tryffel, och det är så sött i sig så jag använde bara 1 matsked agavesirap i chokladen. Tänk på att reducera sötning med agavesirap efter vilka bär du har i, annars kan det bli väldigt sött.
Klä en form med  bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stå kallt någon timme tills smeten stelnat.Kakaosmöret sjunker mot botten, så det gör att bitarna blir lite ljusare i botten. Skär i munsbitar! Förvara kallt till servering. Gott till kaffet!

Chokladtryffelbitar på ett vitt papper

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig helg!

// Mia


3 comments on “Raw Chokladtryffel och resfeber!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]