Annons
Annons

Mjölksyrade rotfrukter

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
2 december, 2014
Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk
Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar mjölksyrade grönsaker! Det är riktigt gott som ett tillbehör till maten.
Varje morgon till min äggröra-omelett-frukost, äter jag några matskedar kimch, en asiatisk syrad kålrätt. Supergott!

Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetoden, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyarbakterier som verkar bra för magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

Annons

Men nu verkar dennna ädla konserveringskonst ha blivit trendig igen! Det tycker jag är väldigt bra. 🙂

Jag är kanske inte riktigt så himla förtjust i att bara syra vitkål, även om det blir väldigt gott!
Men samtidigt tycker jag att det är godare att variera sig lite, och gärna smaksätta grönsakerna med något. Kimchi bara älskar jag! Det har en god syrlig smak, samt hetta av chili.

Denna gång valde jag att syra morötter, palsternacka och gulbeta och smaksätta med vanilj och chili. Spännande!
Nu ska det stå i rumstemperatur i några dagar och lite svalare om det finns möjlighet, i två veckor, gärna i en källare eller nåt sånt, innan den är klar. ( Jag har ganska svalt i mitt fönster på norrsidan, så där brukar mina grönsakburkar stå och syra sig). Färdigt lagom till jul, med andra ord. Detta kan ju faktiskt bli en trevlig gå-bort-present eller en uppskattad julklapp! 🙂

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten
Foto: Mia Hagenmalm

Syrade rotfrukter:
1 stor glasburk med gummiring
8 dl vatten
3 tsk salt, utan jod
500 g morötter
150 g palsternacka
75 g gulbeta
1 röd chili
1 vaniljstång

Gör så här:
Rengör burkarna ordentligt. Jag brukar sterilisera burkarna med kokt vatten efter att jag noga har diskat och sköljt dem.

Skala rotfrukterna. Koka upp vattnet med saltet. Ställ åt sidan och låt svalna.Skär rotfrukterna i tunna slantar och fyll glasburken med dem. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur frön. Kärna även ur chilifrukten och strimla den i mindre bitar. Blanad frön från vanilj och bitar av chilin i vattnet och blanda väl. Häll vattnet över grönsakerna. Se till att allt ligger under vatten. (Jag tryckte även ner vaniljstången bland grönsakerna). Lägg en tyngd över grönskerna så att de hålls under vatten. Sätt på locket, med gummiring. Låt stå i rumstemperatur tills syrningen kommit igång. Det tar ett par dagar. Ställ sedan lite svalare. Efter två veckor ska grönsakerna förvaras i kylskåp. Håller upp till en månad.

Viktigt: Grönsakerna måste hela tiden vara täckta av vätska underr syrningen. Därför är det viktigt att du har en tyngd på dem så att de håller sig under ytan och inte flyter upp.

Må så gott! Mia

Annons
Annons