Riktig mat & hälsa

Citron-och kiwismoothie för syra/bas-balansen

//

Smoothie i glas

Foto: Mia Hagenmalm

Att äta basisk kost är viktigt för syra/ basbalansen i kroppen för oss människor.
Blir vi försurade, alltså får ett lägre PH-värde i våra kroppar kan det orsaka att det börjar bildas urinsyra i bindväven vilket skapar  inflammationer i kroppen. När man är försurad, behöver kroppen basiska mineraler, och tillsätter man inte det genom kosten måste kroppen på något sätt fixa det själv och börjar därför ta av basiska mineraler som finns lagrade i våra skelett. Detta kan leda till urkalkning av skelettet samt benskörhet.

Att vara försurad i kroppen kan även orsaka många andra trista sjukdomar.
 Allt från gallbesvär, gikt, mag-tarmbesvär, migrän, ledbesvär, candida(Svamp), astam, allergi, eksem och cancer.  Det är ju ingenting man eftersträvar. Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska och eftersom att människan består av 70% vatten och vi också blir sura, behöver vi också mineraler som kalcium för att uppväga balansen i kroppen. Kalcium, magnesium och zink balanserar syra/basbalansen och behövs för att återställa en sur kropp. 
Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan ställa till ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basiskt.
Starkt försurande för kroppen är färdigmat, halvfabrikat, socker, vete, alkohol, nikotin, kaffe, te, ägg, kött, fisk, stress, kyla och mejeriprodukter. Så att äta mycket grönsaker, helst i råkost är att föredra. Att träna och svettas är också jättebra, precis som att välmående och lugn gör kroppen basisk.

Visste du att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö. Det finns det forskning på, och Nobelpriset delades redan 1931 ut till Doktor Otto Warburg för sin upptäckt att cancerceller trivs ypperligt bra i försurad miljö, men kan inte överleva i basisk miljö. Något att ta till sig!

Jag försöker varje dag att börja dagen med något basiskt. Man behöver vara 70-80 basisk och 20-30% sur för att ha en bra balans. Ibland dricker jag ett glas citronvatten eller pressad grape med chiafrö direkt när jag vaknar, och innan frukost. Jag försöker också att till m,åltid dricka citronvatten ellr gurkvatten.

Citron är trots sitt sura innehåll starkt basiskt för kroppen, och även gurka är basisk föda.I denna morgonsmoothie hade jag citron och gurka som bas.

Grön Smoothie i ett glas toppad med gojibär och en limeskiva

Foto; Mia Hagenmalm

Basisk Citron och- kiwismoothie
1 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk lime, saften av
2 kiwifrukter, ekologisk
1/2 gurka, ekologisk
2 cm ingefära, ekologisk
1 näve citronmeliss 
1 msk chiafrön
ev. vatten

Mixa alla ingredienser. Toppa med några sötare bär om du vill, för smoothien är ganska syrlig. Jag tog lite goji!

Trevlig helg!

// Mia


2 comments on “Citron-och kiwismoothie för syra/bas-balansen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]