Riktig mat & hälsa

Citron-och kiwismoothie för syra/bas-balansen

//

Smoothie i glas

Foto: Mia Hagenmalm

Att äta basisk kost är viktigt för syra/ basbalansen i kroppen för oss människor.
Blir vi försurade, alltså får ett lägre PH-värde i våra kroppar kan det orsaka att det börjar bildas urinsyra i bindväven vilket skapar  inflammationer i kroppen. När man är försurad, behöver kroppen basiska mineraler, och tillsätter man inte det genom kosten måste kroppen på något sätt fixa det själv och börjar därför ta av basiska mineraler som finns lagrade i våra skelett. Detta kan leda till urkalkning av skelettet samt benskörhet.

Att vara försurad i kroppen kan även orsaka många andra trista sjukdomar.
 Allt från gallbesvär, gikt, mag-tarmbesvär, migrän, ledbesvär, candida(Svamp), astam, allergi, eksem och cancer.  Det är ju ingenting man eftersträvar. Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska och eftersom att människan består av 70% vatten och vi också blir sura, behöver vi också mineraler som kalcium för att uppväga balansen i kroppen. Kalcium, magnesium och zink balanserar syra/basbalansen och behövs för att återställa en sur kropp. 
Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan ställa till ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basiskt.
Starkt försurande för kroppen är färdigmat, halvfabrikat, socker, vete, alkohol, nikotin, kaffe, te, ägg, kött, fisk, stress, kyla och mejeriprodukter. Så att äta mycket grönsaker, helst i råkost är att föredra. Att träna och svettas är också jättebra, precis som att välmående och lugn gör kroppen basisk.

Visste du att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö. Det finns det forskning på, och Nobelpriset delades redan 1931 ut till Doktor Otto Warburg för sin upptäckt att cancerceller trivs ypperligt bra i försurad miljö, men kan inte överleva i basisk miljö. Något att ta till sig!

Jag försöker varje dag att börja dagen med något basiskt. Man behöver vara 70-80 basisk och 20-30% sur för att ha en bra balans. Ibland dricker jag ett glas citronvatten eller pressad grape med chiafrö direkt när jag vaknar, och innan frukost. Jag försöker också att till m,åltid dricka citronvatten ellr gurkvatten.

Citron är trots sitt sura innehåll starkt basiskt för kroppen, och även gurka är basisk föda.I denna morgonsmoothie hade jag citron och gurka som bas.

Grön Smoothie i ett glas toppad med gojibär och en limeskiva

Foto; Mia Hagenmalm

Basisk Citron och- kiwismoothie
1 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk lime, saften av
2 kiwifrukter, ekologisk
1/2 gurka, ekologisk
2 cm ingefära, ekologisk
1 näve citronmeliss 
1 msk chiafrön
ev. vatten

Mixa alla ingredienser. Toppa med några sötare bär om du vill, för smoothien är ganska syrlig. Jag tog lite goji!

Trevlig helg!

// Mia


2 comments on “Citron-och kiwismoothie för syra/bas-balansen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]