Riktig mat & hälsa

Kost och råd vid herpes

Har du herpes och ofta får utbrott kan det bero på att du äter en alltför argininrik kost eller har brist på aminosyran L-lysin!

Herpes är en virusfamilj, ett dubbeltsträngat DNA-virus!
Herpes ger små blåsor i grupper som svider och gör ont. Man kan ha herpes i alla slemhinnor som i munnen, i halsen, i underlivet(genital herpes), men även på huden.Viruset härbergeras i kroppens nervsystem i sitt inaktiva tillstånd.
3 av fem vuxna bär på herpesvirus, men många vet inte om det, eftersom att det inte alltid ger symtom. Herpes smittar genom saliv och genom sex. Viruset blossar ofta upp vid stress, förkylningar, vid exponering av sol eller av vissa läkemedel och många kan ha det väldigt besvärligt.

Men man kan minska utbrotten nämvärt, eller hålla det borta med aminosyran L-lysin tillsammans med vitamin C och D-vitamin.

L-lysin är en essentionell aminosyra som är viktig för fettomsättningen eftersom att lysin är involverad i L-karnetinsyntesen.
Den är viktig för barns tillväxt och utveckling och behövs för omsättningen av proteiner i kroppen. L-lysin är även nödvändig för skelettets styrka och kalciummetabolism, och ingår i bildandet av cellvävnad i ben och brosk och bindväv. Den är även nödvändig för veners, artärers och kapillärers elasticitet. L-lysin hittar du i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost.

L-arginin är en viktig aminosyra för kroppen!
L-argin är en halvessentionell aminosyra.
Har man brist på arginin kan symtomen vara sterilitet, brist på tillväxthormon, övervikt och för tidigt åldrande. Och! Att observera! Har man brist på arginin i kroppen kan det leda till nedsatt insulinutsöndring och förmågan att hantera glucos, och en brist kan även minska leverns förmåga att hantera fett, vilket kan leda till andra problem.
Arginin kan också öka den sexuella funktionen, och skyddar hjärtat.Men har man herpes bör man undvika ett för högt intag av L-arginin i maten och även som kosttillskott. L-arginin finns i höga doser i fläsk, vilt, mejeriprodukter, ägg och kalkon. Den finns även i nötter, russin, karob, vitlök, ginsen,  soja och frön.
L-argini säljs även som kosttillskott för att öka orken, lusten och även den sexuella lusten.

Någonting som är otroligt dumt är att det på tillskott med L-arginin inte brukar finnas information om att L-arginin kan öka herpesutbrott! Jag hade en kund nyss som inte haft ett herpesutbrott på 10 år, men efter att ha ätit ett tillskott med L-arginin i bara några dagar, hade hon fått herpesblåsor runt munnen. Därför, om man äter ett tillskott med L-arginin kan det vara bra att även äta tillskott av L-lysin.

Även vid återkommande utbrott brukar jag rekommendera att äta L-lysin som tillskott och en dagsdos på 500-1000mg/dag tillsammans med C-vitamin 

Vid aktiv herpes eller om man känner att ett utbrott är på gång, kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin.
D-vitamin har också visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpes.

 

Mia

 


23 comments on “Kost och råd vid herpes

 1. Daria on

  Hej. Du skriver att både L-lysin och L-arginine innehålles i vilt, fläsk, kalkon och ägg. Så vad bör jag undvika om jag har ett herpes utbrott? Det är ett jätte viktigt ämne för mig. Tack I förväg.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ja detta är en riktigt knepig fråga! Det är väldigt dubbelt då innehållet i dessa livsmedel är rik på båda aminosyrorna. Då får man se till att få i sig mer av livsmedel som har högre lysinhalt än arginin.
   Bra att UNDVIKA vid herpes: Argininrik kost som har låga lysinvärden: Choklad, kokos, carob, havre, vete, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön.

   Försök att äta argininfattig kost med högre lysinvärden som fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor. Dessutom kan man förstås ta tillskott av L-lysin som finns att köpa på hälsokosten för att uppväga.

   Hoppas att du är nöjd med mitt svar!
   Med Vänlig Hälsning Mia

   Svara
 2. Ingrid Wahlgren on

  Hej! Jag har precis fått Herpes och letar allt jag kan kring egenvård.
  Jag har tydligen fått en ovanligt kraftig primärinfektion, och vill hitta vägar för att slippa uppleva detta igen.
  Jag fattade att det förutom att tänka på vad jag äter är bra att äta kosttillskott i förebyggande syfte och öka dosen vid utbrott.
  Något annat som är bra? Kolloidalt silver?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Vad besvärligt för dig!
   Att försöka upprätthålla ett bra immunförsvar är något att tänka på. Herpes brukar komma då man håller på att bli förkyld, är sjuk osv. D-vitamin för immunförsvaret och bra probiotika och visst tror jag att kollodialt silver kan bidra med hjälp. Stress är också en faktor som kan utlösa ett herpes utbrott.B-vitaminer-B-vitaminkomplex är utmärkt att ta då man stressar eller om kroppen är stressad av bekymmer, sorg osv. Och naturligtvis L-lysin som är viktigast vid herpes. Ett kosttillskott är jättebra både för att förebygga och vid utbrott. Har du fått en så kraftig infektion så ät L-lysin dagligen rekommenderad dos. Känner du att det håller på att bli ett utbrott eller om du håller på att bli sjuk, öka dosen.
   Hoppas att du är nöjd med mitt svar.

   Med vänlig hälsning Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Ingrid!
   Det finns många bra multivitaminer på hälsokostbutiker.
   Jag tycker personligen att Holistic har bra tillskott och Great Earths TNT vitamin och mineraltillskott.
   Dessa innehåller inga aminosyror specifikt.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 3. Mia on

  Hej!
  Vad är att föredra när man ammar? Aciklovir eller L-lysin för att undvika och lindra herpesutbrott? Har genital herpes och just nu äter jag ingen medicin vilket medför att jag får dras med blåsor länge.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   L-lysin får man i sig genom föda och är helt naturligt. Lysin är viktig för tillväxt och vävnader och finns i nästan alla proteiner. Dock kan inte kroppen tillverka aminosyran L-lysin själv. Lysin förstörs även vid uppvärmning. L-lysin är dessutom relativt icke-toxisk, alltså man har terapeutiskt använt höga doser l-lysin utan biverkningar.
   Men för den sakens skull är jag försiktig med att rekommendera gravida eller ammande att äta något alls förutom anpassad vitamintillskott och Omega-3 för mödrar även om jag själv inte kan se att det skulle kunna påverka negativt vid amning. Men man kan istället för att äta tillskott undvika arginrik föda och äta mer av kost som innehåller lysin samt äta vitamintillskott som stärker immunförsvaret.
   Aciklovir skulle jag undvika att äta under graviditet och amning. Men det är jag.:-)
   Så här står det om Aciklovir i Fass: Aciklovir går över i modersmjölk men påverkan på det diande barnet är okänd. Rådgör därför med läkare eller apotekspersonal innan du tar Aciklovir under amning.
   Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
   •förvirring
   •hallucinationer
   •huvudvärk, yrsel, dåsighet
   •Ovan nämnda vanligen reversibla biverkningar sågs oftast hos patienter med nedsatt njurfunktion eller hos patienter med anlag för dessa biverkningar men samband med behandlingen är oklar.
   •illamående
   •kräkningar
   •diarré
   •buksmärta.
   •klåda,
   •hudutslag (inkl ljuskänslighet).
   •trötthet,
   •feber
   •utmattning.

   Med Vänlig Hälsning Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Nötter som mandel, paranötter, valnötter osv innehåller väldigt mycket av aminosyran arginin, så det är nog bra att undvika ett för stort intag, alltså dra ner på konsumtionen av dessa. Med det vill jag inte avråda från att helt sluta äta nötter, men som sagt så kan det ge fler herpesutbrott om man äter mycket av arginrik föda.
   Mvh Mia

   Svara
 4. Bella on

  Hej Mia. Har du möjligtvis en längre lista på mat med mycket arginin i och L-lysin i? Alltså en typ av rekommenderar att äta/inte att äta lista. Vore jätte tacksam för en då jag på senaste haft mycket problem med långvarigt munsår som inte vill ge med sig. Eller om du kan tipsa om en sida där det står om vad man bör äta och bör undvika när man får munsår ofta. Vänligen Bella

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Bella!
   Ursäkta sent svar. Har inte hunnit med bloggen riktigt på grund av jobb och annat.
   Jag vill börja med att säga att L-lysin är väldigt värmekänsligt och vid upphettning av mat kan det därför försvinna. Du hittar lysin i högkvalitativt protein, vilt fläsk, kalkon, keso, kyckling, yoghurt, choklad ost och ägg. Om du får återkommande utbrott av herpes/munsår bör du undvika att äta choklad dock som även det innehåller höga halter arginin. Undvik även kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, mandlar, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön och gingsen som innehåller höga argininhalter och lägre lysinvärden.
   Du kan äta mer av fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor.
   Det här är en riktig balansgång som du ser. Men jag vet en riktig bra sida här på kurera.se där du kan läsa mer om dessa två aminosyror. Överst på sidan hittar du näringsguiden, vilket är en uppslagsbok skriven av Peter Willhemsson. Den är riktigt bra.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 5. Elin Bonnier on

  Hej Mia!
  Tack för intressant läsning ovan.
  Tror du att det något slags bröd som är mer ok att äta om man har utbrott av herpes?
  Tack på förhand!!
  Mvh
  Elin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Elin!
   Vete och fullkorn, samt havre är väldigt arginirikt och bör undvikas , så jag föreslår i så fall ett glutenfritt bröd dock inte bakat på nötmjöl/ mandel som också är rik på aminosyran arginin.

   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 6. Ann Nilsson on

  Hej!
  Jag fick jätte-problem med magen efter 1 tablett Valaciclovir mot herpes.
  Köpte L-lysin istället, 500 mg, kan jag ta 3 tabl per dag i början och sedan minska ner till 2 tabl, därefter 1 tabl under c:a 7-10 dagar?
  Rädd för magproblem just nu och vill ta minsta möjliga dos.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Visst kan du göra som du tänkt.
   Dock har jag ingen erfarenhet om att L-lysin påverkar magen, men börja lite försiktigt för säkerhets skull.
   Du kan också köra en underhållsdos några månader enligt dosering på burken, så kan du förhoppningsvis hålla borta eventuella utbrott.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 7. Tara on

  Hej Mia!
  Tack för en mycket bra och seriös blogg.
  Stötte på den när jag googlade hej vilt efter
  anledning till frekventa herpesinfektioner
  om man har det latent sen flera år tbx.
  Hade ingen aning om just detta med lysin etc
  påverkar herpes så är evigt tacksam jag läste
  här o ska testa L- lysin tillskott omgående.Är
  vältränad o mår bra men har fått 2 utbrott
  tätt på ryggen och nära öga och öra med stickningar
  etc. Tar aldrig medicin utan det brukar självläka
  men nu är jag klart oroad eftersom ögon är känsligt.
  Måste bero på psykisk stress mixat med jag lagt om
  kosten med mer argininbetingat typ russin,havre,
  tahini/sesam, mandelsmör och mycket kakaodrickande.
  Tänkte fråga dig om vissa livsmedel om dom har höga
  eller låga lysinvärden/arginin..; Couscous, Grönkål,Rödlök,
  Banan,Potatis, Morötter,Kvarg,Gurkmeja,Oliver,Glutenfria
  havregryn samt vilken typ av fisk har höga lysinvärden?
  Tack på förhand/ Mvh Tara

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Tara!
   Jätte sent svar från mig ser jag, men jag tycks ha missat din fråga. Förlåt!
   Vad jobbigt du har det, och naturligtvis kan en bidragande orsak vara stress och att du lagt om kosten som du beskriver.
   Lysin finns i alla animaler, dvs kött, fisk, mjölkprodukter osv. Men det gör ju även arginin.
   Det är jättekrångligt och svårt att veta vad man bör undvika, men kolla först och främst på listan i bloggen om argininrika födoämnen som bör undvikas. kurera.se har också en jättebra info om de olika aminosyrorna om du söker i ”Näringsmedicinska uppslagsboken”.
   Man ska också tänka på att lysin är väldigt värmekänsligt och dör eller reduceras vid upphettning av mat.
   Couscous är vete och bör då ha högre halt arginin. Morötter har jag hört två versioner av, så jag föreslår att äta med måtta.
   Ärligt talat vet jag inte hur det står till med rödlök medan kvarg innehåller ett högt proteinvärde och även lysin. Banan går bra liksom gurkmeja,
   Hälleflundra torsk, tonfisk, lax innehåller även det mer lysin än arginin.
   Mat med ett högt lysininnehåll:
   Avokado, ananas, auzukibönor, (banan), cheddarsost, (fisk), gröna bönor, kalkon, kyckling lamm, linser, oxkött, ris, rödbetor , röda bönor, sallad, (grönkål) Kalkon, kyckling, lamm, linser, ris, rödbetor, skaldjur, sojabönor, äpple, ärter, öljäst.

   Jag tycker dock inte att man ska peta allt för mycket i kosten. Det blir bara förvirrande. Tänk istället på att undvika äta mycket av de födoämnen som har hög arginhalt som choklad och nötter som jag beskriver i bloggen och ät en varierande kost, det är bäst för kroppen.
   Du kan även so du berättar äta ett kosttillskott av lysin för att försvaga herpesviruset, men naturligtvis ska du ta hand om dig genom kosten också.
   VitaViva har en tabell på internet med en tabell Arginin/ lysin. Tyvärr kan jag inte länka här i kommentarer men googla så hittar du.
   Varma hälsningar
   Mia

   Svara
 8. TARA on

  Tack för svaret Mia, måste inflika ett tips
  för alla drabbade att det finns en suverän
  pdf på flera sidor att ladda ner från livsmedelsverket
  som tar upp de flesta livsmedel och hur mycket
  aminosyror de innehåller. Kosttillskott finns det
  bra men även många med obehagliga tillsatser
  som genomgått kemiska processer och kan störa
  tarmfloran. Så det gäller välja rätt..
  Ta hand om dig / Mvh Tara

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Tack för information om Listor på livsmedel och aminosyror.
   På nätet kan det finnas mindre bra kosttillskott så man ska tänka på att handla i auktoriserade hälsokostbutiker där produkterna är väl kontrollerade och godkända av Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.
   Vänligen Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]

Antidepressiv medicin sågas i ny studie…

Blogginlägg

.. och socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för depression och ångest skulle ge sämre vård och kosta mer pengar då förslaget innehåller i många stycken felaktiga tolkningar av aktuell forskning. Det hävdar sjutton nordiska psykoterapiforskare i DN debatt Socialstyrelsen rekommenderar nämligen enbart biologiska behandlingar med antidepressiva läkemedel och ECT som är en förkortning av elektrokonvulsiv behandling för […]