Riktig mat & hälsa

Kost och råd vid herpes

Har du herpes och ofta får utbrott kan det bero på att du äter en alltför argininrik kost eller har brist på aminosyran L-lysin!

Herpes är en virusfamilj, ett dubbeltsträngat DNA-virus!
Herpes ger små blåsor i grupper som svider och gör ont. Man kan ha herpes i alla slemhinnor som i munnen, i halsen, i underlivet(genital herpes), men även på huden.Viruset härbergeras i kroppens nervsystem i sitt inaktiva tillstånd.
3 av fem vuxna bär på herpesvirus, men många vet inte om det, eftersom att det inte alltid ger symtom. Herpes smittar genom saliv och genom sex. Viruset blossar ofta upp vid stress, förkylningar, vid exponering av sol eller av vissa läkemedel och många kan ha det väldigt besvärligt.

Men man kan minska utbrotten nämvärt, eller hålla det borta med aminosyran L-lysin tillsammans med vitamin C och D-vitamin.

L-lysin är en essentionell aminosyra som är viktig för fettomsättningen eftersom att lysin är involverad i L-karnetinsyntesen.
Den är viktig för barns tillväxt och utveckling och behövs för omsättningen av proteiner i kroppen. L-lysin är även nödvändig för skelettets styrka och kalciummetabolism, och ingår i bildandet av cellvävnad i ben och brosk och bindväv. Den är även nödvändig för veners, artärers och kapillärers elasticitet. L-lysin hittar du i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost.

L-arginin är en viktig aminosyra för kroppen!
L-argin är en halvessentionell aminosyra.
Har man brist på arginin kan symtomen vara sterilitet, brist på tillväxthormon, övervikt och för tidigt åldrande. Och! Att observera! Har man brist på arginin i kroppen kan det leda till nedsatt insulinutsöndring och förmågan att hantera glucos, och en brist kan även minska leverns förmåga att hantera fett, vilket kan leda till andra problem.
Arginin kan också öka den sexuella funktionen, och skyddar hjärtat.Men har man herpes bör man undvika ett för högt intag av L-arginin i maten och även som kosttillskott. L-arginin finns i höga doser i fläsk, vilt, mejeriprodukter, ägg och kalkon. Den finns även i nötter, russin, karob, vitlök, ginsen,  soja och frön.
L-argini säljs även som kosttillskott för att öka orken, lusten och även den sexuella lusten.

Någonting som är otroligt dumt är att det på tillskott med L-arginin inte brukar finnas information om att L-arginin kan öka herpesutbrott! Jag hade en kund nyss som inte haft ett herpesutbrott på 10 år, men efter att ha ätit ett tillskott med L-arginin i bara några dagar, hade hon fått herpesblåsor runt munnen. Därför, om man äter ett tillskott med L-arginin kan det vara bra att även äta tillskott av L-lysin.

Även vid återkommande utbrott brukar jag rekommendera att äta L-lysin som tillskott och en dagsdos på 500-1000mg/dag tillsammans med C-vitamin 

Vid aktiv herpes eller om man känner att ett utbrott är på gång, kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin.
D-vitamin har också visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpes.

 

Mia

 


42 comments on “Kost och råd vid herpes

 1. Daria on

  Hej. Du skriver att både L-lysin och L-arginine innehålles i vilt, fläsk, kalkon och ägg. Så vad bör jag undvika om jag har ett herpes utbrott? Det är ett jätte viktigt ämne för mig. Tack I förväg.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ja detta är en riktigt knepig fråga! Det är väldigt dubbelt då innehållet i dessa livsmedel är rik på båda aminosyrorna. Då får man se till att få i sig mer av livsmedel som har högre lysinhalt än arginin.
   Bra att UNDVIKA vid herpes: Argininrik kost som har låga lysinvärden: Choklad, kokos, carob, havre, vete, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön.

   Försök att äta argininfattig kost med högre lysinvärden som fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor. Dessutom kan man förstås ta tillskott av L-lysin som finns att köpa på hälsokosten för att uppväga.

   Hoppas att du är nöjd med mitt svar!
   Med Vänlig Hälsning Mia

   Svara
 2. Ingrid Wahlgren on

  Hej! Jag har precis fått Herpes och letar allt jag kan kring egenvård.
  Jag har tydligen fått en ovanligt kraftig primärinfektion, och vill hitta vägar för att slippa uppleva detta igen.
  Jag fattade att det förutom att tänka på vad jag äter är bra att äta kosttillskott i förebyggande syfte och öka dosen vid utbrott.
  Något annat som är bra? Kolloidalt silver?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Vad besvärligt för dig!
   Att försöka upprätthålla ett bra immunförsvar är något att tänka på. Herpes brukar komma då man håller på att bli förkyld, är sjuk osv. D-vitamin för immunförsvaret och bra probiotika och visst tror jag att kollodialt silver kan bidra med hjälp. Stress är också en faktor som kan utlösa ett herpes utbrott.B-vitaminer-B-vitaminkomplex är utmärkt att ta då man stressar eller om kroppen är stressad av bekymmer, sorg osv. Och naturligtvis L-lysin som är viktigast vid herpes. Ett kosttillskott är jättebra både för att förebygga och vid utbrott. Har du fått en så kraftig infektion så ät L-lysin dagligen rekommenderad dos. Känner du att det håller på att bli ett utbrott eller om du håller på att bli sjuk, öka dosen.
   Hoppas att du är nöjd med mitt svar.

   Med vänlig hälsning Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Ingrid!
   Det finns många bra multivitaminer på hälsokostbutiker.
   Jag tycker personligen att Holistic har bra tillskott och Great Earths TNT vitamin och mineraltillskott.
   Dessa innehåller inga aminosyror specifikt.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 3. Mia on

  Hej!
  Vad är att föredra när man ammar? Aciklovir eller L-lysin för att undvika och lindra herpesutbrott? Har genital herpes och just nu äter jag ingen medicin vilket medför att jag får dras med blåsor länge.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   L-lysin får man i sig genom föda och är helt naturligt. Lysin är viktig för tillväxt och vävnader och finns i nästan alla proteiner. Dock kan inte kroppen tillverka aminosyran L-lysin själv. Lysin förstörs även vid uppvärmning. L-lysin är dessutom relativt icke-toxisk, alltså man har terapeutiskt använt höga doser l-lysin utan biverkningar.
   Men för den sakens skull är jag försiktig med att rekommendera gravida eller ammande att äta något alls förutom anpassad vitamintillskott och Omega-3 för mödrar även om jag själv inte kan se att det skulle kunna påverka negativt vid amning. Men man kan istället för att äta tillskott undvika arginrik föda och äta mer av kost som innehåller lysin samt äta vitamintillskott som stärker immunförsvaret.
   Aciklovir skulle jag undvika att äta under graviditet och amning. Men det är jag.:-)
   Så här står det om Aciklovir i Fass: Aciklovir går över i modersmjölk men påverkan på det diande barnet är okänd. Rådgör därför med läkare eller apotekspersonal innan du tar Aciklovir under amning.
   Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
   •förvirring
   •hallucinationer
   •huvudvärk, yrsel, dåsighet
   •Ovan nämnda vanligen reversibla biverkningar sågs oftast hos patienter med nedsatt njurfunktion eller hos patienter med anlag för dessa biverkningar men samband med behandlingen är oklar.
   •illamående
   •kräkningar
   •diarré
   •buksmärta.
   •klåda,
   •hudutslag (inkl ljuskänslighet).
   •trötthet,
   •feber
   •utmattning.

   Med Vänlig Hälsning Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Nötter som mandel, paranötter, valnötter osv innehåller väldigt mycket av aminosyran arginin, så det är nog bra att undvika ett för stort intag, alltså dra ner på konsumtionen av dessa. Med det vill jag inte avråda från att helt sluta äta nötter, men som sagt så kan det ge fler herpesutbrott om man äter mycket av arginrik föda.
   Mvh Mia

   Svara
 4. Bella on

  Hej Mia. Har du möjligtvis en längre lista på mat med mycket arginin i och L-lysin i? Alltså en typ av rekommenderar att äta/inte att äta lista. Vore jätte tacksam för en då jag på senaste haft mycket problem med långvarigt munsår som inte vill ge med sig. Eller om du kan tipsa om en sida där det står om vad man bör äta och bör undvika när man får munsår ofta. Vänligen Bella

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Bella!
   Ursäkta sent svar. Har inte hunnit med bloggen riktigt på grund av jobb och annat.
   Jag vill börja med att säga att L-lysin är väldigt värmekänsligt och vid upphettning av mat kan det därför försvinna. Du hittar lysin i högkvalitativt protein, vilt fläsk, kalkon, keso, kyckling, yoghurt, choklad ost och ägg. Om du får återkommande utbrott av herpes/munsår bör du undvika att äta choklad dock som även det innehåller höga halter arginin. Undvik även kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, mandlar, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön och gingsen som innehåller höga argininhalter och lägre lysinvärden.
   Du kan äta mer av fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor.
   Det här är en riktig balansgång som du ser. Men jag vet en riktig bra sida här på kurera.se där du kan läsa mer om dessa två aminosyror. Överst på sidan hittar du näringsguiden, vilket är en uppslagsbok skriven av Peter Willhemsson. Den är riktigt bra.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 5. Elin Bonnier on

  Hej Mia!
  Tack för intressant läsning ovan.
  Tror du att det något slags bröd som är mer ok att äta om man har utbrott av herpes?
  Tack på förhand!!
  Mvh
  Elin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Elin!
   Vete och fullkorn, samt havre är väldigt arginirikt och bör undvikas , så jag föreslår i så fall ett glutenfritt bröd dock inte bakat på nötmjöl/ mandel som också är rik på aminosyran arginin.

   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 6. Ann Nilsson on

  Hej!
  Jag fick jätte-problem med magen efter 1 tablett Valaciclovir mot herpes.
  Köpte L-lysin istället, 500 mg, kan jag ta 3 tabl per dag i början och sedan minska ner till 2 tabl, därefter 1 tabl under c:a 7-10 dagar?
  Rädd för magproblem just nu och vill ta minsta möjliga dos.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Visst kan du göra som du tänkt.
   Dock har jag ingen erfarenhet om att L-lysin påverkar magen, men börja lite försiktigt för säkerhets skull.
   Du kan också köra en underhållsdos några månader enligt dosering på burken, så kan du förhoppningsvis hålla borta eventuella utbrott.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 7. Tara on

  Hej Mia!
  Tack för en mycket bra och seriös blogg.
  Stötte på den när jag googlade hej vilt efter
  anledning till frekventa herpesinfektioner
  om man har det latent sen flera år tbx.
  Hade ingen aning om just detta med lysin etc
  påverkar herpes så är evigt tacksam jag läste
  här o ska testa L- lysin tillskott omgående.Är
  vältränad o mår bra men har fått 2 utbrott
  tätt på ryggen och nära öga och öra med stickningar
  etc. Tar aldrig medicin utan det brukar självläka
  men nu är jag klart oroad eftersom ögon är känsligt.
  Måste bero på psykisk stress mixat med jag lagt om
  kosten med mer argininbetingat typ russin,havre,
  tahini/sesam, mandelsmör och mycket kakaodrickande.
  Tänkte fråga dig om vissa livsmedel om dom har höga
  eller låga lysinvärden/arginin..; Couscous, Grönkål,Rödlök,
  Banan,Potatis, Morötter,Kvarg,Gurkmeja,Oliver,Glutenfria
  havregryn samt vilken typ av fisk har höga lysinvärden?
  Tack på förhand/ Mvh Tara

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Tara!
   Jätte sent svar från mig ser jag, men jag tycks ha missat din fråga. Förlåt!
   Vad jobbigt du har det, och naturligtvis kan en bidragande orsak vara stress och att du lagt om kosten som du beskriver.
   Lysin finns i alla animaler, dvs kött, fisk, mjölkprodukter osv. Men det gör ju även arginin.
   Det är jättekrångligt och svårt att veta vad man bör undvika, men kolla först och främst på listan i bloggen om argininrika födoämnen som bör undvikas. kurera.se har också en jättebra info om de olika aminosyrorna om du söker i “Näringsmedicinska uppslagsboken”.
   Man ska också tänka på att lysin är väldigt värmekänsligt och dör eller reduceras vid upphettning av mat.
   Couscous är vete och bör då ha högre halt arginin. Morötter har jag hört två versioner av, så jag föreslår att äta med måtta.
   Ärligt talat vet jag inte hur det står till med rödlök medan kvarg innehåller ett högt proteinvärde och även lysin. Banan går bra liksom gurkmeja,
   Hälleflundra torsk, tonfisk, lax innehåller även det mer lysin än arginin.
   Mat med ett högt lysininnehåll:
   Avokado, ananas, auzukibönor, (banan), cheddarsost, (fisk), gröna bönor, kalkon, kyckling lamm, linser, oxkött, ris, rödbetor , röda bönor, sallad, (grönkål) Kalkon, kyckling, lamm, linser, ris, rödbetor, skaldjur, sojabönor, äpple, ärter, öljäst.

   Jag tycker dock inte att man ska peta allt för mycket i kosten. Det blir bara förvirrande. Tänk istället på att undvika äta mycket av de födoämnen som har hög arginhalt som choklad och nötter som jag beskriver i bloggen och ät en varierande kost, det är bäst för kroppen.
   Du kan även so du berättar äta ett kosttillskott av lysin för att försvaga herpesviruset, men naturligtvis ska du ta hand om dig genom kosten också.
   VitaViva har en tabell på internet med en tabell Arginin/ lysin. Tyvärr kan jag inte länka här i kommentarer men googla så hittar du.
   Varma hälsningar
   Mia

   Svara
 8. TARA on

  Tack för svaret Mia, måste inflika ett tips
  för alla drabbade att det finns en suverän
  pdf på flera sidor att ladda ner från livsmedelsverket
  som tar upp de flesta livsmedel och hur mycket
  aminosyror de innehåller. Kosttillskott finns det
  bra men även många med obehagliga tillsatser
  som genomgått kemiska processer och kan störa
  tarmfloran. Så det gäller välja rätt..
  Ta hand om dig / Mvh Tara

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Tack för information om Listor på livsmedel och aminosyror.
   På nätet kan det finnas mindre bra kosttillskott så man ska tänka på att handla i auktoriserade hälsokostbutiker där produkterna är väl kontrollerade och godkända av Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.
   Vänligen Mia

   Svara
 9. Emelie on

  Hej!

  Går det att som vegan äta en kost som underlättar mot herpes? Får utbrott rejält varje månad och så här har det varit i tre år. Även innan jag blev vegan.

  Svara
 10. Jörgen on

  Hej
  Jag får bort herpes genom att trycka med en finger på stället precis då man känner att det håller på att bryta ut. Det fungerar. En kvinna lärde mig detta enkla sätt.

  Svara
 11. S on

  Hej! Har du tips på vad man kan äta som vegetarian? Sojaprodukter tex står det olika om överallt, hur är det egentligen med soja & qorn? Försvinner l-lysinet när man kokar/steker ägg? Är alla linser bra?

  Äter 3000mg L-lysin tillskott, borde jag höja eftersom jag inte äter kött/fisk? Äter även magnesium, zink, d & c-vitamin.

  Har så mycket frågor, läser på överallt men ändå undrar man bara mer och mer istället 🙂 Tack för ditt inlägg, det har varit hjälpsamt.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Lysin är som sagt väldigt värmekänsligt och försvinner vid upphettning när man steker eller kokar.
   Quorn är en svamp framställd i laboratorium och innehåller så kallade mykoproteiner som även finns i naturlig svamp, men dessvärre jag hittar ingen vidare information om quorn mer än att den innehåller ca 15 g protein per 100 g.
   Soja kommer från sojabönan och där är innehållet av aminosyrorna lysin och arginin lika mycket av båda.

   Jag tycker inte att du behöver höja dosen av lysin så länge du mår bra. Känn efter vad som funkar för dig och om ditt nuvarande intag av lysin håller utbrotten borta. (När du är vegetarian bör du dock tänka på att ta tillskott av B-vitaminer och allra viktigast är B-12.
   ( Det finns bra tillskott anpassade för vegetarianer).
   Linser innehåller mer arginin än lysin men du behöver proteinkällan.
   Jag tycker dock inte att du ska lägga allt för mycket fokus på detta om aminosyrorna. Det ger bara förvirring och oro. Oro och stress framkallar också utbrott av herpesvirus.
   Se hellre till att upprätthålla ett bra immunförsvar genom att variera din kost. Det är viktigt att inte äta samma ingredienser i kosten varje dag. Det för att du och din tarmflora ska må bra.
   75 % av ditt immunförsvar sitter i magen och med en varierad kost mår de goda magbakterierna bra och du får ett bättre immunförsvar. Även mot virus som herpes.
   Vänliga hälsningar
   Mia

   Svara
 12. Jan on

  Jag undrar om det är en vettig kombination över huvud taget att blanda intag av L-arginin och L-lysin? Jag är 58 år och tar L-arginin som tillskott för potens och träning men har också svår herpes genialt och blev chockad över vetskapen att L-arginin inte är bra då. Vad tycker du?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Om du äter tillskott av arginin och vill fortsätta med det, bör du absolut ta ett tillskott av L-lysin för att få balans mellan aminosyrorna. För mycket L-larginin i jämförelse ökar som sagt risken för utbrott av herpesvirus.
   Lysin kan man som bärare av herpesvirus äta som en underhållsdos med 2000 mg och när man känner att ett utbrott är på G, öka dosen till upp till 6000 mg under en period för att få utbrottet att gå tillbaka.
   Med vänlig hälsning
   Mia

   Svara
 13. Orolig on

  Hej, jag undrar hur l-lysin halten är på kokta ägg eftersom det helst inte ska tillagas? Och om du har tips för oss vegetarianer, sojaprodukter? Qornfärs?

  Tack på förhand

  Svara
 14. josefin on

  Jag har levt med herpesviruset sedan 2011. Genom åren har jag haft så mycket som 1 skov / månad. Och dessa varar ca 3v. Inte blåsorna men huvudvärken och ömma lymfar och leder.
  Jag har under dessa år varit vegetarian men ätit fisk, och mejeriprodukter.

  Våren 2017 bestämde jag mig för att testa helt växtbaserad kost för att få dukt på min o-hälsa kring herpesen som är mycket agressiv när den blommar ut. Jag har fram till 2018-03-19 inte haft ett enda skov!
  MEN jag var på en resa och bestämde mig för att avika min kost och äta en chokladbit. Och som ett brev på posten kom nu ett skov. Inte lika aggresivt men ändå..
  Tror att sambandet ligger i anemalier här!

  Svara
 15. J on

  Hej!

  Jag har herpes på näsan och brukar ha det ofta. Kan man äta zink (super zink 25 mg) och lysin? Kan zink vara dåligt?
  Kan man äta zink och/lysin om man är eller försöker att bli gravid?

  Tacksam för svar!
  J

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Du kan visst äta zink och lysin samtidigt.
   Zink är bra för immunförsvaret och för hudens sårläkning.
   Zink är också bra för fertilitet. Man kan äta zink när man är gravid, men jag tycker dock att man i så fall ska äta ett multivitamin/mineraltillskott avsedd för gravida. Då får du i dig rätt dos av allt.
   Lysin är ju en naturlig aminosyra som finns i kosten. Däremot vågar jag inte rekommendera gravida att ta tillskott under graviditet då jag inte har en aning om hur eller om det kan påverka fostret.

   Hälsningar Mia

   Svara
 16. Miriam on

  Hej!
  Under utbrott, kan man ta L-Lysin tillskott och Alaciklovir samtidigt? Och så en annan fråga angående dosen L-Lysin, på den burken jag köpt står det att högsta rekommenderade dos är 1500mg, men det går alltså bra att ta högre dos?
  Tacksam för svar

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   jag har ingen aning om man kan använda dessa två samtidigt, men jag skulle nog testa endast Lysin och inte ta båda samtidigt. Lysin är ju en aminosyra och ett ämne man får i sig genom kosten vilket är mer naturligt.

   Hälsningar Mia

   Svara
 17. Alvin Hornliden on

  Jag har hört att herpesblåsorna försvinner om man trycker på blåsan innan det blir ett öppet sår. Vad tror du om detta, borde jag prova eller kan man få en motsatt reaktion? Svara snabbt tack!

  Svara
 18. Mikael on

  Hej!

  Har haft munsår i 18 år med väldigt olika intervall och i näsan samt flera ställen runt munnen. Har ätit L lysine det senaste 18 månaderna regelbundet, mellan 1000 och 3000 mg om dagen. Upp till 5000 vid utbrott. Trots detta får jag regelbundna utbrott och ibland en gång i månaden. Så varför skall jag fortsätta köpa dyra kosttillskott om effekten uteblir? Missar jag något? Äter ganska kolhydratsnålt och inte särskilt mycket socker.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Det låter besvärligt att du inte får någon lindring av L-lysin.
   Har du ett dåligt immunförsvar? Stressar du mycket?
   Vid täta herpesutbrott är det bra att lägga till B6-vitamin, C-vitamin och D-vitamin samt probiotika så ökar du ditt immunförsvar.
   Det kan också bero på högt intag av largininrik kost. Höga argininnivåer återfinns i fläskkött, vilt, kalkon,mjölk och ägg, men även i nötter, vitlök, kål, soja, ost och kesella.
   Självklart ska man inte ta bort detta ur kosten, men man kan äta lite mindre av det.

   Stressar man mycket, reduceras upptaget av B-vitaminer i kroppen, och det kan vara en bra ide att tillföra sig ett B-vitaminkomplex.

   Hälsningar Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]