Riktig mat & hälsa

Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Blomkålsgryta på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hittade jag FÄRSK gurkmeja i grönsaksdisken! Yeeey! Har bara hittat det i asiatiska butiker förut!
Har du aldrig smakat färsk gurkmeja förr, gör t!

Färsk gurkmeja är helt enkelt underbar och slår pulvret med hästlängder! Jo faktiskt smakar färsk gurkmeja mer och är en smaksensation för gommen! Jag säger bara: Smaka och lukta på den, men inte för nära bara för då blir din näsa gul och det är svårt att få bort färgen sen. 🙂 

Så här ser den lilla roten ut. Jag har skalat den så du kan se hur vackert orange den är, lik en morot, men luktar lite sött och mycket kryddigt! Har du en gång smakat färsk gurkmeja kan jag lova att du aldrig mer kommer att använda pulver igen!

Färsk gurkmeja på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Se dock upp när du ska riva den. Jag hade plasthanskar på händerna och rev rakt ner i grytan, ändå var jag gul om fingrarna efteråt. En aldrig så liten bit gurkmeja färgar av sig ganska rejält så skydda kläderna med ett förkläde och undvik att spilla.

Vad gör man då med gurkmeja om inte en gryta med indiska smaker!
Jag hittade ekologisk blomkål billigt häromdagen och denna gryta med just blomkål och potatis är så himla god! Jag tillsatte linser i den för att få  proteiner och helt vegetarisk! Grytan kan serveras med naanbröd och självklart kan du utesluta linserna och servera den till en bit kött om du vill!
I grytan jag gjorde igår hade jag INTE kokosmjölk, för det glömde jag, hur jag nu kunde glömma det. Grytan blev god ändå, men det är mycket, mycket godare och krämigare med kokosmjölk i.

Vegetarisk blomkålsgryta
2 portioner
3 msk kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk gurkmeja (eller 1 msk pulver)
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk garam masala (indisk krydda)
1 blomkålshuvud, Eko
4 potatisar Eko
2 dl röda linser
1 chilifrukt (eller 1/2 tsk sambal oelek)
4 msk tomatpure
3  dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor grabbnäve färsk spenat
Färsk koriander och yoghurt

Gör så här:
Skala potatis och skär i tärningar. Bryt blomlålen i mindre buketter. Hacka gul lök och vitlök samt chilifrukten. Skala gurkmeja och ingefära och förbered med att riva ingefäran. Smält kokosfettet i en gryta och riv ner gurkmejan direkt i grytan samt fräs löken tillsammans med chili och de andra kryddorna på medelstark värme. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, linser, buljongtärning och tomatpure. Låt sjuda ca 10 minuter. Slå på kokosmjölk och en näve hackad färsk spenat. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Toppa med färsk koriander och svalkande yoghurt! Mums!


One comment on “Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]