Riktig mat & hälsa

Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Blomkålsgryta på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hittade jag FÄRSK gurkmeja i grönsaksdisken! Yeeey! Har bara hittat det i asiatiska butiker förut!
Har du aldrig smakat färsk gurkmeja förr, gör t!

Färsk gurkmeja är helt enkelt underbar och slår pulvret med hästlängder! Jo faktiskt smakar färsk gurkmeja mer och är en smaksensation för gommen! Jag säger bara: Smaka och lukta på den, men inte för nära bara för då blir din näsa gul och det är svårt att få bort färgen sen. 🙂 

Så här ser den lilla roten ut. Jag har skalat den så du kan se hur vackert orange den är, lik en morot, men luktar lite sött och mycket kryddigt! Har du en gång smakat färsk gurkmeja kan jag lova att du aldrig mer kommer att använda pulver igen!

Färsk gurkmeja på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Se dock upp när du ska riva den. Jag hade plasthanskar på händerna och rev rakt ner i grytan, ändå var jag gul om fingrarna efteråt. En aldrig så liten bit gurkmeja färgar av sig ganska rejält så skydda kläderna med ett förkläde och undvik att spilla.

Vad gör man då med gurkmeja om inte en gryta med indiska smaker!
Jag hittade ekologisk blomkål billigt häromdagen och denna gryta med just blomkål och potatis är så himla god! Jag tillsatte linser i den för att få  proteiner och helt vegetarisk! Grytan kan serveras med naanbröd och självklart kan du utesluta linserna och servera den till en bit kött om du vill!
I grytan jag gjorde igår hade jag INTE kokosmjölk, för det glömde jag, hur jag nu kunde glömma det. Grytan blev god ändå, men det är mycket, mycket godare och krämigare med kokosmjölk i.

Vegetarisk blomkålsgryta
2 portioner
3 msk kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk gurkmeja (eller 1 msk pulver)
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk garam masala (indisk krydda)
1 blomkålshuvud, Eko
4 potatisar Eko
2 dl röda linser
1 chilifrukt (eller 1/2 tsk sambal oelek)
4 msk tomatpure
3  dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor grabbnäve färsk spenat
Färsk koriander och yoghurt

Gör så här:
Skala potatis och skär i tärningar. Bryt blomlålen i mindre buketter. Hacka gul lök och vitlök samt chilifrukten. Skala gurkmeja och ingefära och förbered med att riva ingefäran. Smält kokosfettet i en gryta och riv ner gurkmejan direkt i grytan samt fräs löken tillsammans med chili och de andra kryddorna på medelstark värme. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, linser, buljongtärning och tomatpure. Låt sjuda ca 10 minuter. Slå på kokosmjölk och en näve hackad färsk spenat. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Toppa med färsk koriander och svalkande yoghurt! Mums!


One comment on “Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]