Riktig mat & hälsa

Din hjärna är formbar och du mår som du tänker!

Jag har jobbat mycket med mig själv och med mitt sätt att tänka under flera flera år. Vi arbetar  mycket med det i min kör Rönninge Show Chorus och det har blivit att jag har tagit med mig det i min vardag! Alltså Positivt tänkande!
Jag har faktiskt blivit en mycket mer harmonisk och gladare person som försöker att se positivt på saker och inte oroar mig och ältar i det förgångna så mycket som jag kunde göra förr.

Hjärnan är faktiskt formbar och du kan lura/styra  din hjärna! Tänker du positivt blir du också glad! Och att välja glädje gör dig till en vinnare! Du lever dessutom ca 7,5 år längre om du väljer glädje istället för eländes, elände! Det är det faktiskt forskat på så jag snackar inte skit eller är flummig på något sätt! 🙂
Läkarexperisen har nämligen upptäckt att hjärnan är plastsisk och går att bearbeta!

Människans gener gör oss nämligen mer pessimistiska och mindre optimistiska.
Det beror på att vi i begynnelsen levde i en farofylld miljö och våra släktingar formades med sju grundläggande emotioner: Glädje, sorg, ilska,rädsla skräck och äckel. Och som du ser är endast glädje den positiva känslan och det är därför som vi kanske låter de andra sex emotionerna styra mer. Hjärnan har två huvudvägar- att känna fara eller tillfredsställelse. När vi känner fara skickar hjärnans larmsystem ut adrenalin och cortisol i kroppen vilket sätter oss i försvar. men när vi upplever någonting posistivt belönar hjärnan oss med högre doser dopamin och glada endorfiner och vid beröring utsöndras Oxytocin vilket är också ett må-bra-hormon.

Att känna glädje uppkommer inte av sig själv om du inte väljer att känna det eftersom att det i hjärnan finns ett starkt band mellan de tänkande och de känslomässiga delarna. Därför har vi mycket god kapacitet att själva medvetet skapa glädje! 🙂

Varje tanke sätter sina spår i hjärnan oavsett om den är positiv eller negativ. Men eftersom att vi i grunden har fler känslor som handlar om kamp för överlevnad så smittar de negativa tankarna tre gånger så mycket som de positiva. Därför är det vesäntligt att fokusera på goda minnen och skaffa sig positiva upplevelser och inte älta det man inte kan påverka. Fokusera hellre på det du kan påverka.

Har man ett stressigt liv inverkar det negativt på glädjen. Och är man stressad blir man mindre empatisk och mer egoistisk och utsöndrar negativa vibbar både till sig själv och sin omgivning. Du har väl varit med om att man kan känna negativa vibrationer från en stressad eller arg människa redan innan de kommer innanför dörren?
I kören gjorde vi ett test en gång med två nya medlemmar. 
Vi skickade ut båda två  från salen där vi repar  och vår dirigent Britt-Helene bad oss andra att tänka väldigt negativt men inte med en min visa vad vi tänkte, när vi bad den ena kvinnan att komma in igen i salen där vi satt. Hon fick stå framför oss andra en stund. Sen bad Britt-Helene oss att tänka glädje och kärlek när vi bad den andra kvinnan att komma in. Den första kvinnan hade nästan velat springa iväg då hon kände våra negativa tankar väldigt starkt. Den andra kvinnan kände bara positiva vibrationer som glädje och välkomnande och fylldes själv av glädje och positivitet.

Människan är ett flockdjur och redan i urminnes tider lärde vi oss att dela med oss av och ge till andra och må bra av det.
Det är så himla enkelt och lätt men samtidigt  superviktigt att bara säga ett vänligt ord eller visa tacksamhet mot någon. Och genom att vara intresserad av andra mår vi själva bättre och sprider dessutom glädje omkring oss. Glädje och skratt har alltså en posistiv inverkan på vårt humör men även på vår hälsa.

Källa: Egen erfarenhet och
tidningen Land


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]