Riktig mat & hälsa

När livet knackar på

Ibland knackar livet på dörren och gör sig påmint om att det inte varar för evigt och  döden som man helst inte vill veta av, pockar på uppmärksamhet och bryter av livets grönskande gren så att den hänger där som på en skör tråd. Efter en tid förmultnar grenen, faller av och blir till jord. Livet varar inte för evigt!

Jag var och hälsade på min pappa i helgen.
Jag och min syster körde över hundra mil på en dag. Det var bråttom sa man. På ett demenshem ligger vår pappa så tunn och skör. Han liknar inte längre pappa, men han finns där inne i den tunna kroppen. Han som alltid varit muskulös och stark. Hans fina lockiga hår har blivit rakt och hans ansikte har förändrats.
Pappa har ramlat och brutit en kota i nacken och blivit ett vårdpaket. Han har slutat att äta och dricka och har antagligen bestämt sig att dö. Och när som helst ska han dö.
Det beskedet fick vi när vi pratade med personalen på hemmet. Det handlade om timmar eller högst ett dygn. Därför satte vi oss i bilen för att ta farväl!
Trots det sorgliga var vår resa ljus. Vi hade roligt och skrattade mycket åt gamla minnen, solen sken från en klarblå himmel och landskapet bjöd på sin bästa sida. Det var så otroligt vackert den dagen. Boendet var inbjudande och hemtrevligt och mysigt och pappa var så välvårdad, ren och fin. Solen lyste in i hans rum och den väldigt trevliga personalen bjöd oss på kaffe och mineralvatten.  Det blev ett mycket fint möte fyllt av ljus och kärlek trots det sorgliga. Döden kan vara vacker!

Men idag vill jag stänga av telefonen för jag vill inte höra när de ringer. Men jag vill ha telefonen på för jag vill veta. Och kanske hinner vi åka över hundra mil för att möta pappa levande igen?
För hoppet kom tillbaka när vi varit där en stund. Pappa hade inte rört sig på hela dagen men när vi kom lyfte han upp handen. Flera gånger. Han ville ha mer av vattnet som vi penslade i hans mun och han riktigt sög på topsen för att få i sig vätska. Han försökte även forma munnen och säga något. Han fick tillbaka färgen i det bleka ansiktet och livet- en gnista tändes lite grand tillbaka i hans ögon när vi skämtade med honom.

Lite naivt kanske, men vi lovade att komma tillbaka! Vi tog inte farväl! Vi sa på återseende.

 

 


2 comments on “När livet knackar på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]