Riktig mat & hälsa

När livet knackar på

Ibland knackar livet på dörren och gör sig påmint om att det inte varar för evigt och  döden som man helst inte vill veta av, pockar på uppmärksamhet och bryter av livets grönskande gren så att den hänger där som på en skör tråd. Efter en tid förmultnar grenen, faller av och blir till jord. Livet varar inte för evigt!

Jag var och hälsade på min pappa i helgen.
Jag och min syster körde över hundra mil på en dag. Det var bråttom sa man. På ett demenshem ligger vår pappa så tunn och skör. Han liknar inte längre pappa, men han finns där inne i den tunna kroppen. Han som alltid varit muskulös och stark. Hans fina lockiga hår har blivit rakt och hans ansikte har förändrats.
Pappa har ramlat och brutit en kota i nacken och blivit ett vårdpaket. Han har slutat att äta och dricka och har antagligen bestämt sig att dö. Och när som helst ska han dö.
Det beskedet fick vi när vi pratade med personalen på hemmet. Det handlade om timmar eller högst ett dygn. Därför satte vi oss i bilen för att ta farväl!
Trots det sorgliga var vår resa ljus. Vi hade roligt och skrattade mycket åt gamla minnen, solen sken från en klarblå himmel och landskapet bjöd på sin bästa sida. Det var så otroligt vackert den dagen. Boendet var inbjudande och hemtrevligt och mysigt och pappa var så välvårdad, ren och fin. Solen lyste in i hans rum och den väldigt trevliga personalen bjöd oss på kaffe och mineralvatten.  Det blev ett mycket fint möte fyllt av ljus och kärlek trots det sorgliga. Döden kan vara vacker!

Men idag vill jag stänga av telefonen för jag vill inte höra när de ringer. Men jag vill ha telefonen på för jag vill veta. Och kanske hinner vi åka över hundra mil för att möta pappa levande igen?
För hoppet kom tillbaka när vi varit där en stund. Pappa hade inte rört sig på hela dagen men när vi kom lyfte han upp handen. Flera gånger. Han ville ha mer av vattnet som vi penslade i hans mun och han riktigt sög på topsen för att få i sig vätska. Han försökte även forma munnen och säga något. Han fick tillbaka färgen i det bleka ansiktet och livet- en gnista tändes lite grand tillbaka i hans ögon när vi skämtade med honom.

Lite naivt kanske, men vi lovade att komma tillbaka! Vi tog inte farväl! Vi sa på återseende.

 

 


2 comments on “När livet knackar på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]