Riktig mat & hälsa
Chiapannkakor med bär på ett grå/blå fat. Grapefrukt och morotsjuice i bakgrunden

Gluten- och laktosfri chiapannkaka

Idag till frukost har jag ätit chiapannkaka.
Jag gjorde den gluten- och laktosfri eftersom att jag inte tål något av det. Dessa pannkakaor är väldigt goda och mättande. Dessutom väldigt nyttiga.

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är nämligen riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.nyttiga också. Chiafrön är ju så rika på proteiner, Omega-3, antioxidanter och kostfibrer. Och att äta en frukost med mycket proteiner och kostfibrer gör att man håller sig mätt längre och får energi för hela dagen.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie.
Eller bara enkelt dricka dem i juice eller vatten.  Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Det som Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: Vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ha en underbar dag! // Mia

Chiapannkaka
4 pannkakaor
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjölk
1 nypa salt
2 krm vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk

Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör: Bär

Gör så här:
Blanda chiafrön med mandelmjölk, salt och vaniljpulver. Låt stå minst en halv timme. Blanda ner övriga ingredienser och låt svälla ytterligare 10 minuter. Stek i kokosolja eller smör. Servera med bär som du gillar.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]