Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Cancerceller livnär sig på socker!

Forskning visar att höga blodsockernivåer ökar risken att dö i cancer!

Redan 1931 visade Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller livnär sig på/ bränner mycket socker!
Otto Warburg visade att cancer inte kunde överleva i basisk miljö! Otto Warburg använde sig av sockernivåer i artärer på väg in i en tumör och det utgående blodet i venerna. Tumörerna använde sig av stora mängder socker och han räknade ut att cancer omvandlar två tredjedelar av allt socker till mjölksyra.
Idag är det vedertaget att tumörer utnyttjar glycosen alltså den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker. Tumörceller har ofta fler glykostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna.

Cancertumörer använder 5-35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och omvandlar det till mjölksyra.
I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har undersökningar visat att höga blodsockernivåer ger sämre prognos vid alla typer av cancer.
Socker frigör hormoner som är kända för att öka celldelningshastigheten, nämligen insulin och IGF-1 (InsulinLikeGrowthFaktor-1).

Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1
IGF-1 verkar spela en central roll vid utvecklingen av cancer då studier visat att receptorn för IGF-1 finns i större mängd på ytan av cancerceller. Man har även funnit receptorer för det blodsockersänkande hormonet insulin på ytan av tumörer.

I levern frigörs insulin av socker och snabba kolhydrater som i sin tur höjer blodsockerhalterna.
När cancer har bildats stimulerar IGF-1 tillväxten av cancerceller genom att tränga in i cancercellen som får den att växa och ger ett mer agressivare cancerförlopp.
Utan IGF-1 kan en cancercell inte existera eftersom att cancerceller inte kan omsätta fett eller protein då de är helt beroende av glucos (socker). IGF-1 motverkar att cellerna dör, därför är de helt beroende av IGF-1 för att överleva och föröka sig.

Prostatacancer, bröstcancer, tjocktarmcancer och malign melanom är alla kopplade till höga halter av IGF-1.
En svensk studie visar att risken för livmoderscancer ökar med hela 40 procent för dem som tillhör de som äter mest socker, och en annan enorm studie visade att strupcancer ökade med 60 procent för den som åt mest socker.
Det som händer när cellerna delar sig snabbare än normalt är att skador som kan uppstå i arvsmassan inte hinner reparera sig och då uppstår cancer. Man göder alltså cancer genom att äta socker/snabba kolhydrater (raffinerat socker, flingor, ris, pasta, bröd) som har långa sockermolekyler och som sedan bryts ner till enkla sockermolekyler-glycos i magen.

Vid det världsledande cancersjukhuset MD Anderson cancer center i Texas upptäckte läkaren Mary Ann Weiser att patienter som lider av akut leukemi i regel dör snabbare om de vid diagnosen leder av åldersdiabetes och har högt blodsocker.
Det resulterade i att man gick igenom över 5 500 journaler där alla former av cancerdiagnoser ingick. Efter genomgången kunde man bekräfta att högt blodsocker var kopplat till en snabbare död.

Omsättningen av kolhydrater genererar stora mängder fria radikaler vilket kan generera cancer genom att ge stora skador på arvsmassan.

Ju mer socker du konsumerar får du även en sämre B-vitaminstatus.
Eftersom att B-vitaminer bidrar till celldelningen i kroppen och en brist gör att celldelningen inte blir optimal ökar därför risken för cancer.

Läs även mitt tidigare inlägg: Ditt hjärta vill inte ha socker

Källor:
Forskning och framsteg
Fredrik Paulun
Kostdemokrati


16 comments on “Cancerceller livnär sig på socker!

  1. Sollan on

    Intressant men jag förstår nog inte riktigt. Om cancercellen livnär sig på socker borde väl blodsockerhalten vara lägre om sockret äts upp av cancern? Jag är kanske trögfattad? Ligger själv på 5,7 och det är ju acceptabelt.

    Svara
  2. Ellinor on

    Soltån, jag ser att ingen svarat dig. Men det är ju så att om du har har mycket socker i kroppen, högt blodsocker, så finns det mycket näring för cancern att äta & växa & livnära sig på. Medan om man inte har mycket socker, så finns det inte något för cancern att livnära sig på och man kan lättare behandla och få bort den. Hoppas det förklarar lite. 🙂

    Svara
  3. Lars Johansson on

    Kan man få lägga till följande: Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att processat kött klassas som säkert cancerframkallande, rött kött som cancerframkallande med ungefär samma sannolikhet som akrylamid, UV-strålning och eldrök, dvs mycket hög sannolikhet. Konsumtion av processat kött som korv och skinka ökar risken för tjock- och ändtarmscancer och cancer i bukspottskörtel och prostata. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent. Källa: Världshälsoorganisationen 2015, WHO-rapport om samband mellan rött kött, charkprodukter och cancer.

    Svara
  4. Maria Stenberg on

    Så länge man äter svenskt ekologiskt kött behöver man inte oroa sej (kött fritt från antibiotika, tillväxthormoner o kraftfoder).
    Det är ju såklart alla tillsatser som är farliga, inte själva köttet. Människan har alltid ätit kött, men det är först nu de 30 sista åren som köttkvaliteten spårat ur!
    Däremot är det viktigt att tillaga köttet varsamt, gärna på låg temperatur under längre tid.
    Dessutom är det viktigt att komplettera med grönsaker. All mat, sånär på grönsaker, är ”sur mat”, så genom att äta grönsaker som är ”basisk mat” får du en gynnsam PH-balans i kroppen!

    Svara
    • Baltasar on

      Du har fått det lite om bakfoten. Det är självklart att kött inte är nyttigt för oss. Precis som du säger så behöver man hålla kroppen basisk och kött är inte basiskt. Det är logiskt att vi är herbivores, inte omnivores och att det är bland annat därför animaliskt kommer med så mycket sjukdomar. Hade vi varit naturliga köttätare så hade vi varit byggda för det och ätit köttet rått och blodigt utan några som helst problem.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)