Riktig mat & hälsa

Cancerceller livnär sig på socker!

Forskning visar att höga blodsockernivåer ökar risken att dö i cancer!

Redan 1931 visade Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller livnär sig på/ bränner mycket socker!
Otto Warburg visade att cancer inte kunde överleva i basisk miljö! Otto Warburg använde sig av sockernivåer i artärer på väg in i en tumör och det utgående blodet i venerna. Tumörerna använde sig av stora mängder socker och han räknade ut att cancer omvandlar två tredjedelar av allt socker till mjölksyra.
Idag är det vedertaget att tumörer utnyttjar glycosen alltså den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker. Tumörceller har ofta fler glykostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna.

Cancertumörer använder 5-35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och omvandlar det till mjölksyra.
I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har undersökningar visat att höga blodsockernivåer ger sämre prognos vid alla typer av cancer.
Socker frigör hormoner som är kända för att öka celldelningshastigheten, nämligen insulin och IGF-1 (InsulinLikeGrowthFaktor-1).

Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1
IGF-1 verkar spela en central roll vid utvecklingen av cancer då studier visat att receptorn för IGF-1 finns i större mängd på ytan av cancerceller. Man har även funnit receptorer för det blodsockersänkande hormonet insulin på ytan av tumörer.

I levern frigörs insulin av socker och snabba kolhydrater som i sin tur höjer blodsockerhalterna.
När cancer har bildats stimulerar IGF-1 tillväxten av cancerceller genom att tränga in i cancercellen som får den att växa och ger ett mer agressivare cancerförlopp.
Utan IGF-1 kan en cancercell inte existera eftersom att cancerceller inte kan omsätta fett eller protein då de är helt beroende av glucos (socker). IGF-1 motverkar att cellerna dör, därför är de helt beroende av IGF-1 för att överleva och föröka sig.

Prostatacancer, bröstcancer, tjocktarmcancer och malign melanom är alla kopplade till höga halter av IGF-1.
En svensk studie visar att risken för livmoderscancer ökar med hela 40 procent för dem som tillhör de som äter mest socker, och en annan enorm studie visade att strupcancer ökade med 60 procent för den som åt mest socker.
Det som händer när cellerna delar sig snabbare än normalt är att skador som kan uppstå i arvsmassan inte hinner reparera sig och då uppstår cancer. Man göder alltså cancer genom att äta socker/snabba kolhydrater (raffinerat socker, flingor, ris, pasta, bröd) som har långa sockermolekyler och som sedan bryts ner till enkla sockermolekyler-glycos i magen.

Vid det världsledande cancersjukhuset MD Anderson cancer center i Texas upptäckte läkaren Mary Ann Weiser att patienter som lider av akut leukemi i regel dör snabbare om de vid diagnosen leder av åldersdiabetes och har högt blodsocker.
Det resulterade i att man gick igenom över 5 500 journaler där alla former av cancerdiagnoser ingick. Efter genomgången kunde man bekräfta att högt blodsocker var kopplat till en snabbare död.

Omsättningen av kolhydrater genererar stora mängder fria radikaler vilket kan generera cancer genom att ge stora skador på arvsmassan.

Ju mer socker du konsumerar får du även en sämre B-vitaminstatus.
Eftersom att B-vitaminer bidrar till celldelningen i kroppen och en brist gör att celldelningen inte blir optimal ökar därför risken för cancer.

Läs även mitt tidigare inlägg: Ditt hjärta vill inte ha socker

Källor:
Forskning och framsteg
Fredrik Paulun
Kostdemokrati


16 comments on “Cancerceller livnär sig på socker!

  1. Sollan on

    Intressant men jag förstår nog inte riktigt. Om cancercellen livnär sig på socker borde väl blodsockerhalten vara lägre om sockret äts upp av cancern? Jag är kanske trögfattad? Ligger själv på 5,7 och det är ju acceptabelt.

    Svara
  2. Ellinor on

    Soltån, jag ser att ingen svarat dig. Men det är ju så att om du har har mycket socker i kroppen, högt blodsocker, så finns det mycket näring för cancern att äta & växa & livnära sig på. Medan om man inte har mycket socker, så finns det inte något för cancern att livnära sig på och man kan lättare behandla och få bort den. Hoppas det förklarar lite. 🙂

    Svara
  3. Lars Johansson on

    Kan man få lägga till följande: Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att processat kött klassas som säkert cancerframkallande, rött kött som cancerframkallande med ungefär samma sannolikhet som akrylamid, UV-strålning och eldrök, dvs mycket hög sannolikhet. Konsumtion av processat kött som korv och skinka ökar risken för tjock- och ändtarmscancer och cancer i bukspottskörtel och prostata. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent. Källa: Världshälsoorganisationen 2015, WHO-rapport om samband mellan rött kött, charkprodukter och cancer.

    Svara
  4. Maria Stenberg on

    Så länge man äter svenskt ekologiskt kött behöver man inte oroa sej (kött fritt från antibiotika, tillväxthormoner o kraftfoder).
    Det är ju såklart alla tillsatser som är farliga, inte själva köttet. Människan har alltid ätit kött, men det är först nu de 30 sista åren som köttkvaliteten spårat ur!
    Däremot är det viktigt att tillaga köttet varsamt, gärna på låg temperatur under längre tid.
    Dessutom är det viktigt att komplettera med grönsaker. All mat, sånär på grönsaker, är ”sur mat”, så genom att äta grönsaker som är ”basisk mat” får du en gynnsam PH-balans i kroppen!

    Svara
    • Baltasar on

      Du har fått det lite om bakfoten. Det är självklart att kött inte är nyttigt för oss. Precis som du säger så behöver man hålla kroppen basisk och kött är inte basiskt. Det är logiskt att vi är herbivores, inte omnivores och att det är bland annat därför animaliskt kommer med så mycket sjukdomar. Hade vi varit naturliga köttätare så hade vi varit byggda för det och ätit köttet rått och blodigt utan några som helst problem.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]

Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Blogginlägg

På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll? Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze 1 blomkålshuvud2 dl vetemjöl 1-1,25 dl kolsyrat vatten1/2 msk paprikakrydda1 tsk salt en knivsudd cayenpepparnågra drag med […]

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]