Riktig mat & hälsa

Vad är candida och hur vet du att du har det?

Många människor idag har en överväxt av candida, vilket kan ge riktigt besvärliga symtom. 

Men vad är candida och hur vet man att man har det?

Kroppen består både av celler och bakterier.De flesta bakerier i kroppen lever i magen och är väldigt viktiga för tarmfloran. De goda bakterierna i magen har som uppgift att skapa enzymer för nedbrytning av mat samt att producera vitamin- B och K-vitamin. De bra bakterierna har även som uppgift att aktivera immunförsvaret- därför är probiotika så bra att ta som tillskott. Goda bakterier finns också till för att förhindra tillväxt av parasiter, svampinfektioner och andra skadliga bakterier.

Candia Albicans är egentligen en fredlig, vanlig jästsvamp som lever i tarmfloran i harmoni med andra microorganismer- bakterier och hjälper till att eliminera och städa bort skadliga ämnen ur kroppen och låta dem passera normalt genom de normala detoxifieringsvägarna i form av avföring och urin.
Om tarmfloran är välbalanserad reglerar bakterierna varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan.

Men om tarmfloran hamnar ur balans som av dåliga kostvanor vissa läkemedel som antibiotika och P-piller, samt yttre påverkan av exempelvis luftföroreningar kan det leda till att Candida intar en agressiv form som tar sig igenom tarmväggen och ut i blodomloppet, så kallad Systemisk Candidiasis. Man kan då som första symtom börja känna ett starkt behov och sug efter sötsaker, bröd eller pasta.

Liksom kroppen använder sig av glucos som sitt primära drivmedelför att skapa energi (ATP), kan glucos även bli Candidas primära källa för tillväxt.
Systemisk Candidiasis- den agressiva formen av candidasvampen använder sig nämligen av glucos som egentligen är avsedd för kroppens energi och sätter igång en fermiteringsprocess och kan på så sätt föröka sig okontrollerat.

När Candida är i sin agressiva form släpper den genom sin ämnesomsättningsprocess massor av toxiner i kroppen.
Systemisk Candidiasis orsakar många störningar i kroppen som koncentrationsproblem och fumlighet eller en känsla av att vara smått berusad, yr och bakfull, eftersom Candida med hjälp av glucos sätter igång en fermenteringsprocess som skapar de två biprodukterna alkohol och acetaldehyd vilka absorberas genom blodet och påverkar hjärnan på samma sätt som  några glas alkohol.
Acetaldehyd är ett ämne som verkar för nedbrytningen av alkohol i levern och magsäcken som ger den klassiska känslan av att vara bakfull vilket kan ge huvudvärk och en känsla av illamående.
Candida kan även producera ett falskt östrogen som ger signaler till kroppen att det finns tillräckligt med östrogen och hämmar därmed den naturliga produktionen vilket i sin tur kan ge menstrationsrubbningar.

Vem har som tjej inte fått svamp i underlivet efter en antibiotikakur?
Antibiotika är en stor bov när det gäller överväxt av svamp och parasiter, då antibiotika inte bara dödar de ogynnsamma bakterierna utan även de goda.
Därför är det en god ide att alltid äta ett tillskott av probiotika för att på så sätt återställa tarmfloran under och efter en antibiotikakur.

Det finns en hel mängd olika symtom som en överväxt av Candida i kroppen kan ge. Vanligaste symtomen kan vara:

. Uppsvälld och gasig mage
. Förstoppning
. Diarre
. IBS
. Muntorrhet
. Beläggning på tungan
. Dålig andedräkt
. Extremt sötsug
. Allergier/ överkänslighet
. Acne/ dålig hy
. Torrhet i huden som orsakar klåda
. Led- och muskelbesvär
. Nagelsvamp
. Kronisk trötthet
. Ångest
. Sämre minne
. Yrsel
. Mental dimma
. Koncentrationssvårigheter/ fumlighet
. Psykisk ohälsa
. Återkommande huvudvärk
. Dåligt immunförsvar/ återkommande förkylningar
. Astma
. Sköldkörtelbesvär/ binjurar
. Kalla fötter och händer/ dålig blodcirkulation
. Öroninfektioner
. Håravfall
. PMS-mestruationsbesvär
. Rubbad hormonbalans
. Infertilitet
. Svampinfektioner i underlivet/ sveda, klåda och flytningar
. Urinvägsinfektion
. Järnbrist
. Ostabilt blodsocker
Så här testar du om du har Candida:
OBS!!
Gör testet på morgonen innan du ätit eller druckit något.

. Fyll upp ett glas med vatten
. Samla en stor mängd saliv i munnen.
. Spotta i glaset med vattnet
. Titta i glaset varje kvart i 45 minuter.

Hänger det trådar från saliven ner i vattnet eller om allt saliv har sjunkit till botten är det ett tecken på att man har en överväxt av Candida. Ju mer trådar eller ju mer saliv som sjunkit till botten av glaset, dessto större Candidaöverväxt.

Jag återkommer snart i ett inlägg om hur du får bort din Candida, så håll ögonen öppna!

Mia

Källa:
Hälsa om livsstil/ Candida
Sanna Ehdin-Candida


20 comments on “Vad är candida och hur vet du att du har det?

 1. Johanna on

  Hej! Jag har gjort en strikt detox i två månder för att svälta ut eventuellt överväxt av Candida, men då jag gör ditt test visar det på kraftig överväxt. Finns det andra test, så att man kan dubbelkolla om testet visar rätt?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag vet att det går att kolla genom odling av blod, urin och saliv hos läkare. Annars är ett avföringsprov mer säkert än saliv. Googla på om någon kan hjälpa dig med det. Har sett en sida: 4health.se som gör hälsotester
   Läste även en kommentar någonstans att det för henne hade tagit fyra månader innan saliven såg ut som den skulle och det tog ganska lång tid för mig också.
   Lycka till!
   Med Vänlig Hälsning// Mia

   Svara
   • Johanna on

    Tack för snabbt svar! Innan jag gjorde salivtestet så trodde jag att jag var klar med min detox, så under några dagar har jag nu fått i mig socker och lite mjölk. Anser du att jag måste börja om från ruta ett, dvs detoxa 4 månader till, eller är “skadan” inte så stor?
    Vänligen, Johanna

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

     Hej igen Johanna!
     Nej inte ska du behöva börja OM från början om du bara har fuskat någon dag.
     Men det värsta med candida som lever på socker är att har man väl fått det så är det svårt att bli av med det. Därför tycker jag att du ska försöka fortsätta undvika socker så mycket du kan, även om salivprov eller annat ser positivt ut. Det är så lätt att man får tillbaka Candida. Jag kan berätta att trots att jag aldrig äter socker, gluten, mjölk sedan flera år tillbaka, (fuskar ibland med ost) får jag trots det känningar av Candida- svamp om jag skulle fuska, vilket jag gjorde i somras. Det yttrar sig till att börja med beläggning på tungan, huvudvärk, uppblåst mage och så får jag nässelutslag.
     Med Vänlig Hälsning Mia

     Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   När man har candida i munnen, är det en stark signal för att man har candidaöverväxt i kroppen. Så det bästa är att som jag beskriver i inlägget, undvika socker vilket göder candidasvampen. Undvik alltså socker, och kolhydratrik kost, mejeriprodukter, processad och färdigmat, halvfabrikat, jäst, stärkelserika rotfrukter och grönsaker, alkohol, söt frukt, exempelvis banan och torkad frukt där sockerhalten är mer koncentrerad samt söta drycker som juice, läsk och saft. Rökning kan också orsaka “svamp” i munnen.
   Borsta gärna tänderna eller skölj munnen med bikarbonat någon gång i veckan. Du kan också “skölja”, göra en oilpulling med kokosolja ca 5 minuter dag. Undvik helst tandkräm då det ofta innehåller xylitol.
   Hälsningar Mia

   Svara
   • discover_tmo_universe4@hotmail.com on

    Så… man ska inte äta? 😛
    Jag har fått läsa svenska och engelska medicinska artiklar och sett videoklipp tills jag lessnade och gav upp ätandet!
    Långt senare gjorde jag en sallad med paprika och tomat och pressade lite apelsin ovanpå samt några droppar olivolja och salt.
    Du skriver:
    “Undvik alltså socker, och kolhydratrik kost, mejeriprodukter, processad och färdigmat, halvfabrikat, jäst, stärkelserika rotfrukter och grönsaker, alkohol, söt frukt, exempelvis banan och torkad frukt där sockerhalten är mer koncentrerad samt söta drycker som juice, läsk och saft.”
    Speciellt för en vegetarian som jag är detta absolut hemskt. Jag tycker att alla bör förstå att ni inte bör sitta och grubbla och testa er själv. Boka ett läkarbesök! 200 kronor värt besväret! Det tänker jag göra. Annars känns det för jobbigt! Jag har redan tarmtrubbel sedan 6 år tillbaka och att läsa detta gör att jag kan inte äta nötterna för att få proteinen, inte sötpotatisen, inte banan som är superviktigt egentligen för vegetarianer och veganer, inte äpplen för de är kolhydrater som är söta OCH kan sätta igång jäsning, inga andra kolhydrater, inga bönor eftersom de kommer att göra mig mer ont än gott i min situation… Jag trodde att man ska GÄRNA få i sig fermenterad mat och även vatten med vinäger, för att rensa kroppen men candida blir värre med sådant enligt vissa källor.
    Kan inte äta tomater också!!?? Dessutom inte dadlar som egentligen är som medicin, tillsammans med russin, eftersom det triggar candida på grund av hög kolhydratnivå samt sockernivå…. Tänker dricka buljong
    Väger 56, är 26 år gammal tjej. Är ytterst medveten (fööör medveten) om häsosam kost och min kropp får vanligtvis den renaste maten. Däremot sedan jag har haft dåligt med ekonomin 2012 och levde på nästan inga kalorier, drack te trots att jag var extremt aktiv och spädde ut tomatpuré med buljong… Delade ett äpple på hela dagen, havregrynspåsar blev till slut det enda jag köpte…. Sedan fick problem med förstoppningarna… vilket innebar att jag behövde laxeringsmedel och åkte in på akuten på grund av förstoppning och att jag inte kunde andas…. De försökte med allt möjligt men det gick inte att lösa (3 dagar senare kommer det ner lite flytande i toastolen, inget annat. Trots att jag hade ätit bra fibrer, broccoli eller vitkål… ja hade jag möjlighet att köpa mat så valde jag det som var mest näringskoncentrerat som dadlar också). Jag kunde hålla i 3,5 kg vatten över natt och dessutom bli förstoppad av urin, ja det vill säga att jag kunde inte kissa (utan urinvägsinfektion, utan helt enkelt vatten ansamlades in min mage och vårdcentralens läkare söööög och kunde inte vara mer värdelös för mig)…. Jag drack inte och skadade inte njurarna eller lever, nej faktiskt så visade proverna alltid normala värden på levern och njurarna…. Ödem? Ascites? Candida? Jag har blivit liksom BESATT av att läsa på nätet om sjukdomar och symptom för INGA I VÅRDEN HJÄLPER MIG!! Nu kommer jag hit och läser din text och inser…. Gud när ska det här sluta….
    Jag får inte ens dricka te enligt nätet!? Ska boka tid hos läkare helt enkelt och tills dess leva på vatten antar jag … 🙁

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

     Hej!
     Mina råd om kost i detta inlägg är ett effektivt sätt att jobba med sin kropp under en period (alltså inte för livet) för att bli av med candida. Och det finns massor av goda och näringsrika livsmedel man kan äta istället. Exempelvis kan du istället för stärkelserika rotfrukter byta ut exempelvis potatisen mot te.x quinoa. Du kan äta massor av grönsaker som sallad, spenat,broccoli, kål av alla sorter, bra fetter som från avokado, kokosolja, fet fisk eller kött om du vill det. Det bästa mot just candida är att föredra bär framför frukt under en tid eftersom att frukt innehåller mer socker. Mjölk som jag själv anser att man inte behöver alls egentligen kan man under en period byta ut mot kokosmjölk eller havremjölk osv, osv.
     Det man undviker under den tid man svälter ut candida är vitt bröd, vit pasta, vitt ris, vitt socker, kolhydratrik kost som skräpmat, färdigmat, processad mat och halvfabrikat. Denna skräpmat tycker jag att alla borde undvika ALLTID!Laga din mat från grunden så du vet vad du stoppar i dig. Våra kroppar är nämligen inte gjorda för den sortens mat. Det orsakar på sikt sjukdomar som, inflammationer, hjärt-kärlproblem, gikt, candida osv. Det är också viktigt att rotera måltiderna. Att man inte äter samma sak varje dag. Det för att gynna de goda bakterierna i tarmfloran.
     Det är en god ide av dig att gå till en läkare eller en näringsterapeut, homeopat för att få ett utlåtande. Det är mycket bättre än att gissa och leta på nätet om vad dina symtom beror på.
     När jag själv har bett om att få göra ett prov för candida hos läkare har jag blivit nekad. Enligt de läkare jag besökt har man inte candida om man inte är svårt sjuk i te.x cancer. Förhoppningsvis har du bättre tur än jag.
     Vänliga hälsningar Mia

     Svara
 2. Mari on

  Jag fick en créme som heter dakacort som används vid fotsvamp. Jag ha besvär inne i näsan och ska smörja inuti morgon o kväll😬 Är det ngn som provat? Blir bara orolig för att den egenligen Är tillför fotsvamp??? Ehhh jag kör in den direkt i näsan. Är det skadligt ????

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag känner inte till den salva som du beskriver. Jag skulle själv undvika fotsvampssalvan men vill inte avråda någon annan att använda. Du ska dock vara försiktig med att spruta in salvan i näsan.
   Ta ytterst lite på en bomullspinne och smörj försiktigt inne i näsan i så fall.
   Hälsningar Mia

   Svara
 3. Lydia on

  Hej!

  Jag håller på med en Candida-kur just nu och är inne på slutet av första reningsveckan. Har dock svårt att få saker gjorda då jag är slutkörd i princip hela tiden och har muskelvärk i hela kroppen till och från – lite som en känsla av influensa fast utan febern. Är det abstinens jag har, och hur kan man mildra det under kurtiden? Måste ju fortfarande fortsätta med livet.
  Sen undrar jag även om man måste lägga av med gluten/mejeri/socker efter att man avslutat kuren? Vill ju “rensa” kroppen men vill inte sluta helt och hållet med dessa födoämnen. T.ex. om man äter rårörsocker istället för raffinerat/vitt? Eller fullkornsvete istället för vanligt? Och ökar intag av basisk föda?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   När man renar kroppen från toxiner och candida kan man få sjukdomskänsla i kroppen och huvudvärk, samt känna sig trött. Det kan vara ganska påfrestande. Men efter en vecka borde det vända och man känner sig piggare och piggare. Ett råd är att dricka mycket vatten, minst 2 liter/dag och vila mycket.
   Det bästa efter en detox av candida är att inte gå tillbaka till den kost som gjorde dig sjuk från början. Candida är svårt att få bort och socker kan få den att komma tillbaka väldigt snabbt.För mig har det tagit flera år. Än idag kan jag känna av det om jag slarvar med maten eller äter något med socker.
   Så var försiktig med åtminstone socker i alla former och som sagt, raffinerade livsmedel, snabbmat och färdiglagat.Själv sötar jag numer exempelvis med frukt i smoothie, eller dadlar eller honung i bakverk.
   Jättebra är också att lägga till mer grönsaker- gärna ekologiska till kosten.
   Hälsningar Mia

   Svara
 4. Rebecca on

  Hej,
  Sedan flera år tillbaka så diagnostiserades jag med Chrons och har sedan dess agerat som någon form av labbråtta för mina läkare där jag testat olika mediciner som dock aldrig lett till någon positiv förändring. Min läkare vill nu att jag ska börja på Humira igen, vilket är något jag absolut inte vill då den kan ge hemska bieffekter. Min pappa gav mig en bok ’Magstark’ som jag precis börjat läsa och där dök Candida upp. Ju mer jag läste ju mer kände jag igen symptomerna. Har googlat runt lite och hamna här. Det jag undra är, vad får man egentligen äta och inta äta? Finns det läkemedel för att få kontroll på svampen i tarmen? Naturliga preparat? Vill bara bli frisk och slippa leva med konstant smärts.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag har skrivit ett inlägg som jag tyvärr inte kan länka till här. Men om du söker på: “Har du candidaöverväxt? Så blir du av med den”, i min blogg, kan du hitta tips och råd på vad jag föreslår vid candida. Men det gäller även att bibehålla sunda matvanor när man mår bättre,så jag föreslår att du googla på IFD-kost(antiinflammatorisk föda) och tänka på att äta så mycket ekologisk mat som möjligt
   Det är också viktigt att äta tillskott med antioxidanter, D-vitamin och Omega-3.Även gurkmeja har en antiinflammatorisk påverkan i kroppen.Och Glutamin (L-glutamin) och zink har en läkande förmåga på tarmen.
   När det gäller Chrons sjukdom som ju är en inflammatorisk sjukdom vill jag även påtala att det är jätteviktigt att ta hand om sig själv både psykiskt och fysiskt. Stress till exempel ökar inflammationer i kroppen och det finns kopplingar mellan hög stress och tarmsjukdomar. Viktigt är också att stötta sina binjurar. Har man trötta binjurar orkar de inte producera tillräcklig mängd kortisol som hjälper kroppen läka inflammationer. Det är också viktigt att äta matsmältningsenzymer. Och det gäller även att tugga maten ordentligt. När man tuggar utsöndras nämligen matspjälkande enzymer redan i munhålan. Enzymer är proteiner som används vid varje funktion i vår kropp och hjälper till att bryta ner födan. Enzymer bidrar alltså till förbättrad matsmältning och näringsupptag. Viktigt är också att se till att ha en bra tarmflora. Probiotika och gärna syrade grönsaker som innehåller bra bakterier för mag-tarmfloran.

   Vänliga Hälsningar Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]