Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Vad är candida och hur vet du att du har det?

Många människor idag har en överväxt av candida, vilket kan ge riktigt besvärliga symtom. 

Men vad är candida och hur vet man att man har det?

Kroppen består både av celler och bakterier.De flesta bakerier i kroppen lever i magen och är väldigt viktiga för tarmfloran. De goda bakterierna i magen har som uppgift att skapa enzymer för nedbrytning av mat samt att producera vitamin- B och K-vitamin. De bra bakterierna har även som uppgift att aktivera immunförsvaret- därför är probiotika så bra att ta som tillskott. Goda bakterier finns också till för att förhindra tillväxt av parasiter, svampinfektioner och andra skadliga bakterier.

Candia Albicans är egentligen en fredlig, vanlig jästsvamp som lever i tarmfloran i harmoni med andra microorganismer- bakterier och hjälper till att eliminera och städa bort skadliga ämnen ur kroppen och låta dem passera normalt genom de normala detoxifieringsvägarna i form av avföring och urin.
Om tarmfloran är välbalanserad reglerar bakterierna varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan.

Men om tarmfloran hamnar ur balans som av dåliga kostvanor vissa läkemedel som antibiotika och P-piller, samt yttre påverkan av exempelvis luftföroreningar kan det leda till att Candida intar en agressiv form som tar sig igenom tarmväggen och ut i blodomloppet, så kallad Systemisk Candidiasis. Man kan då som första symtom börja känna ett starkt behov och sug efter sötsaker, bröd eller pasta.

Liksom kroppen använder sig av glucos som sitt primära drivmedelför att skapa energi (ATP), kan glucos även bli Candidas primära källa för tillväxt.
Systemisk Candidiasis- den agressiva formen av candidasvampen använder sig nämligen av glucos som egentligen är avsedd för kroppens energi och sätter igång en fermiteringsprocess och kan på så sätt föröka sig okontrollerat.

När Candida är i sin agressiva form släpper den genom sin ämnesomsättningsprocess massor av toxiner i kroppen.
Systemisk Candidiasis orsakar många störningar i kroppen som koncentrationsproblem och fumlighet eller en känsla av att vara smått berusad, yr och bakfull, eftersom Candida med hjälp av glucos sätter igång en fermenteringsprocess som skapar de två biprodukterna alkohol och acetaldehyd vilka absorberas genom blodet och påverkar hjärnan på samma sätt som  några glas alkohol.
Acetaldehyd är ett ämne som verkar för nedbrytningen av alkohol i levern och magsäcken som ger den klassiska känslan av att vara bakfull vilket kan ge huvudvärk och en känsla av illamående.
Candida kan även producera ett falskt östrogen som ger signaler till kroppen att det finns tillräckligt med östrogen och hämmar därmed den naturliga produktionen vilket i sin tur kan ge menstrationsrubbningar.

Vem har som tjej inte fått svamp i underlivet efter en antibiotikakur?
Antibiotika är en stor bov när det gäller överväxt av svamp och parasiter, då antibiotika inte bara dödar de ogynnsamma bakterierna utan även de goda.
Därför är det en god ide att alltid äta ett tillskott av probiotika för att på så sätt återställa tarmfloran under och efter en antibiotikakur.

Det finns en hel mängd olika symtom som en överväxt av Candida i kroppen kan ge. Vanligaste symtomen kan vara:

. Uppsvälld och gasig mage
. Förstoppning
. Diarre
. IBS
. Muntorrhet
. Beläggning på tungan
. Dålig andedräkt
. Extremt sötsug
. Allergier/ överkänslighet
. Acne/ dålig hy
. Torrhet i huden som orsakar klåda
. Led- och muskelbesvär
. Nagelsvamp
. Kronisk trötthet
. Ångest
. Sämre minne
. Yrsel
. Mental dimma
. Koncentrationssvårigheter/ fumlighet
. Psykisk ohälsa
. Återkommande huvudvärk
. Dåligt immunförsvar/ återkommande förkylningar
. Astma
. Sköldkörtelbesvär/ binjurar
. Kalla fötter och händer/ dålig blodcirkulation
. Öroninfektioner
. Håravfall
. PMS-mestruationsbesvär
. Rubbad hormonbalans
. Infertilitet
. Svampinfektioner i underlivet/ sveda, klåda och flytningar
. Urinvägsinfektion
. Järnbrist
. Ostabilt blodsocker
Så här testar du om du har Candida:
OBS!!
Gör testet på morgonen innan du ätit eller druckit något.

. Fyll upp ett glas med vatten
. Samla en stor mängd saliv i munnen.
. Spotta i glaset med vattnet
. Titta i glaset varje kvart i 45 minuter.

Hänger det trådar från saliven ner i vattnet eller om allt saliv har sjunkit till botten är det ett tecken på att man har en överväxt av Candida. Ju mer trådar eller ju mer saliv som sjunkit till botten av glaset, dessto större Candidaöverväxt.

Jag återkommer snart i ett inlägg om hur du får bort din Candida, så håll ögonen öppna!

Mia

Källa:
Hälsa om livsstil/ Candida
Sanna Ehdin-Candida


38 comments on “Vad är candida och hur vet du att du har det?

 1. Johanna on

  Hej! Jag har gjort en strikt detox i två månder för att svälta ut eventuellt överväxt av Candida, men då jag gör ditt test visar det på kraftig överväxt. Finns det andra test, så att man kan dubbelkolla om testet visar rätt?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag vet att det går att kolla genom odling av blod, urin och saliv hos läkare. Annars är ett avföringsprov mer säkert än saliv. Googla på om någon kan hjälpa dig med det. Har sett en sida: 4health.se som gör hälsotester
   Läste även en kommentar någonstans att det för henne hade tagit fyra månader innan saliven såg ut som den skulle och det tog ganska lång tid för mig också.
   Lycka till!
   Med Vänlig Hälsning// Mia

   Svara
   • Johanna on

    Tack för snabbt svar! Innan jag gjorde salivtestet så trodde jag att jag var klar med min detox, så under några dagar har jag nu fått i mig socker och lite mjölk. Anser du att jag måste börja om från ruta ett, dvs detoxa 4 månader till, eller är “skadan” inte så stor?
    Vänligen, Johanna

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

     Hej igen Johanna!
     Nej inte ska du behöva börja OM från början om du bara har fuskat någon dag.
     Men det värsta med candida som lever på socker är att har man väl fått det så är det svårt att bli av med det. Därför tycker jag att du ska försöka fortsätta undvika socker så mycket du kan, även om salivprov eller annat ser positivt ut. Det är så lätt att man får tillbaka Candida. Jag kan berätta att trots att jag aldrig äter socker, gluten, mjölk sedan flera år tillbaka, (fuskar ibland med ost) får jag trots det känningar av Candida- svamp om jag skulle fuska, vilket jag gjorde i somras. Det yttrar sig till att börja med beläggning på tungan, huvudvärk, uppblåst mage och så får jag nässelutslag.
     Med Vänlig Hälsning Mia

     Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

     Hej Ingela!
     Jag har inte tagit någon skolmedicin mot candida. Jag har endast ändrat kosten och tagit bort snabba kolhydrater och socker samt hjälpt till med bland annat Paud arco-te och kaprylsyra som är parasit- och svampdödande. Vad vården ger vid Candida i blodbanorna har jag ingen som helst vetskap om,

     Vänliga Hälsningar Mia

     Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   När man har candida i munnen, är det en stark signal för att man har candidaöverväxt i kroppen. Så det bästa är att som jag beskriver i inlägget, undvika socker vilket göder candidasvampen. Undvik alltså socker, och kolhydratrik kost, mejeriprodukter, processad och färdigmat, halvfabrikat, jäst, stärkelserika rotfrukter och grönsaker, alkohol, söt frukt, exempelvis banan och torkad frukt där sockerhalten är mer koncentrerad samt söta drycker som juice, läsk och saft. Rökning kan också orsaka “svamp” i munnen.
   Borsta gärna tänderna eller skölj munnen med bikarbonat någon gång i veckan. Du kan också “skölja”, göra en oilpulling med kokosolja ca 5 minuter dag. Undvik helst tandkräm då det ofta innehåller xylitol.
   Hälsningar Mia

   Svara
   • discover_tmo_universe4@hotmail.com on

    Så… man ska inte äta? 😛
    Jag har fått läsa svenska och engelska medicinska artiklar och sett videoklipp tills jag lessnade och gav upp ätandet!
    Långt senare gjorde jag en sallad med paprika och tomat och pressade lite apelsin ovanpå samt några droppar olivolja och salt.
    Du skriver:
    “Undvik alltså socker, och kolhydratrik kost, mejeriprodukter, processad och färdigmat, halvfabrikat, jäst, stärkelserika rotfrukter och grönsaker, alkohol, söt frukt, exempelvis banan och torkad frukt där sockerhalten är mer koncentrerad samt söta drycker som juice, läsk och saft.”
    Speciellt för en vegetarian som jag är detta absolut hemskt. Jag tycker att alla bör förstå att ni inte bör sitta och grubbla och testa er själv. Boka ett läkarbesök! 200 kronor värt besväret! Det tänker jag göra. Annars känns det för jobbigt! Jag har redan tarmtrubbel sedan 6 år tillbaka och att läsa detta gör att jag kan inte äta nötterna för att få proteinen, inte sötpotatisen, inte banan som är superviktigt egentligen för vegetarianer och veganer, inte äpplen för de är kolhydrater som är söta OCH kan sätta igång jäsning, inga andra kolhydrater, inga bönor eftersom de kommer att göra mig mer ont än gott i min situation… Jag trodde att man ska GÄRNA få i sig fermenterad mat och även vatten med vinäger, för att rensa kroppen men candida blir värre med sådant enligt vissa källor.
    Kan inte äta tomater också!!?? Dessutom inte dadlar som egentligen är som medicin, tillsammans med russin, eftersom det triggar candida på grund av hög kolhydratnivå samt sockernivå…. Tänker dricka buljong
    Väger 56, är 26 år gammal tjej. Är ytterst medveten (fööör medveten) om häsosam kost och min kropp får vanligtvis den renaste maten. Däremot sedan jag har haft dåligt med ekonomin 2012 och levde på nästan inga kalorier, drack te trots att jag var extremt aktiv och spädde ut tomatpuré med buljong… Delade ett äpple på hela dagen, havregrynspåsar blev till slut det enda jag köpte…. Sedan fick problem med förstoppningarna… vilket innebar att jag behövde laxeringsmedel och åkte in på akuten på grund av förstoppning och att jag inte kunde andas…. De försökte med allt möjligt men det gick inte att lösa (3 dagar senare kommer det ner lite flytande i toastolen, inget annat. Trots att jag hade ätit bra fibrer, broccoli eller vitkål… ja hade jag möjlighet att köpa mat så valde jag det som var mest näringskoncentrerat som dadlar också). Jag kunde hålla i 3,5 kg vatten över natt och dessutom bli förstoppad av urin, ja det vill säga att jag kunde inte kissa (utan urinvägsinfektion, utan helt enkelt vatten ansamlades in min mage och vårdcentralens läkare söööög och kunde inte vara mer värdelös för mig)…. Jag drack inte och skadade inte njurarna eller lever, nej faktiskt så visade proverna alltid normala värden på levern och njurarna…. Ödem? Ascites? Candida? Jag har blivit liksom BESATT av att läsa på nätet om sjukdomar och symptom för INGA I VÅRDEN HJÄLPER MIG!! Nu kommer jag hit och läser din text och inser…. Gud när ska det här sluta….
    Jag får inte ens dricka te enligt nätet!? Ska boka tid hos läkare helt enkelt och tills dess leva på vatten antar jag … 🙁

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

     Hej!
     Mina råd om kost i detta inlägg är ett effektivt sätt att jobba med sin kropp under en period (alltså inte för livet) för att bli av med candida. Och det finns massor av goda och näringsrika livsmedel man kan äta istället. Exempelvis kan du istället för stärkelserika rotfrukter byta ut exempelvis potatisen mot te.x quinoa. Du kan äta massor av grönsaker som sallad, spenat,broccoli, kål av alla sorter, bra fetter som från avokado, kokosolja, fet fisk eller kött om du vill det. Det bästa mot just candida är att föredra bär framför frukt under en tid eftersom att frukt innehåller mer socker. Mjölk som jag själv anser att man inte behöver alls egentligen kan man under en period byta ut mot kokosmjölk eller havremjölk osv, osv.
     Det man undviker under den tid man svälter ut candida är vitt bröd, vit pasta, vitt ris, vitt socker, kolhydratrik kost som skräpmat, färdigmat, processad mat och halvfabrikat. Denna skräpmat tycker jag att alla borde undvika ALLTID!Laga din mat från grunden så du vet vad du stoppar i dig. Våra kroppar är nämligen inte gjorda för den sortens mat. Det orsakar på sikt sjukdomar som, inflammationer, hjärt-kärlproblem, gikt, candida osv. Det är också viktigt att rotera måltiderna. Att man inte äter samma sak varje dag. Det för att gynna de goda bakterierna i tarmfloran.
     Det är en god ide av dig att gå till en läkare eller en näringsterapeut, homeopat för att få ett utlåtande. Det är mycket bättre än att gissa och leta på nätet om vad dina symtom beror på.
     När jag själv har bett om att få göra ett prov för candida hos läkare har jag blivit nekad. Enligt de läkare jag besökt har man inte candida om man inte är svårt sjuk i te.x cancer. Förhoppningsvis har du bättre tur än jag.
     Vänliga hälsningar Mia

     Svara
 2. Mari on

  Jag fick en créme som heter dakacort som används vid fotsvamp. Jag ha besvär inne i näsan och ska smörja inuti morgon o kväll😬 Är det ngn som provat? Blir bara orolig för att den egenligen Är tillför fotsvamp??? Ehhh jag kör in den direkt i näsan. Är det skadligt ????

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag känner inte till den salva som du beskriver. Jag skulle själv undvika fotsvampssalvan men vill inte avråda någon annan att använda. Du ska dock vara försiktig med att spruta in salvan i näsan.
   Ta ytterst lite på en bomullspinne och smörj försiktigt inne i näsan i så fall.
   Hälsningar Mia

   Svara
 3. Lydia on

  Hej!

  Jag håller på med en Candida-kur just nu och är inne på slutet av första reningsveckan. Har dock svårt att få saker gjorda då jag är slutkörd i princip hela tiden och har muskelvärk i hela kroppen till och från – lite som en känsla av influensa fast utan febern. Är det abstinens jag har, och hur kan man mildra det under kurtiden? Måste ju fortfarande fortsätta med livet.
  Sen undrar jag även om man måste lägga av med gluten/mejeri/socker efter att man avslutat kuren? Vill ju “rensa” kroppen men vill inte sluta helt och hållet med dessa födoämnen. T.ex. om man äter rårörsocker istället för raffinerat/vitt? Eller fullkornsvete istället för vanligt? Och ökar intag av basisk föda?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   När man renar kroppen från toxiner och candida kan man få sjukdomskänsla i kroppen och huvudvärk, samt känna sig trött. Det kan vara ganska påfrestande. Men efter en vecka borde det vända och man känner sig piggare och piggare. Ett råd är att dricka mycket vatten, minst 2 liter/dag och vila mycket.
   Det bästa efter en detox av candida är att inte gå tillbaka till den kost som gjorde dig sjuk från början. Candida är svårt att få bort och socker kan få den att komma tillbaka väldigt snabbt.För mig har det tagit flera år. Än idag kan jag känna av det om jag slarvar med maten eller äter något med socker.
   Så var försiktig med åtminstone socker i alla former och som sagt, raffinerade livsmedel, snabbmat och färdiglagat.Själv sötar jag numer exempelvis med frukt i smoothie, eller dadlar eller honung i bakverk.
   Jättebra är också att lägga till mer grönsaker- gärna ekologiska till kosten.
   Hälsningar Mia

   Svara
 4. Rebecca on

  Hej,
  Sedan flera år tillbaka så diagnostiserades jag med Chrons och har sedan dess agerat som någon form av labbråtta för mina läkare där jag testat olika mediciner som dock aldrig lett till någon positiv förändring. Min läkare vill nu att jag ska börja på Humira igen, vilket är något jag absolut inte vill då den kan ge hemska bieffekter. Min pappa gav mig en bok ’Magstark’ som jag precis börjat läsa och där dök Candida upp. Ju mer jag läste ju mer kände jag igen symptomerna. Har googlat runt lite och hamna här. Det jag undra är, vad får man egentligen äta och inta äta? Finns det läkemedel för att få kontroll på svampen i tarmen? Naturliga preparat? Vill bara bli frisk och slippa leva med konstant smärts.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag har skrivit ett inlägg som jag tyvärr inte kan länka till här. Men om du söker på: “Har du candidaöverväxt? Så blir du av med den”, i min blogg, kan du hitta tips och råd på vad jag föreslår vid candida. Men det gäller även att bibehålla sunda matvanor när man mår bättre,så jag föreslår att du googla på IFD-kost(antiinflammatorisk föda) och tänka på att äta så mycket ekologisk mat som möjligt
   Det är också viktigt att äta tillskott med antioxidanter, D-vitamin och Omega-3.Även gurkmeja har en antiinflammatorisk påverkan i kroppen.Och Glutamin (L-glutamin) och zink har en läkande förmåga på tarmen.
   När det gäller Chrons sjukdom som ju är en inflammatorisk sjukdom vill jag även påtala att det är jätteviktigt att ta hand om sig själv både psykiskt och fysiskt. Stress till exempel ökar inflammationer i kroppen och det finns kopplingar mellan hög stress och tarmsjukdomar. Viktigt är också att stötta sina binjurar. Har man trötta binjurar orkar de inte producera tillräcklig mängd kortisol som hjälper kroppen läka inflammationer. Det är också viktigt att äta matsmältningsenzymer. Och det gäller även att tugga maten ordentligt. När man tuggar utsöndras nämligen matspjälkande enzymer redan i munhålan. Enzymer är proteiner som används vid varje funktion i vår kropp och hjälper till att bryta ner födan. Enzymer bidrar alltså till förbättrad matsmältning och näringsupptag. Viktigt är också att se till att ha en bra tarmflora. Probiotika och gärna syrade grönsaker som innehåller bra bakterier för mag-tarmfloran.

   Vänliga Hälsningar Mia

   Svara
  • Karin on

   Har precis gått till privatläkare o gjort GI-map test som visade på massiv candidaväxt i tarmen. Jag har levt ett HALVT liv de sista fem – tio åren med tilltagande och mycket besvärliga symptom hela tiden. Var inne på Candida-spåretredan för flera år sedan men ALLA läkare jag träffade avfärdade mig och sa att det där får ingen som inte är typ dödssjuk. Hade de lyssnat på mig o hade jag sluppit utveckla all skit som jag har dragits med de sista åren. Fick veta för bara några dagar sedan och var i chock första dagen (motiverat med tanke på graden av besvär!) tills eufori och typ livshopp för första gången på evigheter!!!

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   De två första månaderna är mitt råd att ta bort all frukt i dieten och istället äta bär. I torkad frukt som i torkade dadlar är sockerhalten mer koncentrerad än i färsk frukt. Bananer är väldigt söta och innehåller mycket fruktsocker.
   När man känner att man blivit bättre kan man långsamt och försiktigt lägga till frukt i dieten och börja med exempelvis granatäpple och kiwi. Det är viktigt att ta reda på vad som funkar för just dig.

   Vänliga hälsningar
   Mia

   Svara
 5. Saffran on

  Hej Mia!
  Sedan 5 år tillbaka har jag haft mycket problem med magen. Det började med sura uppstöttningar och halsbränna. Och utvecklades till intensiva magkramper. Kan inte äta det jag har kunnat förut. Så fort jag äter ute blir jag jätte dålig i magen.
  Det varierar från diarré till förstoppning.
  Får till och med eksem liknade utslag på kroppen och konstanta svamp infektioner i underlivet.
  Känner med upplåst och gasig och kan inte få ut gaserna. När jag äter mat, även hemlagad känner jag en obehagskänsla.
  Vad ska jag göra? Är det ngt som du har stött på tidigare.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ursäkta sent svar. Din fråga hade hamnat i skräpkorgen av någon anledning.
   Jag vill rekommendera dig att ta kontakt med en läkare för att undersöka vad som orsakar dina obehag, men det kan mycket väl vara candida och-eller IBS som du lider av. Det kan också vara överkänslighet mot histamin, gluten eller mejeriprodukter.För detta låter precis som hur min mage reagerar vid intag av livsmedel som jag inte tål. Jag har gjort flera stora undersökningar och läkaren trodde att det var IBS tillslut då man inte hittade några andra orsaker, och därför gjorde man inget åt saken. Så jag började själv undersöka och ta bort gluten, socker, snabba kolhydrater och mejeri ur kosten. Så inga mackor, ingen mjölk och bara långsamma kolhydrater och mycket basiska grönsaker intog jag under en längre period. Egentligen var det för att svälta candidan, men jag fick så mycket bra information om min mage under tiden. Jag märkte vad jag kunde eller inte kunde äta för att inte orsaka besvär.

   Sura uppstötningar kan bero på för mycket eller för lite lite magsyra. Med ålder eller om man äter mycket skräpmat- snabba kolhydrater och raffinerade livsmedel är det oftast för lite magsyra som orsakar problemet. Då får man också problem med matsmältningen. Det finns tabletter för att öka magsyran om så skulle vara fallet. Matsmältningsenzymer är jättebra att ta tillsammans med mat då det hjälper till att smälta maten så man slipper känslan av uppblåsthet. Det kan vara något att testa. För att veta vad den som har IBS reagerar mot finns en speciell diet, om du googlar på FODMAP (fermenterbara. Oligo-Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer)
   Här utesluter man kolhydrater (sockerarter) som är dåligt absorberade och orsakar jäsning och gaser i tjocktarmen hos vissa överkänsliga. Det beror alltså på att tarmen inte kan smälta maten som man blir uppblåst och får besvär från magen. Det finns bra information om IBS och FODMAP på sidan kurera.se (Jag tycker att candida och IBS- besvär är lite samma sak).
   Men återigen tycker jag att du ska kontakta läkare om du inte redan gjort det. Det är alltid bra att undersöka orsak till verkan så det inte är något annat som ger dig besvär.
   Hälsningar Mia

   Svara
 6. Jonny on

  Hej!

  Jag var nyligen hos läkare pga att jag har svårigheter att svälja och värk/kramper/diffusa symptom i olika delar av kroppen i snart 3 månader.
  Min läkare tog en snabb titt i halsen och sa att han misstänkte svamp och skrev ut nystimex. Kan ha varit de snabbaste mest stressade läkarbesöket jag varit med om och känner mig smått missnöjd över att han helt och hållet fokuserat helt in på sväljningen och inte de andra men antar att de är stressade tider vi lever i.
  När jag väl kommer hem och läser lite om Candida så får jag upp en massa olika information. Ibland står de att om Candida har spridit sig till andra organ via blodströmmen kan de vara farligt och på vissa ställen nämns de inte att de är de som här.
  Ville bara fråga om de är något som jag missar?
  Jag börjar nämligen misstänka att jag kanske haft överväxt ett längre tag (år) utan att märka mer än tarm problem såsom förstoppning och diarré och blir rädd av att googla på detta pga att jag kanske inte processerar infon korrekt.
  Tog massa blodprover nyligen och de visade inte på att jag hade dåligt immunförsvar heller.
  Sorry jag är en röra just nu men mina frågor är mer eller mindre: Är de en potentiellt farlig grej om de har spridits från strupen? Borde jag be om att ta ytterliggare tester och är de möjligt att smärta jag beskriver i kroppen kan vara ett resultat av candida i strupen?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Man kan få väldigt svårt att svälja och ont om man har candida i munnen och i svalget. Har du svamp i munnen har du förmodligen även candida i kroppen och att det är därifrån det kommer. Däremot kan rökning, snusning ge svamp lokalt i munhålan liksom vissa läkemedel eller muntorrhet. Vid tex cancer kan man få väldiga candidainfektioner. Men jag tror att man ska vara väldigt sjuk för att candida ska ta över och bli farligt, farligt och du har ju som du skriver, ett bra immunförsvar. Däremot kan svamp som jag skriver i inlägget ge en hel rad hälsoproblem. Så är du orolig, be sjukvården att de tar ett blodprov för candia. Allt börjar i magen så försök att få bukt med magen i första hand. Hur ser din kost ut? Har du varit till läkare med dina magproblem? Har du IBS? Äter du mycket nyttig eller onyttig mat eller socker? Som sagt. Börja titta på kosten och magen i första hand.
   Hälsningar Mia

   Svara
 7. Jenny on

  Hejsan!
  Jag har haft symptom som liknar candida i månader/år och blir jätte orolig att det är candida och att det jätte farligt att ha det och att man ska dö.
  Jag är för övrigt frisk och m.m
  Jag har inte käkat antibiotika på år, äter ganska mycket godis/bullar m.m.
  Nu försöker jag sluta äta sött och allts sånt men jätte svårt ibland.
  Mina utslag har typ försvunnit och jag känne rmig piggare på dagarna och så, men har ibland fortfarande lite problem med magen.
  Bör jag vara orolig och hur farligt är det att gå med detta?

  Svara
 8. Tord on

  Hej.

  Har läst denna artikeln o många många andra här på Kurera.

  Ser väldigt ofta att artiklar utgår ifrån kvinnan , även denna artikeln, då ni skriver om hormonella mensrubbningar o utgår endast från kvinnan.
  Så min undran: är Kurera Könsdiskriminerande?
  Vi män som läser kurera har också Candida😀

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)