Riktig mat & hälsa

Vad är candida och hur vet du att du har det?

Många människor idag har en överväxt av candida, vilket kan ge riktigt besvärliga symtom. 

Men vad är candida och hur vet man att man har det?

Kroppen består både av celler och bakterier.De flesta bakerier i kroppen lever i magen och är väldigt viktiga för tarmfloran. De goda bakterierna i magen har som uppgift att skapa enzymer för nedbrytning av mat samt att producera vitamin- B och K-vitamin. De bra bakterierna har även som uppgift att aktivera immunförsvaret- därför är probiotika så bra att ta som tillskott. Goda bakterier finns också till för att förhindra tillväxt av parasiter, svampinfektioner och andra skadliga bakterier.

Candia Albicans är egentligen en fredlig, vanlig jästsvamp som lever i tarmfloran i harmoni med andra microorganismer- bakterier och hjälper till att eliminera och städa bort skadliga ämnen ur kroppen och låta dem passera normalt genom de normala detoxifieringsvägarna i form av avföring och urin.
Om tarmfloran är välbalanserad reglerar bakterierna varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan.

Men om tarmfloran hamnar ur balans som av dåliga kostvanor vissa läkemedel som antibiotika och P-piller, samt yttre påverkan av exempelvis luftföroreningar kan det leda till att Candida intar en agressiv form som tar sig igenom tarmväggen och ut i blodomloppet, så kallad Systemisk Candidiasis. Man kan då som första symtom börja känna ett starkt behov och sug efter sötsaker, bröd eller pasta.

Liksom kroppen använder sig av glucos som sitt primära drivmedelför att skapa energi (ATP), kan glucos även bli Candidas primära källa för tillväxt.
Systemisk Candidiasis- den agressiva formen av candidasvampen använder sig nämligen av glucos som egentligen är avsedd för kroppens energi och sätter igång en fermiteringsprocess och kan på så sätt föröka sig okontrollerat.

När Candida är i sin agressiva form släpper den genom sin ämnesomsättningsprocess massor av toxiner i kroppen.
Systemisk Candidiasis orsakar många störningar i kroppen som koncentrationsproblem och fumlighet eller en känsla av att vara smått berusad, yr och bakfull, eftersom Candida med hjälp av glucos sätter igång en fermenteringsprocess som skapar de två biprodukterna alkohol och acetaldehyd vilka absorberas genom blodet och påverkar hjärnan på samma sätt som  några glas alkohol.
Acetaldehyd är ett ämne som verkar för nedbrytningen av alkohol i levern och magsäcken som ger den klassiska känslan av att vara bakfull vilket kan ge huvudvärk och en känsla av illamående.
Candida kan även producera ett falskt östrogen som ger signaler till kroppen att det finns tillräckligt med östrogen och hämmar därmed den naturliga produktionen vilket i sin tur kan ge menstrationsrubbningar.

Vem har som tjej inte fått svamp i underlivet efter en antibiotikakur?
Antibiotika är en stor bov när det gäller överväxt av svamp och parasiter, då antibiotika inte bara dödar de ogynnsamma bakterierna utan även de goda.
Därför är det en god ide att alltid äta ett tillskott av probiotika för att på så sätt återställa tarmfloran under och efter en antibiotikakur.

Det finns en hel mängd olika symtom som en överväxt av Candida i kroppen kan ge. Vanligaste symtomen kan vara:

. Uppsvälld och gasig mage
. Förstoppning
. Diarre
. IBS
. Muntorrhet
. Beläggning på tungan
. Dålig andedräkt
. Extremt sötsug
. Allergier/ överkänslighet
. Acne/ dålig hy
. Torrhet i huden som orsakar klåda
. Led- och muskelbesvär
. Nagelsvamp
. Kronisk trötthet
. Ångest
. Sämre minne
. Yrsel
. Mental dimma
. Koncentrationssvårigheter/ fumlighet
. Psykisk ohälsa
. Återkommande huvudvärk
. Dåligt immunförsvar/ återkommande förkylningar
. Astma
. Sköldkörtelbesvär/ binjurar
. Kalla fötter och händer/ dålig blodcirkulation
. Öroninfektioner
. Håravfall
. PMS-mestruationsbesvär
. Rubbad hormonbalans
. Infertilitet
. Svampinfektioner i underlivet/ sveda, klåda och flytningar
. Urinvägsinfektion
. Järnbrist
. Ostabilt blodsocker
Så här testar du om du har Candida:
OBS!!
Gör testet på morgonen innan du ätit eller druckit något.

. Fyll upp ett glas med vatten
. Samla en stor mängd saliv i munnen.
. Spotta i glaset med vattnet
. Titta i glaset varje kvart i 45 minuter.

Hänger det trådar från saliven ner i vattnet eller om allt saliv har sjunkit till botten är det ett tecken på att man har en överväxt av Candida. Ju mer trådar eller ju mer saliv som sjunkit till botten av glaset, dessto större Candidaöverväxt.

Jag återkommer snart i ett inlägg om hur du får bort din Candida, så håll ögonen öppna!

Mia

Källa:
Hälsa och livsstil
Sanna Ehdin-Candida


7 comments on “Vad är candida och hur vet du att du har det?

  1. Johanna on

    Hej! Jag har gjort en strikt detox i två månder för att svälta ut eventuellt överväxt av Candida, men då jag gör ditt test visar det på kraftig överväxt. Finns det andra test, så att man kan dubbelkolla om testet visar rätt?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Jag vet att det går att kolla genom odling av blod, urin och saliv hos läkare. Annars är ett avföringsprov mer säkert än saliv. Googla på om någon kan hjälpa dig med det. Har sett en sida: 4health.se som gör hälsotester
      Läste även en kommentar någonstans att det för henne hade tagit fyra månader innan saliven såg ut som den skulle och det tog ganska lång tid för mig också.
      Lycka till!
      Med Vänlig Hälsning// Mia

      Svara
      • Johanna on

        Tack för snabbt svar! Innan jag gjorde salivtestet så trodde jag att jag var klar med min detox, så under några dagar har jag nu fått i mig socker och lite mjölk. Anser du att jag måste börja om från ruta ett, dvs detoxa 4 månader till, eller är ”skadan” inte så stor?
        Vänligen, Johanna

        Svara
        • Mias mat- och bakblogg on

          Hej igen Johanna!
          Nej inte ska du behöva börja OM från början om du bara har fuskat någon dag.
          Men det värsta med candida som lever på socker är att har man väl fått det så är det svårt att bli av med det. Därför tycker jag att du ska försöka fortsätta undvika socker så mycket du kan, även om salivprov eller annat ser positivt ut. Det är så lätt att man får tillbaka Candida. Jag kan berätta att trots att jag aldrig äter socker, gluten, mjölk sedan flera år tillbaka, (fuskar ibland med ost) får jag trots det känningar av Candida- svamp om jag skulle fuska, vilket jag gjorde i somras. Det yttrar sig till att börja med beläggning på tungan, huvudvärk, uppblåst mage och så får jag nässelutslag.
          Med Vänlig Hälsning Mia

          Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]