Annons

Kolloidalt silver hjälpte mot multiresistenta bakterier

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
13 januari, 2016
Kolloidalt silver hjälpte mot multiresistenta bakterier

Kolloidalt silver botade resistenta stafylokocker!
Ja, hur kan jag nu påstå det? Har jag fakta på det? Faktiskt har jag det! Jag har egen erfarenhet, eller snarare jag har sett resultat genom min dotter och hennes barn som för ett tag sedan drabbades av resistenta stafylokocker.

Min dotter fick barn i höstas, hon ammade och det gick jättebra tills en dag då hon förmodligen blivit kall och fick mjölkstockning med hög feber, inflammation och dessutom sår på bröstvårtorna. Mjölkstockningen släppte dock med hjälp av Lecitin!
(Läs mer nedan om *Lecitin).

Samtidigt som min dotter var sjuk, fick hennes tvååriga son vätskande och variga sår bakom öronen. En odling visade stafylokocker.

Annons

Nu smittade han både min dotter och lilla bebisen. Såren var väldigt infekterade med rodnad, ömhet och grönt var. Det såg riktigt äckligt och otäckt ut. Såren läkte dock med antibiotika.
Men bara två dagar efter avslutad behandling blossade bakterierna upp igen. Det blev därför en omgång två med antibiotika. Samma sak upprepade sig ännu en gång! Bakterierna kom tillbaka. Alltså var stafylokockerna resistenta- MRSA- Multiresistenta stafylokocker.

Jag hade redan köpt kolloidalt silver till min dotter, men hon trodde väl inte riktigt på att det skulle hjälpa. Nu bad jag henne badda såren med silver och för sin egen del även inta en matsked var tredje timme. På bara en dag hade såren läkt! Alltså! EN DAG! Några få dagar efter syntes inte ett spår. Fantastiskt! Så det är ju riktigt konstigt att man inte anammar kolloidalt silver inom sjukvården kan man tycka. Särskilt när dessa MRSA- bakterier har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.

Mia

Läs också: Sjukvården borde ordinera kolloidlat silver

Kolloidalt silver består av destillerat vatten och mikroskopiska silverpartiklar som har förmågan att rensa kroppen på skadliga bakterier, svamp och virus, samt är stärkande för immunförsvaret.
Silver är ett viktigt spårämne för just immunförsvaret. Om du är frisk har du också stora mängder silver i kroppen, framförallt i tymuskörteln eller brässen som den också kallas, och i mandlarna.
Silver användes flitigt i många läkemedel i början av 1900-talet innan antibiotikan kom i början någonstans 1930.

Annons

*Lecitin är riklig på de livsnödvändiga fettsyrorna Omega -3 och Omega-6 och är ett fettliknande ämne som inte innehåller kolhydrater, protein eller kolestrol, även kallad fosfatidylkolin eller fosfolipid, ett fettämne med förmåga att emulgera- sönderdela fetter ur kroppen som kan lösa upp mjölken i mjölkgångarna då det klumpar sig vid stockning.

Lecitin är nödvändig för alla cellembran, bindväven, cirkulationen, huden, hormonbalansen, produktionen av galla, nervsystemet och hjärnan. Cirka 1/3 av hjärnans torrvikt består av lecitin och lecitinliknande ämnen. Stora mängder lecitin finns också i andra vitala organ som hjärta, lever, njurar, benmärg, muskler och nervsystemet.

11 januari, 2016 0
Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt

Detta är absolut så gott som det låter. Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ingefära.
Salladen är helt veganskt och jag valde att göra den med frön istället för valnötter även om det också är gott. Men det gör man ju som man själv vill.
Salladen är gjord på både rödbetor och gulbetor och innefattar två dressingar. För att smakerna ska komma till sin rätt är det viktigt att man varvar betorna och salladen och inte bara rör ihop alltsammans.

Här har jag även använt en för mig ny ingrediens, nämligen Ginjer.
Ginjer är ekologisk koncentrerad ingefära på flaska. Den här lilla flaskan rymmer 20 ml och till 1 liter färdig ginjer använder man 30 kg ekologisk ingefära. Så du behöver inte många droppar för att det ska smaka, beroende hur starkt du vill ha det. Jag tycker att det är smidigt att använda ingefära som droppar eftersom att jag nästan dagligen använder kryddan i både matlagning och i många av mina smoothies. Nu blir det säkert ännu mer ofta när det är så lätt att bara droppa i och man slipper skala och riva själv! 🙂 Plus i kanten för det! Ginjer finns att köpa i hälsokostbutik.

Annons
En liten flaska med koncentrerad ingefära på droppar
Foto: Mia Hagenmalm

Du vet väl om att rödbetor är väldigt nyttigt? Om det kan du läsa här:Sugen på rödbetor?

Ha det fint! Mia
(Receptet till salladen är skapad av Mia Krook, köksmästare på Slottsträdgården i Ulriksdal men jag har modifierat receptet efter vad jag hade i skåpen). Alla ingredienser är ekologiska.

Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos
4 portioner
250 g rödbetor
250 g gulbetor
1 näve strimlad isbergssallad
1 näve babyspenat
1/2 dl kokos, riven
1 tsk svarta sesamfrön eller furikake
1 dl solroskärnor, rostade

Dressing till gulbetor
1/4 dl olivolja
1 msk vit balsamico

Dressing till rödbetor
1 lime, juice
1 apelsin, juice
1/4 dl olivolja
1/2 tsk tamari soja
3 droppar Ginjer eller 1/4 msk riven ingefära
2 passionsfrukt
salt och chiliflakes

Annons

Gör så här:
Tvätta av och koka betorna mjuka var för sig i lite saltat vatten, så de gula betorna inte tar färg av de röda. Slå av vattnet och gnid av skalet. Tärna sedan betorna var för sig i centimeterstora kuber. Rosta solroskärnor eller valnötter snabbt i en het stekpanna.
Riv kokos i små gryn.
Blanda apelsinsaft med limesaft och soja.Droppa ner ginjer eller riven ingefära.Mixa allt och smaka av med salt och chiliflakes. Slå över dressingen på rödbetorna, rör runt och ställ kallt

Gör dressingen till gulbetorna och lägg i de tärnade bitarna. Rör om och ställ kallt.

Varva sedan rödbetor, sallad och gulbetor. Garnera med kokosflingor och sesamfrön. Servera salladen som ett tillbehör.

Dela inlägget
Annons
30 december, 2015 0
Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Nyår igen! Tiden går fort!
Jag har lagt upp några tips på förrätt och lite annat gott att välja på inför nyårsmiddagen om du inte redan har bestämt meny.
Hummerpannacottan kan jag varmt rekommendera. Den är utsökt!

Kanske lax- och pärontartar med västerbottenost smakar?

Lax istället för oxfile är gott tillsammans med härligt ugnsrostade grönsaker. Du hittar tips på hela nyårsmenyn om du klickar på länken: Tips på nyårsmeny nedan! (Har tyvärr inga bilder att lägga in här, på just den) .

Annons

Efterrätten kan bestå av denna goda choklad- och karamelltårta eller varför inte chokladtryffeltårta med blåbärscurd Båda bakade utan gluten och socker förstås.
Här kommer iallafall ett urval på några förslag. Välj och vraka! 🙂

Ha ett Gott Nytt!

Mia

hummerpannacotta (Bild överst)

Päron- och laxtartar med västerbottenost

Annons

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm
Foto:Mia hagenmalm

Tips på Nyårsmeny ( Ej bild)

Choklad- och karamelltårta

choklad och karamelltårta
Foto:Mia Hagenmalm

Chokladtårta med blåbärscurd

Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
23 december, 2015 0
Mintchoklad rawfood

Så här dan före dan har många tusen saker att göra och är du som jag, den som sent på kvällen innan julafton kokar kola, gör ischoklad, slår in julklappar och klär granen och fixar det där sista, sista innan klockan passerar midnatt och julafton vaknar till liv? Det där sista sakerna som man ska göra har dessutom en en förmåga att föröka sig och blir till ännu fler saker att göra trots att det från början var tänkt som ett fåtal! Att slå in julklappar tar faktiskt en himla tid även om man tänkt: Jag gör det sist av allt, det tar inte så lång tid! När man sen sent eller mitt i natten äntligen landar i soffan, upptäcker man att det är dags att stupa i säng och man har missat en mysig uppesittarkväll då man egentligen hade behövt ta det lugnt för att vara pigg på julafton!

JAG lär mig då aldrig! Jag vet att det blir så, ändå sparar jag saker till sista minuten. Jag trodde i morse att jag var klar med julklapparna men kom på att det ändå är en till jag måste köpa! Så det blir att bege sig ut på klappjakt ikväll efter jobbet.
Receptet på dessa ljuvliga godingar är också i sista minuten, men måste prövas! Hinner du inte idag kanske du hinner efter jul. 😉

Jag vill även passa på att önska mina läsare en riktigt

Annons

GOD JUL!
Mia

Receptet är hämtat ur boken Green, Sweets & Treats av Erika Billysdotter

PEPPERMINT CUPS
Ca 8 st

CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver
4 msk mesquite
3 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver
2 nypor salt

FYLLNING
1/2 dl mjukt kokosfett
1 msk honung
1 msk lucumapulver
7 droppar eterisk olja

Annons

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till chokladen. Använd gärna en muffinsform av silikon och häll ca 1 matsked av chokladsmeten i varje form. Sätt in i kylen för att stelna. Ställ överbliven choklad åt sidan. Blanda alla ingredienser till fyllningen med en gaffel. Ta fram chokladen ur kylen. Forma fyllningen till små bollar och platta till dem lite i formarna. Lämna plats för chokladen att rinna ner runt om fyllningen.Fyll sedan formarna med resten av chokladen som ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.

 

Dela inlägget
Annons
22 december, 2015 0
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker

I år har det faktiskt inte blivit så mycket laga mat till jul. Dels ska jag inte vara hemma på julafton, dels har jag fullt upp med annat, precis som alla andra människor kring jul. Jag hinner helt enkelt inte. Därför lägger jag upp lite smått och gott från tidigare jular och plockmat från min påskmeny som även passar i juletider! Ha det bäst!

Mia

 

 

Annons

 

Fröbollar med avokadoröra ( på bild överst)

Hemgjorda köttbullar, glögginkokt rödkål och 2 X rödbetssallad

Rödbetssallad i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

 

Rödkålssallad med apelsindressing

Annons

IMG_20141215_135450

 

Sill och strömmingsinläggningar

Sillinläggning på ett brunt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med rom och räkor

Ägghalvor med rom och räkor på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
21 december, 2015 0
Salty caramel rawfood

Jag fattar inte vart tiden tar vägen! Jag hinner liksom ingenting när jag kommer hem på kvällarna. Förra veckan ägnade jag åt att fixa med lite småsaker på bilen inför besiktning, vilket tog sin lilla tid.

Igår fick jag äntligen tillbringa min ledighet i hemmet med tvättstugan, städa, pynta lite till jul och däremellan hann jag göra två olika sorter rawfood kakor. Det är inte klokt vad man hinner med när man har lust! Det bara flyter på. Och sent igår kväll kunde jag njuta av en kopp te och tända ljus framför en spännande film på TV:n.
Här kommer recept på Salty Caramel . Otroligt läckra! De här kakorna formligen smälter i munnen! De är lite sega, söta och salta på en och samma gång. Försvinnande goda i ordets rätta bemärkelse (slut redan), så det blir nog att göra en omgång till i dagarna! Av dubbel sats denna gång 🙂

Ha det fint!/ Mia

Annons

Receptet kommer från underbara boken: Green, Sweets & Treats av Erika Billysdotter

SALTY CARAMEL ca 15 st

Cashewbotten:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Annons

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
Annons