Riktig mat & hälsa

Livsfarliga gifter som kan ge barn hjärnskador, i vanlig frukt!

22 av världens farligaste bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen har under de senaste fem åren hittats i importerad mat som ris, jordgubbar, apelsiner och potatis.

Livsmedelsverket har hittat bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudet inom EU sedan en lång tid, i importerad mat vid hela 150 tillfällen de senaste fem åren. Ändå har livsmedelsverket inte slagit larm. Det beror på att det inte är förbjudet att importera livsmedel odlade med dessa bekämpningsmedel, så länge halterna underskrider EU:s gränsvärden.

Det handlar delvis om hormonstörande ämnen som är mycket farliga även i små doser. Man har ännu ingen forskning på hur små doser, men det påverkar restproduktionen och förmågan till avkomma, säger Peter Bergqvist vid kemikalieinspektionen till Sveriges Radio.

Livsmedelsverket uppger dock för Ekot att trenden pekar nedåt och att bekämpningsmedel i maten minskar.

Journalisten Daniel Öhman som har gjort denna granskning för boken Miljödieten i samarbete med Ekot, råder konsumenter att i första hand köpa svenskt och ekologiskt.
Han skriver att trots att gifterna som kan orsaka cancer, hjärn- och nervskador samt hormonskador är totalförbjudna inom EU så finns dessa livsmedel i våra svenska matbutiker. Grönsaker som gurka ifrån Holland, äpplen från Belgien, olivolja från Grekland, ris från EU och apelsiner från Spanien innehåller rester av farliga bekämpningsmedel.

Hjärnskador på barn
Gifter som har hittats i allt från gojibär, jordgubbar till potatis och ris används för att döda skadeinsekter. Ett exempel är det extremt farliga nervgiftet metamidofos som är skadligt i mycket låga doser och kan ge kroniska skador. Det förbjöds inom EU 2007- men har trots det hittats i skadliga mängder i importerade apelsiner, basilika och auberginer.

För att döda kvalster på frukt och grönsaker använder man ett annat insektsgift som heter propargite.
Sedan länge har man vetat att detta  gift är farligt för speciellt barn som kan få permanenta nerv- och hjärnskador. Vid försök hos råttor har detta gift orsakat ovanliga cancerformer. Propargite har varit förbjudet inom EU sedan 2011 men Livsmedelsverket har trots det hittat bekämpningsmedelt i bland annat äpplen från Frankrike och Polen, i apelsiner från Spanien och vindruvor från Grekland i stickprovskontroller.

Hormonstörande ämnen som är farliga för både människor och djur även i mycket små doser
har också hittats i dessa stickprovskontroller, i flera av våra vanligaste livsmedel som äpplen, ris, apelsiner, vindruvor, russin och chilifrukter.  Trots att gifterna är totalförbjudna i EU är de alltså tillåtna i vissa gränsvärden i importerade livsmedel.

Peter Bergqvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen tycker att detta rimmar illa då de påverkar restproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla säger han till Ekot.

-Just när det gäller de här hormonstörande ämnena, så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för dem. Oavsett mängd tycker han att Livsmedelsverket borde larma så snart någon använder förbjudna bekämpningsmedel. Men Livsmedelsverket som endast utför stickprovskontroller har inte som uppgift att slå larm- så länge inte nervgifterna överskrider de av EU tillåtna gränsvärdena. Livsmedelsverket rapporterar vidare till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, men inte heller de har någon skyldighet att kontakta länderna där de används.

Källa: Aftonbladet


2 comments on “Livsfarliga gifter som kan ge barn hjärnskador, i vanlig frukt!

  1. Mariann Berglind Karlsson on

    Är det så här vi skall fortsätta tills barn blir allvarligt sjuka och utvecklingsstörda, miljön har förgiftats och vi inte har någon återvändo från det som skett? Känner man på Livsmedelsverket inte till att
    1+1=2 ? Vi måste få lagstiftning som stoppar gifter i mat! Vilken framtid har vi annars?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Mariann!
      Jag håller med dig!
      Livsmedelsverket gör ingenting så länge som gifterna understiger gränsvärdena för vad som är tillåtet och tänker inte på coctaileffekten-en blandning av ALLA gifter vi får i oss genom kosten. De tänker inte alls skulle jag vilja säga.
      Med vänlig hälsning
      Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]