Riktig mat & hälsa
Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  Jag tycker det blir så trist i oktober och november. Grått, kalt, kallt och mörkt. Och januari och februari är väldigt långa. Tänk om man kunde åka till varmare länder denna årstid och komma hem igen i mars! Sommar året om. Det skulle jag verkligen  gilla.

Ibland vill man att det ska gå snabbt att laga middag.  Jag har dessutom en förkylning i kroppen och då är jag inte särskilt hungrig men ändå måste man ju göra något ätbart. Soppa är lätt att tillreda och kan vara väldigt lyxig med rätt ingredienser. Som denna goda kantarell- och auberginesoppa. För att förhöja smaken ytterligare knaperstekte jag tunna skivor av morot som jag kryddade med lite salt och rökt paprika som tillbehör. Du kan göra soppan  helt vegansk om du vill. Ljuvligt gott!

Höstig kantarell -och auberginesoppa med rökig morot
ca 4 portioner
1 stor aubergine
250 g trattkantareller
1 gul lök
5 dl vatten
3 dl grädde ( jag använder havregrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
3 msk citronsaft
4 msk hackad gräslök
örtsalt och svartpeppar
Smör eller kokosolja till stekning

2 morötter
rökt paprikakrydda
salt

Gör så här:
Skala aubergine och skär i mindre bitar, finhacka löken. Rensa och putsa svampen. Bryn aubergine, lök och svamp i en större gryta i smör eller kokosolja tills blandningen får färg. Häll över vatten  samt smula ner buljongtärningarna. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Ta av grytan från plattan och mixa soppan slät. Ställ tillbaka på plattan, häll över grädden och låt det få ett uppkok på 5 minuter. Smaka av med citronsaft, örtsat och svartpeppar.

Skala morötterna och skiva tunt med potatisskalare. Hetta upp en stekpanna med smör eller kokosolja. Lägg ner morotsskivorna, salta dem lite och pudra över paprikakryddan. Stek på ganska hög värme tills skivorna blir knapriga. Toppa soppan med morotsskivor och hackad gräslök. Servera gärna bröd eller en sallad till.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]