Riktig mat & hälsa

Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och
dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är jag väldigt känslig mot gluten och mår väldigt dåligt av det. Även om jag älskar vanlig pizza, ger det mig magont efteråt. Hemgjord pizza är så tacksamt att göra för man kan ju välja själv vad och hur mycket man vill ha på den.

Jag gillar även rawfood och HÄR hittar du recept på en fräsch och supergod pizza där botten är gjord på nötter, frön och grönsaker.

Jag tycker mycket om kål och äter det i någon form varje dag. Kål är sååå nyttigt och något man bör ha som basvara eller tillbehör dagligen. Visste du att kål är rena hälsobomben? Kål innehåller massor av viktiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är kål rik på kostfibrer som är en jätteviktig näringskälla till våra goda tarmbakterier. Dessutom innehåller kål  svavelrika ämnet glucosinolater samt allicin vilket är inflammationshämmande. Kål innehåller praktiskt taget inga kalorier men däremot tartronsyra som hindrar kalorier att omvandlas till fett.

Att ha inflammationer i kroppen ökar risken för sjukdomar som gikt, högt blodtryck, huvudvärk, ledvärk och allvarligare sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Av denna blomkålsdeg blev det två små pizzor.
Ha det fint!
// Mia

Blomkålspizza med pesto och zucchini
2 st pizzor
5 dl riven blomkål
4 dl riven ost
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven

Topping:
Basilikapesto:
2 krukor basilika
0,5 dl mandel
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1, 5 dl olivolja
salt och peppar

Topping 2
2 grillade paprikor i mindre skivor
1/5 zucchini i skivor
Mozzarella i skivor
1 liten röd lök i skivor
50 g ruccola
flingsalt

eventuellt, om du vill, salami eller prosciutto

Gör så här:
Mixa ingredienserna till peston till en slät röra i en matberedare och låt stå kallt en stund.

Riv blomkålen fint i matberedare eller på ett rivjärn
Rör ihop med ost och ägg. Platta ut två pizzor på en bakplåt med bakplåtspapper.
Förgrädda i ugnen ca 10-12 minuter på 225 grader.
Under tiden, skär zucchini i skivor och stek i olivolja med lite örtsalt.
Ta ut blomkålspizzorna och bred  pesto över botten. Dekorera med zucchini, paprika och  skivad mozzarella och eventuellt salami eller
prosciutto.
Sätt in i ugnen ca 5-7 minuter eller tills osten smält och fått färg.
Toppa med ruccola och strö över lite  flingsalt.

 


Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika

Jag är redan inne på att byta ut kött mot grönt och av mejeriprodukter använder jag endast smör sedan något år tillbaka.
Ibland kan jag också äta en bit ost när jag blir så där vansinnigt sugen på det. Och med tanke på det jag skrev häromdagen om att vara mat-och klimatsmart är jag riktigt nöjd över att jag bidrar till bra klimat med att välja bort detta ur kosten även om det från början var av helt andra orsaker!
Det blir mycket vegetariskt hemma hos mig, även om det inte riktigt uppskattas av min dotter! Ännu! Men hon blir väl van min omläggning av matvanor så småning om. Huvudsaken är att hon vågar smaka- och det gör hon även om hon ibland ratar min rawfood och vissa vegetariska rätter.

Den här rätten gjorde jag häromdagen! Hittade receptet i tidningen Allt Om Mat, men har modifierat lite efter vad jag hade hemma och vad magen tål. Supergott kan jag iallafall säga att det blev!
(Jag kör ekologiskt så mycket jag kan).

Ha det fint! Mia

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika
2 portioner
2 små blomkålshuvuden
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
Fylld paprika
1 aubergine
50 g röda, kokta linser
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1+1 mskolivolja
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1/2 dl urkärnade gröna oliver
2 röda paprikor
250 g krossade tomater
1/2 dl valnötter (kan uteslutas)

Gör så här:
Skär bort det mesta av blad och rosett på blomkålen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med örtsalt. Baka i mitten av ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills den fått färg. Sänk sedan temeperaturen till 200 grader och låt stå i ca 25 minuter till. Ta ut och håll varm.

Höj temeperaturen till 225 grader. Skär auberginen i tärningar och lägg ner i ett durkslag och strö över salt så att vattnet dras ur. Låt ligga i ca 10 minuter. Pressa sedan lätt så du får ur all vätska. Stek sedan aubergintärningarna med finhackad rödlök och vitlök tills de fått färg i lite olja. Tillsätt linserna och krydda. Låt steka i ca 1 minut till och blanda ner oliverna.

Dela paprikorna på längden och ta ur kärnorna. Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form och fyll med aubergine och linsröran. Hacka valnötter och strö över. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill och låt stå ca 5 minuter till.

Thahiniröra
1tsk citron-skal
2 msk citron
2 msk thahini
1 msk olivolja
1 dl creme fraiche- havre
1 liten vitlöksklyfta
2 krm paprikapulver
örtsalt

Gör så här:
Gnid den ekologiska citronen noga med vinäger för att få bort eventuella bakterier eller kemikalire. Skölj sedan under rinnande vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i en skål. Ringla över lite olivolja.