Riktig mat & hälsa

Chiapudding med kiwi och vetegräs

Chiapudding dekorerad med kiwiskivor, hallon och solrosfrön

Foto: Mia hagenmalm

Måste bara bjuda på min frukostpudding!
En supergod chiapudding med härliga C-vitaminbirikade frukter, protein- och omega-3 berikade chiafrön och basiskt vetegräs smockfull med nyttig klorofyll..

Ha en jätte härlig helg!

Mia
Chiapudding med kiwi och vetegräs
1 apelsin, eko saften av
1 liten banan, eko
2 kiwi, eko
3 msk chiafrön, eko
1 msk vetegräs
1/2 tsk vaniljpulver

Pressa saften ur apelsinen. Mixa en stycken kiwi plus de andra
ingredienserna. Häll upp i en skål och låt stå minst tjugo minuter eller över natten. Dekorera med skivor av den andra kiwin, hallon och solrosfrön. Njut! 🙂


Nyttig chiapudding med gurkmeja

Chiapudding med gurkmeja toppad med bär

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en lång morgonpromenad för att få igång kroppen i morse, mest för att mjuka upp min stela rygg där musklerna ofta krampar och hotar med att ”slå till” och orsaka ryggskott. Att sitta och äta frukost är det inte tal om. Jag står och äter frukost. Min rygg är trasig och för att citera min läkare ser det ut som kriget där inne. Diskbråck, atros, nervskador och trasiga kotor. Nåväl. Man får vara glad att man står på benen då. Jag har även pågrund av diskbråcket fått nervsmärtor i benen och jag känner inte mina fötter på samma sätt som förr. Konstigt nog, vänjer man sig vid allt. Och nu har jag även vant mig vid den smärtan. Jag är dessutom otroligt smärttålig vilket är negativt då jag ofta går omkring och lider istället för att söka hjälp.

Jag har dock fått bort mycket av värken i ryggen sista tiden med ryggympa och inflammationshämmande fettsyror, kryddor och nypon. 
Senaste tiden har jag satt in hela artilleriet av sånt som ska kunna lindra värken. Nyponkapslar, ingefära, gurkmeja och Omega-3 . Till sommaren hoppas jag ha fått ett bra resultat.

Denna vecka har jag druckit guldmjölk varje kväll. Guldmjölk är baserad på gurkmeja vilket är inflammationshämmande. Läs mer om min guldmjölk och mitt recept här!/
Jag ska dricka det i minst sex veckor har jag bestämt. Men igår kväll glömde jag bort det, så gurkmeja fick ingå i min chiapudding till frukost i morse istället.

 

Chiapudding med gurkmeja och bär
1 portion
2 dl kokosgrädde
4msk chiafrön
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
ev. en tesked honung

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt stå och svälla minst en halv timme. Toppa med bär! Supergott!


Chiagröt med pepparkakssmak

Chiapudding med pepparkakssmak toppad med klyftor av klementin och lingon i en vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Hur mörkt och trist är det inte denna månad! Vissa dagar känns det som om det är skymmning hela dagen.
Det ska bli mysigt att få sätta upp ljusstakarna hemma nu, så att det bidrar med lite mysbelysning i mörkret! Ja på söndag är det 1:a advent! Tiden går så väldigt fort nu, och snart är det jul igen!

Jag håller som bäst på att öva in julsånger inför kommande konserter med Stjärnjul!
I år har vi gästartisterna Jasmin Kara, hon med vitt och svart hår ni vet, och Fred Johansson samt Stefan Sauk! Jag ser mycket fram emot dessa konserter. Det har blivit en av årets höjdpunkter!

Advent ja! Idag fick min chiapudding som jag tillagat till mellanmål, smaka pepparkaka och jag dekorerade den med klementiner och lingon! Ännu mer smak av jul! Riktigt gott! Och nyttigt! Jag kommer att köra ett pepparkakstema i olika varianter  denna vecka, så kika gärna in om du gillar pepparkakor! 🙂

Chiapudding toppad med klementinklyftor och lingon i en vit djup tallrik på ett brunt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt med pepparkakssmak
2 dl mandelmjölk
1 banan
3 msk chiafrön
1 msk färdig  pepparkakskrydda

Gör så här:
Mixa alltsammans till en len välling. Låt stå och svälla i kylskåp några timmar, eller gärna över natten. Servera med exempelvis lingon och klementinklyftor.

Ha det gott! Mia


Chiapudding på cashewgrädde och bär

Chiapudding gjord på cashewgrädde toppad med bär i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och jag gillar att experimentera med smoothies och puddingar. Chia är så himla tacksamt att göra puddingar av. Snabbt smidigt och enkelt, men för den sakens skull, väldigt nyttigt. Denna pudding kräver dock lite förberedelser, då cashewnötterna ska ligga i blöt, gärna under natten.

Den här smoothien är gjord på cashewgrädde som jag sötade den med päron, och det smakade väldigt mumsigt!

Chiapudding på cashewgrädde och bär
1 glas
1 dl cashewnötter, naturella och ekologiska, blötlagda minst 5 timmar
2 dl vatten
1/2 banan, EKO
1 päron, EKO
3-4 msk chiafrön
1 pytteliten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl bär, exempelvis hallon

Gör så här:
Skölj de blötlagda cashewnötterna i nytt vatten. Lägg i mixer tillsammans med vatten, päron, salt och vaniljpulver. Mixa till en slät grädde. Mixa banan med cashewmjölk och päron. Tillsätt chiafrön och låt svälla minst 1 timme. Toppa med bär! Njut!