Riktig mat & hälsa
Laxsida med örtgremolata i ugnsfast form

Lax med örtgremolata och rostade rotfrukter

Hela påskhelgen var jag bortbjuden till släktingar på middag, så jag har inte alls behövt laga mat.
Men jag hade handlat hem mat till påsken, så i måndags manade laxsidan som jag köpt till påskafton, att bli tillagad. Den stackarn låg bortglömd inlindad i sitt papper i kylen. Det hade varit synd att behöva kasta den.
Eftersom att jag hade persilja hemma gjorde jag gremolata som jag "kryddade" laxen med.
Gremolata är fantastiskt fräscht, nyttigt och gott som fyllning eller tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Min dotter formligen älskar det- liksom jag.  Detta blev en vårig och lyxig middag!
Jag serverade rostade rotfrukter och grillad grön sparris till.
(Jag var så hungrig att jag glömde att fotografera. Kom på det när jag nästan ätit färdigt. Därför är rätten nästan uppäten på bilden nedan 🙂

Alla ingredienser i rätten är ekologiska förstås. 🙂

Lax och ugnsrostade rotfrukter på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lax med gremolata och ugnsrostade rotfrukter
4 portioner
8 potatisar
4 morötter
800 g laxsida
1 kruka persilja
1 citron, saft av
1 citron, skal av
1 dl olivolja
3-4 msk vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och vitpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Lägg i ugnsfast och smord form. Ringla över rapsolja och blanda om ordentligt med händerna. Strö över flingsalt och sätt i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Salta köttsidan av laxen. Mixa 1 dl olivolja med persiljan, citronsaft, skal och vitlök. Blanda ner vatten och smaka av med salt och vitpeppar.
Ringla lite av oljan över laxen. Spara resten av gremolatan som sås till måltiden. Strö över några nypor chiliflakes. Sätt laxen i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.


Fem Middagar

Har du lax kvar efter påsk och inte vet vad du ska göra med den, kan jag tipsa om att när man har lite olika sorters lax att göra en laxpudding!
Det är riktigt lyxigt faktiskt! Och riktigt gott! Hel kyckling är billig mat och soppa på nyttig quinoa går fort att fixa till.

Må så gott! 🙂

Mia 

Auberginegratäng med tomatsås och pesto

Foto: Mia Hagenmalm

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto/

Laxpudding med skirat smör på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Lyxig laxpudding/

Kyckling med kryddig bulgur och grönsaker på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Helstekt apelsinkyckling med kryddig bulgur/

Soppa i en vit skål

Foto: Mia hagenmalm

Peruansk Quinoasoppa/

Glutenfri spenatpaj i en form och på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Spenatpaj med gorgonzola/


Middagsmeny för hela veckan

Denna vecka har jag föreslagit en vegetarisk måndag med underbart goda vegetariska kåldolmar som det  är lite pyssel med, men de flesta är ju lediga eftersom att det är helg.  
Jerked kyckling som min svärson Johan här ger recept på, är makalöst god tillsammans med isbergsallad eller rotsellerislaw! Kycklingen kan också ta tid så den la jag på fredag.
Den grillade laxen med saffran-och spenatstuvning är helt ljuvligt god och våga testa något nytt som min rawfood lasagne! Jag lovar att du inte blir besviken! 🙂

// Mia

Vegetariska-kåldolmar med sojafärs och kokosgräddsky/

Vegetariska kåldolmar och morotsslantar på ett fat

Foto: Mia hagenmalm

Ugnsrostad pumpa&sötpotatis med kassler och pestosås/

Kassler med ugnsrostade rotfrukter och pestosås på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Grillad lax med saffran och spenatstuvning/

Grillad lax med spenat, potatis och citron på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Raw food lasagne med nötost och spenat/

Rafood lasagne på ett vitt mateusfat

Foto: Mia Hagenmalm

Jerked kyckling med rotsellerislaw eller isbergsallad med grapefrukt/

Jerkded kyckling på en bänk av trä

Foto: Johan Lundberg


Middagstips V 10

Här kommer förslag på olika middagar igen och jag hoppas att det kan insperera att trots att man efter en lång arbetsdag orkar fixa en middag lagad från grunden så att man slipper alla tillsatser som finns i färdigmat och halvfabrikat.

I Onsdagens ryska soppa kan du tillsätta  ca 150 g stekt köttfärs, så blir den mer matig och proteinrik, eller servera med ett gott bröd med någopt proteinrikt pålägg! Här hittar du recept på glutenfria baugetter om du undviker gluten, som kan vara gott till soppa. Glutenfria-bovetebaugetter/

Glutenfritt bröd i skivor

Foto: Mia Hagenmalm

Som vanligt är recepten beräknade på 2 portioner. Bara att plussa på om ni är fler.

Måndag: Linsbiffar med honungsyoghurt/

Linsbiffar med honungsyoghurt och sallad på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Potatis med Pesto choritzo och grillad-endivesallad/

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Vegetariskt borsjtj!Rysk rödbetssoppa/

Rödbetssoppa i en vit djup tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:Amerikanska pannkakor pa-mandelmjöl-och kokosgrädde/

Amerikanska pannkakor med grädde och bär på ett grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Het lyxig lax och räkgryta/

Lax och räkgryta med abuginepytt på en vit vacker tallrik

Foto: Mia Hagenmalm


Veckomeny maträtter V 9

Denna vecka har jag som vanligt vegetarisk måndag! 
Hamburgare! Här har jag gjort en nyttigare variant med hemmagjord dressing och ketchup samt ugnsgratinerade morötter och potatis. Självklart äter du köpt ketchup om du vill. Detta är inget måste, bara ett förslag.
Onsdagens soppa är riktigt nyttig! Själv äter jag inte bröd, men självklart gör DU det om du vill.
Kycklingen på torsdag serverar du med kokt potatis eftersom att det inte står något i receptet!
Jag kör på med så mycket som möjligt av råvaror som är ekologiska, även om jag inte alltid skrivit det i  recepten.
De flesta matrecept är för två personer, men plussa på efter hur många ni är.

Måndag: Varm potatissallad med halloumi och tomatsalsa/

Ljummen grönsakssallad med Halluomi

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Junfood, Hamburgare i en nyttigare variant/

Hemmagjord hamburgare med potatis och morötter

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Krämig soppa på nyttig jordärtskocka/

Jordärtskocksoppa i djup tallrik och ugnsgratinerad ost

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Het kyckling med citron och saffran/

Heta Citronkycklingben i ett lila fat

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:Lax med Lakrits och ljummen potatissallad/

Lax och ljummen potatissallad med grönt på ett svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ha det gott!

Mia


Middagstips Vecka 8

Som ni kanske sett har jag börjat ge lite middagstips för måndag till fredag. Det underlättar när man handlar att planera sina inköp, kanske med en matlista för varje dag,  så slipper man  stå där på kvällen och undra vad man ska hitta på.

Här ger jag förslag på en veckomeny! En del av recepten är för 2 personer, men plussa på om ni är fler! 🙂

Måndag:
N
yttiga rödbetsbiffar med fetaostcreme/

Rödbetsbiffar med fetaostcreme och potatis på en grön tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag:
Broccolisoppa med halluomi/

Broccolisoppa i en tallrik toppad med halluomi

Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag:
Färsbiff-med-kantarelltopping/

En pannbiff toppad med svamp på en bädd av rotsaker

Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:
Glutenfri Pannkaka med bär eller crepes med köttfärs-och grönsaksfyllning/

Pannkak med grädde och bär på en vitsvartrandig tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:
Lax med chilitäcke och spenat&basilikasas/

Lax med chilitäcke, potatis och spenat på en tallrik

Foto: Mia Hagenmalm