Riktig mat & hälsa

Mota sockersug med grönsaker

Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så jag vill tipsa om att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater. 
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt.  Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i  arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ  som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Mia


Nyttigt kokosfett!

Härligt! Nu är vi igång med sockerutmaningen! Du som tycker att det är jobbigt med sötsuget ska veta att det dämpas efter bara en vecka eller två. Varför? I magsäcken frigörs Ghrelin som är ett hormon kopplat till hunger och sötsug.  När du äter mycket sött ökar hormonet, men när du minskar ditt intag av sötsaker minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka! Så håll Uuuuuuut!

KOKOSFETT/olja i all sin glans

Varför ska du äta kokosolja?

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker !!Men kokosfett har många andra bra egenskaper! Det håller virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Och det är enligt nya undersökningar bra ”hjärnfett”, då det  motverkar alzheimers

Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen. ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar lägga mitt kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men jag kan också äta den naturell på sked! Gott! 🙂

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
 
Fler tips kommer! Håll utkik här! 🙂