Vill du leva längre, känna dig ungdomligare och dessutom tappa i vikt? Då sägs det att du ska du testa 5:2-dieten.
Det finns ett tydligt samband mellan fasta och ett längre liv. Hemligheten stavas IGF-1, ett tillväxthormon som sänks då du lever kalorisnålt och som gör att kroppen istället för att producera nya börjar reparera sina befintliga celler. Fastans fördelar har varit kända länge men det är i och med BBC:s succédokumentär ”Eat, Fast and Live Longer” som fenomenet nu fått ett enormt uppsving.
”Tappar ett halvt kilo i veckan”
Det är läkaren Michael Mosley, vetenskapsjournalist och forskare, som avslöjar att hemligheten ligger i vad du äter. Eller snarare – vad du inte äter. I programmet visar han på fördelarna med att semifasta två dagar i veckan.
– Du konsumerar bara ungefär en fjärdedel av det du brukar och tappar ungefär ett halvt kilo i veckan. Det kommer att verka som om du förlorar mer än det eftersom du gör dig av med en massa vätska i början, men sedan stabiliseras det, berättar Mosley i en intervju med BBC Radio 2.
Skadade celler repareras
Men det är inte bara vikten som minskar när man semifastar. Sjunker gör även kroppens glukosnivåer och produktion av tillväxthormonet IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor 1). Med sänkta glukosnivåer minskar risken för diabetes och när IGF-1 minskar saktar kroppen ner produktionen av nya celler och börjar istället att reparera befintliga celler. Skador på DNA fixas till och åldersrelaterade sjukdomar är mindre benägna att inträffa.
– Det som händer på cellnivå är att ditt system blir stressat. Förr i tiden åt vi inte fyra mål mat om dagen. Vi kanske lyckades jaga och döda ett djur som vi åt, sedan åt vi inte på ett bra tag. Våra kroppar gillar stress, fortsätter Mosley.
Kalorirestriktion, minskat proteinintag eller intermittent fasta
Antalet kalorier, men även vårt intag av proteiner, påverkar hur mycket IGF-1 kroppen producerar. För stora mängder av endera bidrar nämligen till att cellerna växer för fort för att effektivt kunna repareras. En diet med mycket grönsaker är att föredra. Michael Mosley lever själv som han lär:
– Vad jag gör är att varje måndag och torsdag äter jag bara omkring 500-600 kalorier. Jag äter frukost vanligtvis bestående av äggröra på ett par ägg och en bit skinka. Det är ungefär 300 kalorier.
Under dagen dricker han sedan bara mängder av vatten, svart te och svart kaffe. Fram till ungefär klockan 19.00 på kvällen.
– Då jag äter en enorm hög med grönsaker och en bit lax eller liknande.
Under veckans fem resterande dagar äter han alltså vad han vill.
Minskar risken för cancer och demens
När Mosley i dokumentären försöker sig på 5:2-dieten hade han efter fem veckor minskat nivån IGF-1 i blodet med 50 procent, uppnått normala glukosnivåer och sänkt sitt kolesterol. Därmed hade han också minskat risken att utveckla sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och demens. Mosley har lärt sig att hunger inte växer och växer utan kommer och försvinner, kommer och försvinner.
– Man vänjer sig, menar han.
Populär bland kändisar
Den här dieten har studerats i över 20 år av världens främsta forskare, berättar Mosley.
– Det är ingenting nytt med den egentligen, det som är nytt är att jag nu lyfter fram den, säger han skrattandes.
Han fortsätter:
– Så det är ingen gimmick utan baserat på mängder av vetenskaplig fakta. I fem dagar kan du äta, och dricka, precis vad du vill och i två dagar äter du som jag beskrivit, vilket är en lätt frukost och en lätt middag. Så enkelt är det.
Att man tillåts fortsätta njuta av mat och dryck är anledningen till att så många människor älskar dieten, menar han. Flera kändisar som Gwyneth Paltrow, Jennifer Lopez och Jennifer Aniston rapporteras nu ha hoppat på dieten.
Av Isabelle Hedander
Så fungerar 5:2-dieten:
1. Minska antalet kalorier till cirka 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män under två dagar i veckan.
2. Ät under fastedagarna en lätt frukost, en lätt middag och skippa lunchen. Drick mycket vatten.
3. 5:2-dieten minskar kaloriintaget med cirka 3 000 kalorier i veckan, vilket motsvarar omkring ett halvt kilo fett.
4. Försök på möss visar att periodisk fasta sänker nivån av IGF-1 i blodet, vilket saktar ner åldrandet och minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar som till exempel cancer, diabetes och demens.
5. Läs mer i boken ”The Fast Diet” av Dr Michael Mosley och Mimi Spencer.
6. Se dokumentären ”Eat, Fast and Live Longer” här: http://documentaryheaven.com/eat-fast-and-live-longer