Modersmjölk är bästa näringen

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Modersmjölk är den bästa näring ett spädbarn kan få under det första året. Den innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter avsedda för ett växande barn.

Den är anpassad för barnets växt och utveckling och har bl. a. följande fördelar:

Den ger skydd mot många olika sjukdomar. Detta skydd är en produkt av moderns egen kamp mot sjukdomar, virus och bakterier etc.

 

Den stimulerar barnets tarmrörelser och barnet får mjukare och lättare avföringar. Mjölken motverkar även diarréer: barn som får mat från flaska har dubbelt så ofta diarréattacker än barn som får bröstmjölk.

Den bröstmjölk som utsöndras under de första dagarna efter förlossningen kallas kolostrum (råmjölk) och innehåller mycket antikroppar, dvs. ämnen som är bra för tarmfloran och immunförsvaret.

Den ger även bra protein, kolhydrater och fett. Den mogna bröstmjölken, som kommer senare, är mer gulaktig, och barnet får i sig mest näring under de första 15–20 minuter av ammandet. Modersmjölk innehåller viktiga virus- och bakteriedödande substanser som skyddar mot infektioner. Barn som får välling istället för bröstmjölk har fem gånger flera öroninfektioner under första året.

Den innehåller rikligt med essentiella fettsyror, speciellt DHA, som är viktiga för barn. Kom ihåg att mängden och balansen av de fettsyror som barnet får i sig har att göra med vad mamman äter eller tar som kosttillskott. DHA är livsviktigt för utvecklingen av hjärnan.

Den minskar förekomsten av allergier. Den skapar trygghet, samt har en tilltalande förpackning och ger perfekt näring till barnet.

Fördelar med amning för modern
Amningen är en stor omställning för kvinnan och kan vara mycket jobbig och påfrestande, ja till och med göra ont. Den kan bland annat störa sömnen och ställa till många problem som kan vara svåra att komma till rätta med, och den inskränker rejält på moderns komfort och frihet. Trots detta är amning en fantastisk möjlighet för den nyblivna mamman att ge både fysisk och känslomässig näring till det nya lilla livet, som nyss låg i hennes mage. Det gäller att organisera om livet så gott det går för att kunna amma så länge man orkar och kan. Amning ger många fördelar för mamman. Så håll ut! Vinsterna är oftast enorma.

Att amma ger dig som mamma en otrolig kick, ett rus av endorfiner och upplevelsen av sann moderskärlek. Var medveten och låt kärleken flöda in i barnet tillsammans med modersmjölken.

Barnets sugrörelser stimulerar sammandragningen av livmodern och minskar blödningen efter barnafödandet.

Kvinnor som ammar löper dessutom lägre risk för bröstcancer och benskörhet än mödrar som inte ammar.

Hur länge ska man amma barnet?
Det bästa är att amma i omkring ett år, och minst sex månader. Detta ger barnet en bättre hälsa och bättre skydd mot sjukdomar. Barnet börjar skapa sina egna antikroppar vid två till tre månaders ålder, och vid sex till nio månader kan man dra ner på amningen och börja introducera fast föda i mjuka och mosade former.

Den som vill och orkar kan gärna fortsätta amma tills barnet är två till tre år. I många länder ammas barn i över fyra år. Det är dock svårt att amma så lång tid i Sverige, eftersom mamman ofta måste tillbaka till sitt arbete och makarna ofta delar föräldraledigheten. Men det går att spara modersmjölk med hjälp av bröstmjölkspump, och man kan kanske arbeta 60 eller 75 procent och sedan amma på morgonen och några gånger på kvällen. Detta tar mycket tid och kraft, så pappan får givetvis ställa upp och göra sin beskärda del av hemsysslorna för att frigöra amningstid åt mamman. Det är viktigt att en ammande mamma äter bra kost och motionerar samt får bra tid för sig själv för att orka med. Glöm inte att kvaliteten på modersmjölken är beroende av de födoämnen som modern äter.

Vad du äter och dricker påverkar barnet
Om du bestämmer dig för att amma barnet, kom ihåg att det påverkas av det du äter och dricker. Drick minimalt med kaffe (< en kopp) och använd inte alkohol eller andra droger. Ät en bra och hälsosam kost med minimalt med socker, snabba kolhydrater och dåliga fetter. Prata med din läkare om eventuella mediciner som du tar, och om de kan påverka barnet. Om du äter något som ger dig mycket gaser kommer det troligtvis också att ge barnet gaser.

Om du är allergisk eller har haft eksem är det större risk att du har dolda överkänslighetsreaktioner som du inte är medveten om. Om ditt barn blir allergiskt, får återkommande infektioner eller har hudproblem, tänk på att det kan vara något du äter som varken du eller barnet tål. De vanligaste allergierna och överkänsligheterna förorsakas av födoämnen som vanlig mjölk, vete, gluten, tomater, fisk, räkor, ägg, nötter, citrusfrukt och soja.

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.