Modersmjölk är den bästa näring ett spädbarn kan få under det första året. Den innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter avsedda för ett växande barn.

Modersmjölk är bästa näringen

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Modersmjölk är den bästa näring ett spädbarn kan få under det första året. Den innehåller en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter avsedda för ett växande barn.

Den är anpassad för barnets växt och utveckling och har bl. a. följande fördelar:

- Den ger skydd mot många olika sjukdomar. Detta skydd är en produkt av moderns egen kamp mot sjukdomar, virus och bakterier etc.

- Den stimulerar barnets tarmrörelser och barnet får mjukare och lättare avföringar. Mjölken motverkar även diarréer: barn som får mat från flaska har dubbelt så ofta diarréattacker än barn som får bröstmjölk.

 

- Den bröstmjölk som utsöndras under de första dagarna efter förlossningen kallas kolostrum (råmjölk) och innehåller mycket antikroppar, dvs. ämnen som är bra för tarmfloran och immunförsvaret.

- Den ger även bra protein, kolhydrater och fett. Den mogna bröstmjölken, som kommer senare, är mer gulaktig, och barnet får i sig mest näring under de första 15–20 minuter av ammandet. Modersmjölk innehåller viktiga virus- och bakteriedödande substanser som skyddar mot infektioner. Barn som får välling istället för bröstmjölk har fem gånger flera öroninfektioner under första året.

- Den innehåller rikligt med essentiella fettsyror, speciellt DHA, som är viktiga för barn. Kom ihåg att mängden och balansen av de fettsyror som barnet får i sig har att göra med vad mamman äter eller tar som kosttillskott. DHA är livsviktigt för utvecklingen av hjärnan.

- Den minskar förekomsten av allergier. Den skapar trygghet, samt har en tilltalande förpackning och ger perfekt näring till barnet.

Fördelar med amning för modern
Amningen är en stor omställning för kvinnan och kan vara mycket jobbig och påfrestande, ja till och med göra ont. Den kan bland annat störa sömnen och ställa till många problem som kan vara svåra att komma till rätta med, och den inskränker rejält på moderns komfort och frihet. Trots detta är amning en fantastisk möjlighet för den nyblivna mamman att ge både fysisk och känslomässig näring till det nya lilla livet, som nyss låg i hennes mage. Det gäller att organisera om livet så gott det går för att kunna amma så länge man orkar och kan. Amning ger många fördelar för mamman. Så håll ut! Vinsterna är oftast enorma.

 

- Att amma ger dig som mamma en otrolig kick, ett rus av endorfiner och upplevelsen av sann moderskärlek. Var medveten och låt kärleken flöda in i barnet tillsammans med modersmjölken.

- Barnets sugrörelser stimulerar sammandragningen av livmodern och minskar blödningen efter barnafödandet.

- Kvinnor som ammar löper dessutom lägre risk för bröstcancer och benskörhet än mödrar som inte ammar.

Hur länge ska man amma barnet?
Det bästa är att amma i omkring ett år, och minst sex månader. Detta ger barnet en bättre hälsa och bättre skydd mot sjukdomar. Barnet börjar skapa sina egna antikroppar vid två till tre månaders ålder, och vid sex till nio månader kan man dra ner på amningen och börja introducera fast föda i mjuka och mosade former.

 

Den som vill och orkar kan gärna fortsätta amma tills barnet är två till tre år. I många länder ammas barn i över fyra år. Det är dock svårt att amma så lång tid i Sverige, eftersom mamman ofta måste tillbaka till sitt arbete och makarna ofta delar föräldraledigheten. Men det går att spara modersmjölk med hjälp av bröstmjölkspump, och man kan kanske arbeta 60 eller 75 procent och sedan amma på morgonen och några gånger på kvällen. Detta tar mycket tid och kraft, så pappan får givetvis ställa upp och göra sin beskärda del av hemsysslorna för att frigöra amningstid åt mamman. Det är viktigt att en ammande mamma äter bra kost och motionerar samt får bra tid för sig själv för att orka med. Glöm inte att kvaliteten på modersmjölken är beroende av de födoämnen som modern äter.

Vad du äter och dricker påverkar barnet
Om du bestämmer dig för att amma barnet, kom ihåg att det påverkas av det du äter och dricker. Drick minimalt med kaffe (< en kopp) och använd inte alkohol eller andra droger. Ät en bra och hälsosam kost med minimalt med socker, snabba kolhydrater och dåliga fetter. Prata med din läkare om eventuella mediciner som du tar, och om de kan påverka barnet. Om du äter något som ger dig mycket gaser kommer det troligtvis också att ge barnet gaser.

Om du är allergisk eller har haft eksem är det större risk att du har dolda överkänslighetsreaktioner som du inte är medveten om. Om ditt barn blir allergiskt, får återkommande infektioner eller har hudproblem, tänk på att det kan vara något du äter som varken du eller barnet tål. De vanligaste allergierna och överkänsligheterna förorsakas av födoämnen som vanlig mjölk, vete, gluten, tomater, fisk, räkor, ägg, nötter, citrusfrukt och soja.


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.