Modersmjölk och örter | Kurera.se

Ammande mamma som intar måttligt med kosttillskott och använder små mängder av örter tillför positiv effekt på barnet via bröstmjölken.

Modersmjölk och örter

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Det är viktigt att en ammande mamma inte utsätter sig för kraftiga utrensningskurer eller intar kosttillskott i stora terapeutiska doser, som frigör skadliga kemikalier och tungmetaller. Gör heller ingen amalgamsanering och ta inte bort någon amalgamfyllning. När man sätter toxiner i rörelse kan det ha negativa effekter på barnet via bröstmjölken. Det är däremot positivt för mamman att inta kostillskott som ger bättre näringsstatus och hälsa, och att använda små mängder örter vid behov.

Vissa örter och naturmedel kan stimulera bröstmjölksproduktionen och är vid låga eller måttliga doser ofarliga för mamma och barn. Jättenattljusolja, nypon, ingefära, fänkål, anis, altearot och ökat intag av havregryn och quinoa kan alla stimulera bildandet av bröstmjölk. Altearotste kan till exempel göra mjölken tjockare om den är för tunn. Bockhornsklöverfrö kan stimulera bröstmjölksproduktionen men samtidigt sänka blodsockernivån och bör användas sparsamt, speciellt om man har tendens till besvär med lågt blodsocker. Drick gärna en eller två koppar grönt te, aniste, alfalfate, nässelte eller hallonte på dagen och en kopp kamomill- eller citronmelisste under kvällen.

 

Om barnet har torsk, det vill säga gulvit svampbeläggning på tungan eller i munnen, eller nedsatt immunförsvar kan du gärna dricka två till fyra koppar Pau D’arco-te under flera veckor. Detta är speciellt bra under höst och vinter, när barnet exponeras för andra barn som kan smitta det. Ät också gärna extra lök eller vitlök om inte barnets mage blir orolig av det.

För de flesta kvinnor sker avvänjningen naturligt. Om det däremot uppstår problem kan man få en del hjälp av några bra örtmediciner. Salvia är en ört som minskar bröstmjölksproduktionen och kan användas i slutet av amningstiden. För att avvänja barnet från bröstet kan man vid behov smörja in bröstvårtan med lite aloe vera. Då kommer barnet snart att tröttna.

► Läs också: Renande örter

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.