Depression orsakar lidande både för dem som drabbas och för närstående och det leder till nedsatt kapacitet både i arbetslivet och socialt. Kureras PT Carolin Helt berättar om hur man på ett enkelt sätt kan råda bot på problemet.
År 2000 rankade WHO depressionssjukdom som det fjärde största hälsoproblemet i världen.
Fysisk aktivitet har en positiv effekt vid depression både för att förhindra och för att behandla redan befintliga depressioner. Fysisk aktivitet som styrketräning och konditionsträning har klart vetenskapligt stöd vid lätt och måttlig depression både när det gäller akut behandling och som ett medel att minska risken för återfall. Övriga hälsoeffekter som uppnås med träning är också viktiga då depression samverkar ofta med kroppsliga sjukdomar.
Hur mycket träning krävs för att ge bästa tänkbara effekt? Räcker det med ett par lugna promenader?
Nja, promenader är i och för sig bra men lite högre intensitet på träningen än så bör det dock vara. Tre till fem träningspass i veckan med en intensitet som ligger på en måttlig till ansträngande nivå. Avsluta varje pass med stretch och avslappning.
Vad är det då som träningen gör som är så bra vid depression?
Den fysiska aktiviteten innebär ett förändrat beteende. Depression följs ofta av passivitet och isolering. Ett ändrat beteende kan påverka känslor och tankar och på så sätt häva depressionen.
Fysisk träning har visat sig vidarebefordra positiva tankar och känslor, ökad tro på sig själv och sina förmågor. Träningen ger oss en ökad halt av endorfiner, ”må bra” hormoner eller kroppsegna morfiner.
Fysisk träning bidrar starkt till cellnybildning i delar av hjärnan, speciellt hippocampus, som är viktig för inlärning och minne. Vid depression har man funnit en minskad volym av just hippocampus. Behandling med antidepressiva mediciner ger liknande effekt genom även de ökar cellnybildningen. Det går alltså att byta ut, eller minska dosen, antidepressiva mediciner mot regelbunden träning och då få så många andra positiva effekter på köpet.
Av Carolin Helt