Det är inte lätt att sammanfatta My Martens hälsoresa i en artikel, för trots att hon bara hunnit bli 36 år så har hon på gott och ont upplevt mer än många får göra under en hel livstid – vissa kanske aldrig. När vi hörs på telefon i juni, som är Mys mest intensiva period på hela året, så låter hon ändå inte det minsta stressad eller trött, utan sänder ut en positiv, energifylld och vänlig energi.
Hälsoinfluencern My Martens driver nämligen inte bara en av Sveriges största bloggar inom hälsa sedan 2013 (som du numera hittar här på Kurera.se!) – hon är även florist och ägare till en egen träningsstudio, ”Strong mamas” i Täby norr om Stockholm. Tidigare ägde hon en stor handelsträdgård på vackra Öland, men dramatiska omständigheter gjorde att hon stängde ner den och flyttade till Stockholm.
LÄS OCKSÅ: Välkommen som bloggare hos Kurera – My Martens!
Självförsörjande sedan tonåren
Engagemanget för fysisk och psykisk hälsa genomsyrar allt My gör idag. Men vägen dit har varit minst sagt krokig, för att inte säga backig, med många störtdyk och uppförsbackar. En del känner kanske igen My från tv-programmet ”Ensam mamma söker”, som gjorde henne till en offentlig person över en natt för drygt 10 år sedan. Eller från hennes Instagram-konto med över 52 000 följare. Men allt började i Vadstena där My föddes med både träningsglädje och blomsterkärlek i blodet. Hon är uppväxt i blombranschen med en pappa som var torghandlare och även hade flera butiker. Men Mys barn- och ungdomsår var allt annat än en dans på rosor; hon levde under väldigt tuffa förhållanden.
– Man brukar kalla mig för ett maskrosbarn på gott och ont. Jag har varit självförsörjande sedan jag var 14 år gammal. Det är inget som jag skulle önska min egen son, säger My vars son Ludvig idag är nästan lika gammal som hon själv var när hon började jobba.
Som barn och ung var My väldigt aktiv och har sportandet i släkten, med en moster som spelade i svenska handbollslandslaget och i tyska ligan, och en morbror som var ultra-triatlet. Och My spelade själv handboll på hög nivå.
– Det gick jättebra för mig och jag ville verkligen elitsatsa i handboll, men det togs ifrån mig, min brokiga bakgrund förstörde det, säger My.
Hon tar till synes lite sats där på andra sidan luren och förklarar:
– På grund av trassliga hemförhållanden och en pappa som satt i fängelse så blev jag omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga) av socialtjänsten. I väntan på utredning och stödfamilj sattes jag på ett så kallat paragraf 12-hem.
På den tiden blandades ungdomar med vitt skilda skäl till att de behövde bo på dessa hem. Bland annat delade My hem med den idag framgångsrika YouTube- och tv-profilen Joakim Lundell. Vissa kom från utmanande hemförhållanden, som My, medan andra hade egna problem med exempelvis kriminalitet. My hamnade som ensam utsatt tjej med enbart killar på ett hem präglat av missbruk och vandalisering.
– Det var som att kasta ett lamm till vargarna, det tog två dagar så var mitt liv förstört. Jag blev misshandlad och våldtagen kontinuerligt tills jag kom därifrån. Det blev en mörk vardag för en femtonårig tjej, som har präglat hela min bakgrund.
Idag kan My prata om dessa hemska händelser med distans, efter att ha bearbetat det på olika sätt. Men där och då var det också en överlevnadsinstinkt. När hon äntligen fick flytta ifrån hemmet hamnade hon utanför systemet.
– Min pappa fick tillfällig vårdnad om mig, men han stack i väg på sina jobb, så efter det var jag självförsörjande. Jag ville inte tillbaka in på hemmet så det var bara att skapa mig en inkomst; stjäla mat i skolan och ta hem, dela ut reklam före skolan och äta hemma hos kompisar, diska på café och få med sig gårdagens mackor hem. Jag hittade olika sätt att arbeta på fram tills att jag gick ut nian, då skolplikten gick ut. Sedan kunde jag jobba med pappa i hans verksamheter och på andra jobb.
My ville verkligen gå gymnasiet, och sökte både florist- och journalistlinjen och kom in, men var tvungen att tacka nej – för att hon var tvungen att försörja sig.
– Jag brukar skoja och säga ”När ska jag ha min studentfest då? Kan jag ta studenten som 36-åring?!” säger My och skrattar hjärtligt.
Och skratten, de kommer ofta och lätt för My under intervjuns gång, trots det bitvis tunga vi pratar om. Hon berättar vidare att hon därpå öppnade sin första egna blombutik på Öland helt ensam när hon bara var 18 år. Att det blev just en blombutik var för att det var ”det hon kunde”.
– Jag hade ingen familj att luta mig mot och inte heller en utbildning på den tiden. Men blommor; det var jag var riktigt bra på, och det har varit jätteroligt och som en bergochdalbana av erfarenheter.
Kraschade in i väggen
Och bra gick det för My som blev utsedd till Årets unga företagare, med som mest 16 anställda. Men så lades plötsligt ”Mys blommor” ner 2017, efter tio år. Något som innebar en sorg, för att driva blomaffär var ju något hon identifierat sig med sedan så ung ålder.
– När jag avvecklade verksamheten så kraschade jag och gick in i väggen i grav utmattningsdepression, som är det man i folkmun kallar för utbrändhet, berättar My.
Hon kom inte ur sängen, kroppen stängde ner rent fysiskt och neurologiskt.
– Jag blev halvsidesförlamad, hamnade på sjukhus och kunde inte gå. Mitt immunförsvar stängde ner, och jag fick infektion efter infektion, feber på feber.
My beskriver kraschen som att livet kom i fatt henne efter att hon levt i ”fight eller flight-läge” under hela uppväxten, i kombination med tio år av nästan konstant stresspåslag av att ha drivit en handelsträdgård. Och på det ett riktigt svårt uppbrott från pappan till hennes son.
– Jag blev lämnad, det var otrohet inblandat – och min son fick en bror född samma år. Vi var fortfarande tillsammans när den andra kvinnan berättade att hon var gravid med min man.
Kraschen och den privata skandalen ledde dock till något positivt: Mys andra, parallella karriär, inom träning och hälsa. Hennes väg till läkning var nämligen att hon beslöt sig för att omvandla sin hobby, träningen, till ett yrke. Hon flyttade till Stockholm och utbildade sig till personlig tränare och kostrådgivare, för att kunna hjälpa andra i liknande sits.
”Träningen har blivit min medicin”
Idag finns hennes ”Strong mamas” både som PT-studio och online.
– Jag jobbar mot en målgrupp som kan relatera till mina utmaningar fysiskt och psykiskt med utbrändhet och liknande situationer. Även om långt ifrån alla av mina klienter har utmaningar som dessa. I och med att jag har bloggat öppet om det länge så är det också dessa personer som ofta vänder sig till mig. Jag har en väldigt stor online coaching-plattform, som ihop med träningsresor och sociala medier är det jag jobbat med sedan 2017. Träningen har blivit min medicin.
Efter flytten till Stockholm landade My också i sig själv och tog professionell hjälp. Resan tillbaka till livet innebar att börja om från noll, och bearbeta de trauman som hon burit med sig sedan hon var ung. Men att stanna upp och bearbeta är svårt, med den bakgrund hon har, understryker My.
Har gått i terapi
My har gått i kbt (kognitiv beteendeterapi), blivit diagnosticerad med posttraumatisk stress och blivit behandlad för det och fått mycket stöd av sjukvården – när hon väl kom in i vården.
– Om inte min kropp stängt ner hade jag aldrig förstått att jag behövde hjälp.
My berättar att hon innan kraschen hade drabbats av många fysiska problem; blindtarmsinfektion, lunginflammationer och andra upprepade infektioner. Hennes kropp försökte prata med henne och bromsa henne, men hon hade inte tid att lyssna på signalerna.
– Jag var destruktiv, jobbade med feber och körde på. Att unna sig återhämtning eller ledigt var snarare en skam. Jag var jagad ekonomiskt, gentemot mig själv och min verksamhet. Så i stället för att stanna upp och investera i min hälsa körde jag bara på rakt in i väggen.
Medvetenheten kring utbrändhet och psykisk ohälsa har som tur var ökat med åren. Idag pratar man om symtomen och föreläser om dem, resonerar My.
För My har det varit en renande process att ventilera tankar och känslor i sin blogg.
– Det var varit viktigt för mig att vara transparent om jag ska kommunicera via sociala medier. Det har varit min ledstjärna från början och är det som har gett mig en så lojal följarskara, där så många kan relatera. Visst har det varit läskigt emellanåt att vara väldigt ”naken”. Men jag har blivit bättre på att hålla en något högre integritet med åren och snarare skydda mig själv lite på det sättet.
My är född och uppväxt i blombranschen.
Blev offentlig över en natt
Efter Mys deltagande i ”Ensam mamma söker” på tv3 2013 anade hon inte riktigt konsekvenserna av det.
– Från en dag till en annan var jag på varenda löpsedel, jag var den mamma som fick mest uppmärksamhet. Det var extremt, och inte något jag var van vid. Men jag blev bara bemött med vänlighet, alla skrev fina och snälla saker i media. Men när jag blev sjuk så kom det tuffa rubriker om kollaps, sjukhus och ”sjuk igen”. När jag ser tillbaka kan jag tycka det är så sorgligt, för det är så tydligt att jag gick sönder, bröts ner.
Men hennes trogna följare tröstade.
– 90-95 procent har varit peppande och stöttande och framförallt genuint lojala och intresserade –för att de känt igen sig. Jag har haft en väldigt snäll följarskara.
Men klimatet på sociala medier ändrades plötsligt brutalt, inte bara för My utan för många andra med henne. 2016 utkristalliserade sig nättroll som ägnade sig åt att kommentera Mys inlägg. Det visade sig i slutändan röra sig om väldigt få personer, men som utgav sig för att vara många. Ett av nättrollen, en kvinna i 50-årsåldern, visade sig ha hela 72 (!) alias.
Bloggföljarna, som troget följt My, har dock fått vänta på fler inlägg från My på sistone.
– På senare år har jag backat lite från bloggen, på grund av en stalker som inte hittats, berättar My uppriktigt.
Mys röda tråd genom livet har – nättroll och stalkers till trots – fortsatt att vara transparent med sitt mående i sina olika kanaler. Hon lever fortfarande med kronisk hjärntrötthet, en utmaning som ställer till det i vardagen. Dessutom finns en utmaning i att hon samtidigt har mycket överskottsenergi och en hjärna som ”drar i gång olika projekt”.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig idag?
– Jag har valt att skapa en livsstil där jag styr min tid själv, vilket jag gjort ända sedan jag kraschade. Det innebär att jag har kunnat jobba deltid i perioder och ge mig tid till återhämtning. Jag vill inte jobba fulltid och det skulle vara väldigt svårt för mig att leva upp till kraven som anställd. Jag skulle nog inte klara av det, inte än. Så jag har verkligen prioriterat min hälsa. Det har varit min väg framåt, i och med att min energi går upp och ner. Och är det något som ger mig energi så är det att se mina klienter nå sina mål, det är det jag brinner för.
Att ha mött kärleken igen har också varit ett ljust inslag i Mys liv. 2022 gifte hon sig med sin Jonas. De träffades av en slump 2017, mitt i Mys hälsomässiga krasch.
– Jag var med min vän sedan många år, Dr Alban, på en av hans spelningar och så var Jonas också där. Sedan den dagen har vi i princip aldrig varit ifrån varandra, säger My med värme i rösten.
Jonas är med i gruppen Basic Element, som gjorde succé på dansgolven på 90-talet. Och än idag drar de publik världen över.
Vad betyder ordet hälsa för dig idag?
– Allt handlar om balans. Jag går på dagsform och reglerar min arbetsbelastning utifrån mitt mående. Idag handlar inte hälsa heller om estetiska mål som förr, som magrutor eller olika sätt att bygga min kropp på. Det handlar bara om att må bra. Jag har ju varit så sjuk på så många olika sätt och haft sådana otroliga hälsomässiga fysiska och psykiska utmaningar, så nu handlar det bara om att ta hand om min kropp och må så bra jag bara kan, och fylla på med bra energi och bra näring.
My Martens med sina ”pälsklingar”, bostonterrierna Svea och Selma.
Kollaps igen med misstänkt stroke
Trots att My idag hittat sitt bästa sätt att leva, som tar hänsyn till hennes hälsa, så drabbades hon ofattbart nog av ännu en kollaps. En morgon 2022 föll hon bara ihop. Det blev väldigt dramatiskt med ambulansfärd – och en misstänkt stroke. Alla symtom tydde på det.
– Jag hade ingen känsel på ena sidan, var inte medveten, kunde inte prata.
Men istället för en stroke visade det sig att en hälsokontroll på vårdcentralen 10 månader tidigare hängde ihop med den dramatiska händelsen. Då hade läkaren hittat knölar i Mys hals och remitterat henne till en öron-näsa-hals-mottagning – men My hade inte gått vidare med remissen.
– Jag hade inte ens reflekterat över knölarna sedan dess och glömde med tiden bort dem. Jag tänkte att jag nog bara haft svullna körtlar av en förkylning.
Men när hon röntgades för sin misstänkta stroke fann man tre tumörer i halsen. My opererades akut – allt gick så fort.
– Jag fick veta att en cancerogen cell hade utvecklats. Men operationen var lyckad, de fick bort allt. Hade det hittats senare hade det blivit fullt utvecklad cancer.
Men tack vare kollapsen hittade man det alltså i tid, berättar My om det paradoxalt positiva i den traumatiska upplevelsen.
Fokus på vad som är viktigt
Vad kollapsen berodde på är inte fastställt till hundra procent, trots att det gjordes flera neurologiska undersökningar. Tumörerna tryckte dock på mot blodflödet till hjärnan, det är den enda förklaringen man hittat.
Efter den ”falska stroken” har My fortsatt att vända det som varit tungt, svårt och traumatiskt till en kraft och ett driv att prioritera sin egen psykiska och fysiska hälsa, för att också kunna hjälpa andra i liknande sits. Även om det inte alltid är lätt.
– Jag hade sådan otrolig tur, det här känns ju verkligen som en andra chans i livet!
Foto: Theresia Köhlin
My Martens
Ålder: 36 år.
Bor: I Täby norr om Stockholm.
Gör: Personlig tränare med eget gym, online-coach, kostrådgivare och florist. Aktiv på sociala medier. Arrangerar träningsevents och träningsresor både inrikes och utrikes.
Familj: Sonen Ludvig, 13 år. Gift med Jonas Wesslander. Hundarna Svea och Selma.
Aktuell: Som ny bloggare på Kurera. Arrangerar träningsresa till Åre i september: med vandring, fjällyoga och funktionell styrketräning med My som coach. Nästa år lanseras även utlandsresor.
5 saker som får mig att må bra!
- All typ av träning anpassad till dagsform.
- Att se mina klienter nå sina mål.
- Få vara kreativ och skapa med blommor, i alla typer av arrangemang och buketter.
- Vara med min son, och vara en engagerad fotbollsmamma på cuper och träningar. Det finns inget roligare! Det är aktiv vila och återhämtning för mig.
- Mina hundar, Svea och Selma. De är verkligen två ångestdämpande lyckopiller. När jag är som mest utmattad, och det är svårt att få till det som annars är det enklaste, så ser hundarna till att jag kommer ut i naturen och får min motion och glädje. De ger så mycket kärlek så det går inte att beskriva, de är som två barn!
My Martens om…
… känslor av skuld och skam vid utbrändhet
– Jag brukar förklara för mina klienter att de ska ta bort känslor av skuld och skam. För många som är utbrända säger att de ”vill tillbaka” till sitt gamla liv. Men man var ju på en plats i livet som var destruktiv på olika sätt, som tog en till en krasch. Och man vill ju inte tillbaka till samma plats – utan till en ny där man faktiskt sätter sig själv först. Där man släpper prestigen, sänker kraven och är snäll mot sig själv, tar hand om sin kropp och fyller på med bra bränsle, näring, träning och återhämtning. För utan sin hälsa har man ju ingenting.
…den ”oromantiska blombranschen”
– Den är ju någonting som jag genuint brinner för och tycker om. Men den är allt annat är romantisk som man kanske kan tro, utan fruktansvärt påfrestande stressmässigt. Det är kreativt och underbart att jobba med blommor och det stimulerar mig känslomässigt. Men den farliga sidan för mig som har en underliggande utmattning, är att det är så svårt att hitta en balans mellan gas och broms när man driver egen butik, där man inte tar på sig för mycket. Och när man jobbar med färskvaror så jobbar man hela tiden mot klockan. Det är det som utgör stressen.
… att anpassa träningen efter dagsform
– Träning är något jag njuter av, det är min medicin. Även de dagar som jag inte har motivation så tränar jag ändå, för jag vet att det gör min kropp gott. Träning gör att jag orkar med min vardag och får den stimulans jag behöver. En extremt rolig träningsform är HIIT (Högintensiv funktionell styrketräning) och crossfit. Men jag kan inte alltid göra det, för om jag är i en fas då jag är för utmattad så blir det ett för högt stresspåslag av det. Det är egentligen inte så viktigt vad man gör, utan att man gör det och lyssna på kroppen. ”Vad behöver min kropp idag? Vila? Ja men vila då!”. Eller gå en långpromenad! Att promenera och komma ut i naturen är balsam för själen! Om jag haft utmaningar med ångest och mått som sämst så är det väldigt stimulerande att bara komma ut och gå.