Annons

Tillskotten för dig som kör LCHF

Enligt en undersökning äter nästan en fjärdedel av svenskarna enligt LCHF. Tillhör du en av dem finns det en del du bör känna till. "Många LCHF:are skulle må bra av att komplettera sin kost med något tillskott", berättar Carolin Helt, Kureras kostrådgivare och PT.

Redaktionen

25 april, 2013
Tillskotten för dig som kör LCHF
Dela inlägget

Enligt en undersökning äter nästan en fjärdedel av svenskarna enligt LCHF. Tillhör du en av dem finns det en del du bör känna till.
– Många LCHF:are skulle må bra av att komplettera sin kost med något tillskott, berättar Carolin Helt, Kureras kostrådgivare och PT.

Fem viktiga tillskott för dig som äter enligt LCHF:

1. Fytonäringsämnen
Fytonäringsämnen är växtbaserade ämnen med stor betydelse för hälsan, bland annat på grund av deras antioxidativa effekter. Flavonoider och karotenoider finns i färgrika frukter, grönsaker och rotfrukter. Isoflavoner finns i sojabönor och säd. En LCHF-diet innehåller inte mycket av dessa livsmedel och därför kan ett tillskott som innehåller dessa fytonäringsämnen vara värdefullt. Tänk på att det är viktigt att verkligen äta de grönsaker som ingår i dieten, exempelvis broccoli, spenat och kål.

2. Folsyra
Folsyra får vi främst i oss via vegetabilier som bönor, linser och kål. Undantaget är lever som är mycket rikt på folsyra. Folsyra är viktigt för proteinomsättningen och krävs för att näringsupptaget i tarmen ska fungera.

3. C-vitamin
Cirka 90 procent av C-vitaminintaget kommer från frukt och grönsaker. C-vitamin krävs för ett fungerande immunförsvar. Det är ett vitamin som vi själva inte kan producera utan måste tillföra via kosten. C-vitamin är en viktig antioxidant som gynnar upptaget av olika mineraler, däribland järn.

Annons

4. Fett vs magnesium
Högt intag av fett och protein minskar upptaget av magnesium. Tungmetaller som nickel, bly och kvicksilver lagras i större mängder i kroppen vid låga magnesiumvärden. Magnesium påverkar kroppens syra-basbalans, reglerar blodtrycket, bidrar till en normal blodkoagulation och minkar risken för blodproppar.

5. Det goda respektive onda kolesterolet
Under de första sex månaderna med LCHF-diet har det visat sig att LDL-nivåerna i blodet ökar. Byt gärna ut något av det mättade fettet till omättat fett så minskar den risken. Ät omega-3 för bättre balans mellan LDL och HDL.

Av Carolin Helt

Annons
Fakta

Och glöm inte broccolin!

Väljer du att äta en Low-Carb-High-Fat-diet är det viktigt att verkligen äta de grönsaker som ingår i dieten, exempelvis broccoli, spenat och kål.

Annons