Älskat och hatat på en och samma gång. I dag firar p-pillret 50 år. Men är det verkligen något som bara ska firas? Vi tog oss en pratstund med näringsexperten Zarah Öberg, om det lilla pillrets baksida.
Det har gått 50 år sedan p-pillret gjorde sin entré och idag använder cirka 100 miljoner kvinnor världen över preventivmedlet. Pillrets 50 år har kantats av rapporter om blodproppar och andra biverkningar.
– P-piller lyfts ofta till skyarna, men man missar ofta det faktum att det skapar stora hormonella obalanser som oftast tar många år att få ordning på, säger Zarah Öberg.
”Vi mixtrar med en naturlig process”
Hon berättar att det för många kvinnor kan ta många år att få ordning på menstruation och ägglossning efter att de slutat med p-piller, och det kan ta lång tid att bli gravid.
– Man får inte heller glömma att ägglossning och menstruation är en naturlig process som vi mixtrar med, och menstruation är till exempel en av våra avgiftningsvägar, tillsammans med utandning, njurar, urin, lever, galla och vår svettning. Dessutom skyddar inte p-piller mot sjukdomar och jag kan tycka att det är synd att kvinnor ska ta ansvar för att skydda sig, med hänsyn till alla de hormonella obalanser och tillhörande symtom som medföljer.
Eko-kondomer säkrare
Zarah säger att det istället är lämpligare, ur hälsosynpunkt, att använda ekologiska kondomer. Om man har PMS-besvär kan det korrigeras genom förbättrade progesteronnivåer från bioidentiska hormoner, samt genom minskade kopparnivåer.
– Jag personligen skulle aldrig ta p-piller men det är givetvis ett personligt val såsom mycket annat i livet.
Av Emma V Larsson