Klimatförändringarna kräver att vi i framtiden börjar äta saker vi kanske inte ätit förr, för att kunna rädda planeten. Men hur många är beredda att testa framtidens mat, som 3D-printat kött – eller insekter? Fler än du kanske tror!
Det ville appen Readly ihop med Yougov ta reda på efter att ha märkt ett ökat intresse för temat i de tusentals magasin som finns i appen – bland annat i ett ökat antal recept med bland annat insekter. Totalt genomförde man 7433 intervjuer i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Italien och Australien.
LÄS OCKSÅ: Kroppen kan inte ta upp näringen i vegokött
Alger på första plats
Och listan över framtidsmat som flest av oss kan tänka sig att testa toppas av alger (en av tre). Därpå kommer den spännande innovationen labbodlat kött och fisk (en av fyra), tätt följt av insekter– som alltså nästan en av fem svenskar kan tänka sig att äta. Detta faktum speglas i att ett antal insektsbaserade recept dykt upp i Readlys samlade magasin de senaste åren, med bland annat bananbröd och chokladmuffins med gräshoppor.
Miljöfrågan viktig
Gemensamt för de flesta av dessa ”futuristiska” råvaror är att de minskar klimatavtrycket, vilket kan förklara att de är så populära. Att äta miljövänligt är nämligen viktigt för oss; 62 procent anser att det är viktigt att vara medveten om vad man äter. 48 procent tycker att lokalproducerat är en av de viktigaste frågorna, och 20 procent att maten är ekologisk.
LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa
Så många kan tänka sig att testa:
- Alger (34 %)
- Labbodlat kött och fisk (25 %)
- Insekter (17 %)
- DNA-baserad diet (17 %)
- Ätbara vattenflaskor (16 %)
- 3D-printad mat (11 %)
Av Carolina Eriksson