En manshand håller en cigarett

Nu kan rökning bli förbjudet i bilar med barn

Nu kan det bli förbjudet för britter att röka i bilen. En omröstning kommer inom kort att äga rum och förbudet ska då gälla de fall då det finns passagerare under 18 år i bilen.

Storbritannien förbjöd 2007 rökning på offentliga platser. Nu är landet på väg att förstärka lagen ytterligare, göra som Cypern och införa förbud mot rökning i bilen om där finns passagerare under 18 år. Landet blir då det andra i Europa med en sådan lag.

Allmänheten stödjer förslaget
En omröstning i parlamentet väntas äga rum någon gång under början av nästa år och lagen kommer sannolikt att träda i kraft den 1 oktober 2015, enligt tidningen The Guardian.
Allmänheten verkar ställa sig bakom förbudet. I mars 2014 utförde anti-rökningsgruppen ASH en YouGov-enkät där de fann att 77 procent av de vuxna, inklusive 64 procent av rökarna, stödde kriminaliseringen av rökning i bilar med passagerare under 18 år.

"En av de mest betydelsefulla milstolparna för folkhälsan"
Doktor Penny Woods är vd för Brittiska lungfonden som stöttar förslaget:
– Barn är särskilt känsliga för farorna med de giftiga ångor som frigörs genom rökning på grund av deras mindre lungor, snabbare andning och mindre utvecklade immunsystem. Denna åtgärd skulle kunna visa sig vara en av de mest betydelsefulla milstolparna för folkhälsan i Storbritannien sedan lagstiftningen om rökfritt 2007, säger hon till tidningen.

 

Barn har lättare att absorbera föroreningar
British Medical Association, som representerar landets läkare, stöder starkt förbudet mot rökning i bilar när barn är närvarande.
– Det är ett viktigt steg mot att minska tobaksskador genom att man begränsar förekomsten av passiv rökning, säger professor Sheila Hollins, föreningens styrelseordförande.
Barnen utvecklas fortfarande fysiskt och biologiskt och att röka i deras närvaro är inte rättvist mot dem, menar hon.
– Jämfört med vuxna andas barn snabbare, absorberar mer föroreningar och har mindre utvecklade immunsystem. Som ett resultat av detta är de mer mottagliga för de skadliga effekterna av passiv rökning och kan inte lika lätt välja att flytta bort från den.

Förslaget framlagt för att skydda barnen
Professor Hollins fortsätter:
– Vuxna som röker i närvaro av barn agerar inte i deras bästa intresse. Därför är det uppmuntrande att regeringen har lagt fram förslag om regler för att skydda dem.

Redan verklighet i flera länder
Liknande lagförslag diskuteras även i Frankrike och Wales och har redan införts i Australien, Sydafrika, stora delar av Kanada samt i fyra av USA:s 50 delstater.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

 

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

 

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.