Läkemedelsrester förekommer i stor mängd både in till vattenreningsreningsverk och ut i exempelvis Vättern som är en dricksvattentäckt som många är beroende av. Nu ska samtliga länsstyrelser och kommuner runt sjön undersöka vilka mängder det handlar om.
De läkemedel vi tar hamnar till viss del i våra vattentäckter efter att de passerat kroppen. Nu ska bland annat halterna av läkemedelsrester men även andra ämnen som exempelvis PFAS, nikotin och sucralose – ett sötningsmedel som är vanligt förekommande i ketchup kontrolleras, skriver SVT Nyheter.
Nya provresultat ska jämföras med äldre
Prover kommer tas året runt för att se eventuella förändringar med årstiderna. Liknande studier har gjorts vid två tidigare tillfällen, och med hjälp av dessa kan den nya undersökningen visa om halterna av dessa ämnen har ökat eller minskat i sjön.
LÄS OCKSÅ: Fler parasiter och bakterier i dricksvattnet med varmare klimat
Prover tas på flera olika platser
Vattenprov kommer tas i de större tillflödena till Vättern, till exempel vid Tabergsån mitt inne i Jönköpings stad, man tar också prover på vatten in och ut från reningsverk och i ett stort antal dricksvattenintagsledningar.
LÄS OCKSÅ: Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör
Frisläppta ämnen undersöks
Halterna av vissa ämnen kan ibland underligt nog vara högre ut från reningsverken än in. Det genom att de kemiska processerna i reningsverken gör att ämnena som normalt fastnar i reningsverkens slam istället frisläpps där, det leder till att halten är högre i vattnet ut från verken. Något man också vill titta närmre på.
LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier
Vattenmängden i Vättern är stor
Vätterns storlek gör att även om mängden läkemedelrester är stor, så har tidigare mätningar visat på väldigt små mängder då de spätts ut med hela sjöns vattenmängd.
Förhoppningen från myndigheternas sida är att det fortfarande är så. Men då det ständigt tillkommer nya ämnen och verksamheter runt sjön är det viktigt att ha koll på vad som hamnar där.
Av redaktionen
Källa: SVT Nyheter